Dunaújváros

2024.04.27. 20:00

Szép tavaszi táncos sikerek a Wesley-Da Capo-nál

Nem nehéz jó híreket kapni a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola dunaújvárosi növendékeiről. A táncművészeti, képző- és iparművészeti, zeneművészeti ágon tanulók a nekik kiírt megmérettetéseken, rendre kiváló eredményeket érnek el ami az ő szorgalmukat és a tanáraikhoz hasonló tehetségüket bizonyítja.

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás

Legutóbb is örömteli volt Füsi Gyöngyihez, az iskola táncpedagógusához bekopogni. Ismét volt mivel büszkélkednie!

– Jól kezdődött a tavaszunk az Országos Táncművészeti Fesztivállal, ami két részből, az elődöntőből és a döntőből áll. Az előbbit Pakson rendezték, ahol a harmadik díjat nyertük el. A zsűri szakmai értékelése után, amikor elmondták, hogy ők mit láttak a produkcióban, és elmondták a véleményüket javítás lehetőségeiről.

Fotó: Balogh Tamás

Kemény, „munkás” időszak következett. 

– Egy picit változott a koreográfia, javítottunk a tartásokon, az apró részleteken, amit a zsűri szigorú szeme észrevett. Ezek hatására léptünk egyet előre. Amiben a csapatunknak nagyot kell fejlődnie, az az előadóművészeti tudás. Megfelelő a technikai tudásuk, szépen forognak - mozognak, jól néznek ki, de az hogy hogyan adok elő egy koreográfiát, az a sava-borsa mindennek. Ebben kell még fejlődni, hogy legközelebb szép fényes arany legyen a díjunk.

A „Hangok”

– Ez egy nagyon nehéz, absztrakt, mozdulatművészeti tánc. Mivel nincs története, direktben nem fejeződnek ki benne az érzelmek. Egy fokkal nehezebb műfaj, mint egy kortárs, vagy egy modern darab, amiben van egy történet, ami szól valamiről. Itt minden mozdulatnak „belülről” kell indulnia, hogy ki tudjon fejezni valamit. 

Az újabb feladat előtt

– Az Oktatási Hivatal országos tanulmányi versenyére egy csoportos koreográfiával készültünk. A darab címe „Home”, négyen táncolnak benne, és az ő (egy szobában zajló) történetüket meséli el. A zenét a lányok választották, a kedvükre való, ami egy fél siker, hiszen, amit szeretnek, arra szívesebben dolgoznak. Itt már megszületett a „csoda”, elő tudták adni és nem „csak” eltáncolni.

Fotó: Balogh Tamás

A saját útjukat járják?

–  Valami olyasmi, de ez egy nagyon jó dolog. Nagyon szeretek úgy dolgozni, hogy ők az említett módon vannak benne. Ennek kapcsán partneri viszonyba kerülünk egymással. Plasztikusan, rugalmasan kezelem a munkát és a velük való viszonyt is. Jókedvű, de fárasztó dolog ez a közös alkotó munka. Fáradt csalódott arcokat nem látok, de ők még kamaszok, amit szintén figyelembe kell vennem - tette hozzá nevetve. 

Aztán a következő eredmény született:

A VIII. Országos Modern-Kortárstánc tanulmányi versenyen Pécsen, az iskola modern táncosai két korcsoportban, négy koreográfiával vettek részt a tanulmányi versenyen.

A VII. korcsoportban kortárs szóló kategóriában Kiss Dorottya „Menekülés” koreográfiája a 3. helyen végzett.

A VII. Korcsoport kortárs csoport kategóriában „Az otthonban” című koreográfia szintén 3. helyezett lett, amit Gráczer Eszter, Kiss Dorottya, Pahocsa Kamilla és Szücs Dóra táncolták.

A VII. korcsoportban a „Délutáni táncocska” Gráczer Eszter és Szücs Dóra előadásában és az V. korcsoportban a „Magamban” című koreográfiával most nem állhattak dobogóra, de ők is csodálatosan táncoltak. Gratulálunk mindannyiuknak hozzá!

Fotó: Balogh Tamás

És most a hazai közönség előtt is fellépnek!

Ezt az alkalmat a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola által rendezett, már hagyománnyá vált, Táncvilágnapi Gálaműsor jelenti. A rendezvényt a Bartók Színházban tartják 2023. április 28-án, vasárnap, két azonos előadással, 15 és 18 órai kezdettel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában