2021.05.24. 08:00
Ünnepi asztalra: Vaníliakrémes fahéjas rúd
Dualszky-Kovács Péter időközönként jelentkezik a duol.hu oldalán az általa készített sütős-főzős videókkal. Most a vaníliakrémes fahéjas rúd van soron. Felkészültek? Ez ínycsiklandó lesz!
Vaníliakrémes fahéjas rúd
Hozzávalók:
100 ml langyos tejhez 1 tk cukrot adunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttattjuk. A liszthez adjuk az összes hozzávalót és a felfutatott élesztőt. Simára, fényesre dagasztjuk. Letakarjuk és 45 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 10 egyenlő darabra vágjuk és kigömbölyítjük. Letakarjuk a kigömbölyített tésztát és 10 percig pihentetjük. A cipókat oválisra nyújtjuk. A tésztalap harmadát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk úgy, hogy a szélét egyben hagyjuk. A középső harmadra 1 evőkanál vaníliakrémet teszünk, a széleket jól lenyomkodjuk, végül feltekerjük, mint a bejglit. A kifliket egy tepsire tesszük és letakarva 25 percig kelni hagyjuk. 180° C 18-20 perc alatt készre sütjük.
Krém:
A tejet, a tejszínt és a sót, a kikapart vaníliarúddal langyosra melegítjük. A tojássárgáját keményre verjük a cukorral. Óvatosan hozzáadjuk a kukoricalisztet és simára keverjük. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a felmelegített vaníliástejet. Majd a tűzhelyen folyamatos keverés mellett készre sűrítjük. Fóliát rakunk a krém tetejére és hűtőbe tesszük kihűlni.
Fahéjas cukor:
A cukrot és a fahéjat összekeverjük. Kevés vajat olvasztunk és lekenjünk vele a meleg kifliket, amiket utána megforgatunk a cukros fahéjban.
Péter a tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában végezte. 2011-ben fejezte be a szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben. Azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában. Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek. A jelenlegi koronavírus helyzetben, ahogy az éttermek zárva vannak csak otthon jut a tűzhely közelébe. Mivel majdnem mindennap főz és ideje is engedi, ezekből a főzésekből videót készít.
Így mondta el a videók történetét:
- Teljesen a főzés szerelmese lettem az évek alatt. Szeretnék ezekkel a videókkal kis motivációt, inspirációt nyújtani az otthoni konyhában tevékenykedő embereknek is. Az „ahogy én csinálom” videók ötletgazdája a kedves feleségem, aki állapotos. A terhesség egyik jellemzője a kívánósság, ami persze minket is utolért. A jelenlegi helyzet nem annyira vészes mint, amit én férfiként gondoltam a kívánósságról. Egy mindenkori problémát oldott meg a kívánósság, az pedig az, hogy amikor felteszem a kérdést, hogy mi legyen az ebéd vagy vacsora ő kész fogásokkal áll elő. Ami minden otthon főző ember álma. Szerencsére így nincsen semmi problémám azzal, hogy mi legyen a következő videóm témája.