MAI ÉVFORDULÓK
Január 31. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Január 31. ezen a napon
Megszületett Csohány Kálmán kétszeres Munkácsy-díjas grafikusművész, könyvillusztrátor. (98 éve)

Érdemes művész. Rézkarcokat, tusrajzokat és litográfiákat készített. A magyar művészek érdekeit képviselve vett részt a művészeti közéletben, alelnöke volt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, 1975-től haláláig a budapesti Képzőművészeti Szakközépiskolában tanított. Készített illusztrációkat töbek között Tamási Áron, Tersánszky Józsi Jenő, József Attila, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Illyés Gyula, Déry Tibor műveihez. Szülővárosában, Pásztón nyílt meg 2001-ben a Csohány Kálmán Galéria, amely állandó kiállításon miutatja be alkotásait. Életéről és művészetéről 2010-ben Shah Timor készített filmet Elhagyott szárnyak címmel.

98 éve
1925
Megszületett Norman Mailer amerikai író (Meztelenek és holtak). (100 éve)

Első és legsikeresebb regénye a Meztelenek és holtak, mely a világirodalom egyik legjobb háborús regénye.

100 éve
1923
Megszületett Mario Lanza olasz származású, amerikai opera- és dalénekes, filmszínész. (102 éve)

Eredeti nevén: Alfred Arnold Cocozza. Ismertebb filmjei: Halászlegény frakkban és a Nagy CarusoAz életéről készült filmben Placido Domingo mutatja be.

102 éve
1921
121 éve
1902
Megszületett Anna Pavlova orosz prímabalerina, koreográfus. (142 éve)

Teljes neve: Anna Pavlovna Pavlova.A naptárreform után a születésének dátuma február 12. Nyolcévesen látott először balettelőadást, s az élménytől lenyűgözve kijelentette: egy nap ő fogja a főszerepet táncolni. A beteges, vérszegény és görbe hátú kislányt azonban először fel sem vették a balettintézetbe. 1905-ben már prímabalerinaként ünnepelték. Ahogy írták róla: nem is a testével, hanem a lelkével táncolt. A hattyú halála Fokin koreográfiájával, Pavlova előadásában minden idők legnépszerűbb táncszólója lett. Pavlova 1910-ben tanítványaiból alapított önálló társulatot, s ugyanabban az évben debütált a New York-i Metropolitan Opera színpadán, majd 1911-ben Londont hódította meg. 1913-ban végleg a brit fővárosban telepedett le, kertjében természetesen egy tavacska is volt, amelyben kedvenc szerepére utalva hattyúk úszkáltak. Egyetlen koreográfiáját 1918-ban készítette Őszi levelek címen. 1924-ben A halhatatlan hattyú címmel film is készült róla Hollywoodban, Hollandiában tulipánt, Ausztráliában desszertet neveztek el róla (bár ezt a dicsőséget az új-zélandiak is magukénak követelik). 1931 januárjában egy franciaországi turné közben vonata egy baleset miatt órákig rostokolt a vágányokon. A fűtetlen vagonban a balerina megfázott, s mire Hágába ért, tüdőgyulladást kapott. 1931. január 23-án, néhány nappal ötvenedik születésnapja előtt halt meg, klasszikus szerepétől búcsúzva halálos ágyán is hattyújelmezét kérte. 

142 éve
1881
Megszületett Franz Schubert osztrák zeneszerző, a modern dal megteremtője (Befejezetlen szimfónia). (226 éve)

Teljes nevén: Franz Peter Schubert Számos dalt komponált Goethe költeményeire. Ismert dalciklusai A szép molnárné és a Téli utazás. Nagy dalkomponista, a 19. század zenéjének egyik legkiválóbb formateremtője 1828-ban halt meg.

226 éve
1797