Dunaferr – Liberty

2023.06.16. 07:00

Két érvényes jelentkező a Dunaferr-re

Érvényes jelentkezést a Liberty Steel Central Europe Kft. és a Vulcan Steel Private Company Ltd. nyújtott be a Részvételi Felhívásban előírt feltételeknek megfelelően a Dunaferr-re.

Várkonyi Zsolt

Összesen öten jelentkeztek az értékesíteni kívánt – felszámolás alatt álló – ISD Dunaferr Zrt. "f.a." és ISD Kokszoló Kft. "f.a." un. Céltársaságokba bevitt üzletrészei együttes, 100 százalékos megvásárlására.

A Liberty Steel és Vulcan Steel folytathatja

A nemzetbiztonsági előminősítő eljárás eredményét is figyelembe véve a Felszámolóbiztos két érvényes pályázatot állapított meg, e szerint a Liberty Steel Central Europe Kft. és a Vulcan Steel Private Company Ltd. teljesítette a Részvételi Felhívásban előírt feltételeket. – áll a Fővárosi Törvényszék által a Cégközlönyben június 15-én közzétett végzésében. Így ők jogosultak az Ajánlattételi Felhívás kézhezvételére.

Várhatóan a hónap végére meglesz az új befektető. Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A Felszámolóbiztos ugyanakkor akként nyilatkozott, hogy a két eredményes jelentkező mellett még a Metinvest B.V., és a Trasteel Trading Holding SA társaságok vonatkozásában került sor nemzetbiztonsági előminősítő eljárás lefolytatására. 

A Metinvest B.V. pályázata érvénytelenségének oka az, hogy a nemzetbiztonsági előminősítő eljárás megjelölt záró napjáig a társaságtól az előírások szerinti tájékoztatás nem érkezett meg, ezért a vonatkozó Kormányrendelet szerint a részvételi jelentkezés érvénytelen. A Trasteel Trading Holding SA nem fizette be a Részvételi Felhívásban előírt 4 millió euró biztosítékot, míg az ötödik jelentkező Trinec Property Kft. nem teljesítette szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján.

Az áprilisban közzétett Részvételi Felhívásban foglaltak szerint az ISD Dunaferr Zrt. "f.a." és az ISD Kokszoló Kft. "f.a.", mint Adósoknak kizárólagosan vagyonértékesítés céljából a felszámolási eljárás során gazdasági tevékenységük folytatása érdekében un. Céltársaságot (NewCo) kellett alapítaniuk a Részvételi Felhívásban részletezettek szerint. Mindjárt kettőt, nézzük is, hogyan. 

Duna Furnace és Dunarolling

Mint ismeretes a Fővárosi Törvényszék által elrendelt ISD Dunaferr Zrt. "f.a.", illetve az ISD Kokszoló Kft. "f.a.", mint Adósok felszámolása ezév január 5-én, illetve április 12-én váltak jogerőssé. „A felszámolási eljárás alatt a felszámolók biztosítják a társaságok vagyontárgyainak megóvását, és a tevékenység folyamatos fenntartását az eszközök értékesítéséig.” – olvasható a felszámoló Honoratior Kft. által közzétett un. Teaser-ben, azaz az Adósok tevékenységét összefoglaló dokumentumban.

E szerint a felszámolók a felszámolás alatt álló két társaság acélgyártási tevékenység végzéséhez szükséges eszközeit és aktív szerződés állományát Céltársaságba apportálva kívánják értékesíteni, azok üzletrészei 100 százalékát az irányadó felszámolási szabályok alapján. Az apportálásra kerülő integrált acélgyártási technológia lefedi az acélipari ellátási lánc jelentős részét a kokszgyártástól egészen a feldolgozott termékek előállításáig. 

Szigorú feltételek a pályázók részére Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A felszámoló Honoratior Kft. által – a Cégközlönyben – június 13-án közzétett Ajánlattételi Felhívás szerint az ISD Dunaferr Zrt. "f.a." és az ISD Kokszoló Kft. "f.a.", mint Adósok kizárólagosan vagyonértékesítés céljából a felszámolási eljárás során – a Részvételi Felhívásban közzétettek szerint két Céltársaságot alapítottak. Ezek a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. Így a két érvényes jelentkezést beadó pályázó, a Liberty Steel és a Vulcan Steel azok, akik megfeleltek a Részvételi Felhívásban foglalt feltételeknek, így jogosulttá váltak arra, hogy kézhez kapják az Ajánlattételi Felhívást, amely alapján ajánlatot tehetnek a Céltársaságok üzletrészei 100%-nak megvételére a vonatkozó Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.

Fontos kritérium, hogy ajánlat kizárólag valamennyi üzletrészre tehető (vagyis mindkét Céltársaság üzletrészeire együttesen – a szerk.), azaz olyan ajánlat, amely kizárólag a Duna Furnace vagy kizárólag a Dunarolling üzletrészeire vagy üzletrészei valamelyikére vonatkozik, automatikusan érvénytelenné teszi a benyújtott ajánlatot.

Az értékesítési folyamat a meghatározott ütemterv szerint halad. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában