MAI ÉVFORDULÓK
January 25. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK January 25. ezen a napon
Meghalt Rodolfó, eredeti nevén Gács Rezső bűvész. (35 éve)

Érdemes és kiváló művész volt, akinek erőssége a kézügyessége volt. Előadásai a bűvészet széles körébe tartozó mutatványokból álltak: kártyatrükk, eltüntetés, hipnózis.

35 éve
1987
John Fitzgerald Kennedy megtartotta első sajtókonferenciáját, amelyet élőben közvetített a rádió és a televízió. (61 éve)

Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, január 20-i hivatalba lépését követően tartotta a sajtótájékoztatót.

61 éve
1961
Meghalt Al Capone olasz származású chicagói gengszterfőnök. (75 éve)

Floridában, Palm Island-i otthonában 48 éves korában halt meg. Eredeti nevén: Alphonsus Capone A "sebhelyes arcú" a maffia vezető alakja volt. Bűnszövetkezete az illegális alkoholkereskedelemre építette fel gazdasági birodalmát, kezében tartotta az alkoholtartalmú italok törvényellenes előállítását és forgalmazását. A modern nagyvárosokat terrorizálta bandájával, Chicago felett uralkodott és megfélemlítette a lakosságot. http://hu.wikipedia.org/wiki/Al_Capone

75 éve
1947
Tarlacban megszületett Maria Corazón (Cory) Aquino politikusnő, 1986-tól 1994-ig a Fülöp-szigetek elnöke. (89 éve)

1991-ben "Living Legacy"-díjat kapott. 1980-tól férjével, Benigno S. Aquino ellenzéki politikussal száműzetésben élt az Amerikai Egyesült Államokban. 1983.08.21-én a Fülöp-szigetekre hazatérve férjét lelőtték a manilai repülőtéren, ezután Corazón vette át a Marcos-rendszer ellenzékének vezetését. 1985-től az Egyesült Nemzeti Demokratikus Szervezet tagja és elnökjelölt volt. 1986.02.25-én, Ferdinando E. Marcos 21 évi diktatórikus uralmának megdöntése után lett a Fülöp-szigetek köztársasági elnöke.

89 éve
1933
Megkezdődött az első Téli Olimpia a franciaországi Chamonix-ban. (98 éve)

A Franciaországban rendezett első téli játékokat valójában csak 1926-ban nevezték ki Olimpiának, 1924-ben, a versenyek idején még a nyári Olimpia kiegészítéseként, nemzetközi téli sportheteknek hívták az eseményt. Korábban a skandináv államok tiltakoztak a Téli Olimpia ellen, mert veszélyben érezték saját, nagy múltú versenyeiket. Ugyanakkor az 1920-as antwerpeni Nyári Játékokon már szerepelt a műkorcsolya és a jégkorong, így egyre nyilvánvalóbbá vált a különválasztott Téli Olimpia létjogosultsága. Chamonix-ban 16 ország 258 sportolója mérte össze tudását öt sportág 14 versenyszámában. A síszámokat csak norvégok nyerték, az éremtáblázaton is ők végeztek az élen. Az abszolút sztár a finn gyorskorcsolyázó Clas Thunberg volt, akinek 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet sikerült begyűjtenie, de honfitársa, a szintén gyorskorcsolyázó Julius Skutnabb sem maradt el sokkal mögötte, ő a dobogó mindhárom fokát megjárta egyszer. Az első Téli Olimpián négy magyar sportoló vett részt, közülük a legeredményesebb Németh Ferenc síelő volt, aki az 50 kilométeres versenyen a 33 fős mezőnyből huszadikként ért célba.

98 éve
1924
Párizsban megszületett William Somerset Maugham angol író, drámaíró. (148 éve)

Legismertebb regényei az Örök szolgaság; Az ördög sarkantyúja és a Sör és perec.

148 éve
1874
Meghalt Virág Benedek, a magyar ódaköltészet első mestere. (192 éve)

Korának legnagyobb ódaköltője. Az antik irodalom erkölcsi ideáljai felvilágosult gondolatokkal ötvöződnek verseiben. Eszménye az erkölcs alapvető értéke (A bölcsről, Lantomhoz), a csendes, munkának szentelt életideált énekelte meg (Intés, Ifjainkhoz). A Martinovics-perben elfogott íróbarátaihoz vigasztaló verseket írt, megalkotta a kor híressé vált allegóriáját A kalitkába zárt madár címmel. Kortársai „magyar Horácnak” nevezték klasszicista, görög-római mértékű, a horatiusi életszemléletet megjelenítő költeményei miatt. Ezt morális költészetté emelte, a nemesi dicsőség és polgárias serénység kultuszával egyesítette. Szervezője volt az 1779-ben megalakult Hazafiúi Magyar Társaságnak, amely a honi szellemi élet irányítójaként működött.

192 éve
1830