Dunaferr – Liberty

2024.02.24. 07:16

Az atomipar besegít a zöldacél gyártásába, akár Dunaújvárosban is

Az acélipari dekarbonizálásához vezető több út egyik kulcskérdésre, hogy milyen technológiával célszerű előállítani az érintett létesítmények működéséhez szükséges energiát. A Nemzetköz Atomenergia Ügynökségnek megvan az érvek sorával alátámasztott válasza. – írja társlapunk a vg.hu

Duol.hu

A Liberty Dunaújváros 2030-ra megcélozta a karbonsemlegességet. Ám korántsem mindegy, hogy a technológiaváltást képviselő elektromos ívkemence honnan kap villamos energiát. Márpedig az eddigi hírek szerint az új, kínai berendezés legkésőbb 2027 elejére termelni fog, és nem kizárt egy további ívkemence beszerzése sem, amellyel megkétszerezhető az évi másfél millió tonnás induló gyártókapacitás.

A dunaújvárosi meleghengermű. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Lesz naperőmű és paksi áram is

Ugyanakkor már tudható, hogy mérlegelik egy napelem farm telepítését az erőmű számára, továbbá, hogy az acélmű támaszkodna a Paksi Atomerőműtől vásárolt villamos energiára is. Ez így már „elég zöldnek” ígérkezik, de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) további lehetőséget is lát az atomipar számára az acélipar széndioxid-mentesítésében.  

Az iparág nem véletlenül került a szervezet fókuszába: az évi mintegy kétmilliárd tonna acél előállítása a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 7 százalékáért felel, az arány pedig a következő évtizedekben ugrásszerűen nőhet, követve az acél iránti keresletet. Viszont az atomenergia bevetésével az acéltermelés ráállítható a nettó nullához vezető pályára. Az acél ugyanis előállítható a vas közvetlen redukciójával is, amelyben a hidrogén reagál a vasérccel, és vízgőzt bocsát ki, szén-dioxid nélkül. Már világ számos országában kutatják és tesztelik az atomenergia felhasználását tiszta hidrogén előállítására, beleértve az acélgyártásban való felhasználást is. 

Azonban elképesztő mennyiségű hidrogénre van szükség a zöldacél előállításához.

Az egyik legnagyobb kihívás a szükséges mennyiségű, de nem fosszilis energiahordozóval előállított hidrogén megtalálása lesz – ezt Francesco Gandától, a NAÜ nem elektromos alkalmazásokért felelős műszaki vezetőjétől idézte az ügynökség összeállítása. A megoldást szerinte a nulla károsanyag-kibocsátású nukleáris hidrogéntermelés jelentené, hiszen nukleáris forrásból a hét minden napján előállítható hő- és villamosenergia a szükséges mennyiségű hidrogén előállításához.

A hidrogéntermelő üzemmel összekapcsolt atomreaktorok kogenerációs rendszerként hatékonyan képesek energiát és hidrogént is előállítani, akár elektrolízishez, akár termokémiai folyamatokhoz szükséges alkatrészekkel felszerelve. Az elektrolízis a vízmolekulák egyenáram segítségével történő szétválásának folyamata, amely hidrogént és oxigént is termel a NAÜ magyarázata szerint. (A hidrogén acélipari hasznosításának lehetősége természetesen nem újdonság a magyarországi acélipari szakemberek számára sem, egy e tárgyban szervezett eseményről a duol.hu korábban részletesen tudósított

Amerikában már sikeres az atom-acél partnerség

A NAÜ már példákkal is szolgál az acél- és a nukleáris ipar együttműködéséről. Az Amerikai Egyesült Államokban a minnesotai Prairie Islanden található atomerőmű reaktorából származó hőt használják fel a villamosenergia-felhasználás, és ezáltal a nukleáris hidrogéntermelés költségeinek csökkentésére, a technológia pedig „hihetetlenül magas hatásfokú”.

A NAÜ maga is segíti az országokat a nukleáris hidrogénprojektek kiértékelésében, tervezésében és fejlesztésének stratégiájában. A szervezet hidrogéngazdasági értékelő programot is kidolgozott. Két éve a kezdeményezésére kezdődött meg egy útiterv kidolgozása a nukleáris energiával előállított hidrogén kereskedelmi alkalmazása érdekében. E tárgyban az ügynökség e-learning tanfolyamot is kiadott. – foglalja össze a vg.hu.

Néhány év, és elbúcsúzik a koksztól a vasmű. Fotó: Alex Martin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!