Dunaferr – Liberty

2023.07.07. 14:09

A Dunaferr felszámolója a munkáltató személyében bekövetkező változásokról

A munkáltató személyében bekövetkező változásokról az „adós társaságok” képviseletében dr. Fazekas Attila, az ISD Dunaferr „f.a.” felszámolóbiztosa és Szabó Árpád az ISD Kokszoló Kft. „f.a.” felszámolóbiztosa – július 6-án – arról értesítette az „adós társaságok” által alapított két un. „céltársasághoz” (mint átvevő – a szerk.), a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft.-hez, illetve a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-hez kerülő munkavállalókat, akiknek munkaviszonya 2023. július 10-én is fennáll, hogy az MT. 38.§ (1) és 46.§ (1) bekezdése alapján írásban kapnak tájékoztatást a munkáltató személyében bekövetkező változásról.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő (archív)

Kiemelték, hogy a munkavállalóknak nem szűnik meg a munkaviszonya, így nem kell leszámolniuk és nem kell új munkaszerződést kötniük. Mindkét társaság részéről dr. Fazekas Attila kapott meghatalmazást a képviseletre. A Munkáltatói Utasításban foglalt juttatások továbbra is érvényben maradnak, áll a munkavállalóknak szóló közleményben. 

Mint ismeretes a Kormány a 290/2023 (VII.5.) rendeletével módosította a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 129/2023 (IV.17.) rendeletét, amely szerint az átvevővel szemben azok a munkaviszonyból eredő követelések érvényesíthetőek, amelyek az átszállást követően keletkeztek. Azok a munkaviszonyból eredő követelések, amelyek az átvétel időpontját megelőzően keletkeztek, nem szállnak át az átvevő munkáltatóra. (Az átszállás/átvétel az adós társaságokból a céltársaságokba történt – a szerk.)

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a július 5-én megjelent 290/2023. Kormányrendelettel kapcsolatban – többi között – azt a tájékoztatást adta, hogy az abban leírt követeléseknek számítanak azok a függő követelések, amelyek az „adós társaságok” kollektív szerződés hatályosságát vizsgáló bírósági perből származnak. A szakszervezet – tagjaiknak írt – közleménye szerint a kormányrendelet értelmében a függő követelések maradnak a felszámolás alatt álló társaságoknál, azokat a felszámolás költségeként kell kezelni továbbra is. Ebből kifolyólag a vasasszakszervezet folytatja pert, amelyben a kollektív szerződés Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. korábbi legfőbb és általános vezérigazgatóhelyettese általi felmondásának jogszerűségét vitatja. 

Mint ismeretes, a két céltársaság értékesítésére július 7-ig lehet(ett) ajánlatot tenni a június 15-én közzétett, majd július legelején kiegészített Ajánlattételi Felhívásban leírtak szerint. Erre két jelentkezőt regisztráltak a Liberty Steel-t és a Vulcan Steel-t.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!