Mit főzzünk ma?

2021.03.21. 08:00

Lazac steak, rizottó, édeskömény saláta – gasztrovideó

Dualszky-Kovács Péter hetente jelentkezik a duol.hu oldalán az általa készített sütős-főzős videókkal. Most a lazac van soron. Felkészültek? Ez ínycsiklandó lesz!

duol.hu

Lazac steak, rizottó, édeskömény saláta

Édeskömény saláta:

1 db Citrom

1 db Édeskömény

Olívaolaj, Só, Bors, Cukor

A citromot kifacsarjuk és minden összetevővel összekeverjük. Az édesköményt megpucoljuk, majd vékonyra szeleteljük. A citromos marinádba rakjuk a vékony édesköményt és jól kinyomkodjuk.

Rizottó:

200 g Rizottó rizs (szárított gombás-paradicsomos)

1 fej Hagyma

1 gerezd Fokhagyma

80 g Vaj

80 g Parmezán

900 ml Alaplé (Víz)

100 ml Fehérbor

Só, Bors, Babérlevél, Olívaolaj

A hagymát apróra vágjuk és olívaolajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a rizottó rizst, amivel tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és felöntjük fehérborral. Ha elpárolgott akkor hozzáadunk egy kevés alaplevet(vizet) és fűszerezzük sóval, borssal és a babérlevéllel. Lassú tűzön többszörös kevergetés mellett elforraljuk a folyadékot, majd mindig visszapótoljuk míg a rizs majdnem teljesen megpuhul. Hozzáadjuk a hideg vajat és a parmezánt, folyamatos kevergetés mellett készre főzzük.

Fenyőmag:

100 g Fenyőmag

Serpenyőben aranybarnára pirítjuk

Lazac:

400 g Lazac

A lazacot szép szeletekre vágjuk, levágjuk a bőrét. Forró serpenyőben, olívaolajon mind 2 oldalán lesütjük. Mérettől függően 2-4 percig oldalanként. Közben fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal.

Dualszky-Kovács Péter

Péter a tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában végezte. 2011-ben fejezte be a szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben. Azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában. Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek. A jelenlegi koronavírus helyzetben, ahogy az éttermek zárva vannak csak otthon jut a tűzhely közelébe. Mivel majdnem mindennap főz és ideje is engedi, ezekből a főzésekből videót készít.

Így mondta el a videók történetét:

- Teljesen a főzés szerelmese lettem az évek alatt. Szeretnék ezekkel a videókkal kis motivációt, inspirációt nyújtani az otthoni konyhában tevékenykedő embereknek is. Az „ahogy én csinálom” videók ötletgazdája a kedves feleségem, aki állapotos. A terhesség egyik jellemzője a kívánósság, ami persze minket is utolért. A jelenlegi helyzet nem annyira vészes mint, amit én férfiként gondoltam a kívánósságról. Egy mindenkori problémát oldott meg a kívánósság, az pedig az, hogy amikor felteszem a kérdést, hogy mi legyen az ebéd vagy vacsora ő kész fogásokkal áll elő. Ami minden otthon főző ember álma. Szerencsére így nincsen semmi problémám azzal, hogy mi legyen a következő videóm témája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában