Mit főzzünk ma?

2021.05.24. 08:00

Ünnepi asztalra: Vaníliakrémes fahéjas rúd

Dualszky-Kovács Péter időközönként jelentkezik a duol.hu oldalán az általa készített sütős-főzős videókkal. Most a vaníliakrémes fahéjas rúd van soron. Felkészültek? Ez ínycsiklandó lesz!

duol.hu

Vaníliakrémes fahéjas rúd

Hozzávalók:

  • 300 ml Tej
  • 3 ek Cukor
  • 600 g Liszt
  • 30 g Élesztő
  • 1 tk Só
  • 1 db Tojás
  • 2 db Tojássárgája
  • 60 g Vaj(puha)
  • 100 ml langyos tejhez 1 tk cukrot adunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttattjuk. A liszthez adjuk az összes hozzávalót és a felfutatott élesztőt. Simára, fényesre dagasztjuk. Letakarjuk és 45 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 10 egyenlő darabra vágjuk és kigömbölyítjük. Letakarjuk a kigömbölyített tésztát és 10 percig pihentetjük. A cipókat oválisra nyújtjuk. A tésztalap harmadát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk úgy, hogy a szélét egyben hagyjuk. A középső harmadra 1 evőkanál vaníliakrémet teszünk, a széleket jól lenyomkodjuk, végül feltekerjük, mint a bejglit. A kifliket egy tepsire tesszük és letakarva 25 percig kelni hagyjuk. 180° C 18-20 perc alatt készre sütjük.

    Krém:

  • 300 ml Tej
  • 200 ml Tejszín
  • 4 db Tojássárgája
  • 100 g Cukor
  • 2 ek Kukoricaliszt
  • Vaníliarúd
  • A tejet, a tejszínt és a sót, a kikapart vaníliarúddal langyosra melegítjük. A tojássárgáját keményre verjük a cukorral. Óvatosan hozzáadjuk a kukoricalisztet és simára keverjük. Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a felmelegített vaníliástejet. Majd a tűzhelyen folyamatos keverés mellett készre sűrítjük. Fóliát rakunk a krém tetejére és hűtőbe tesszük kihűlni.

    Fahéjas cukor:

  • 150 g Barna cukor
  • 2 tk Fahéj
  • Vaj
  • A cukrot és a fahéjat összekeverjük. Kevés vajat olvasztunk és lekenjünk vele a meleg kifliket, amiket utána megforgatunk a cukros fahéjban.

    Dualszky-Kovács Péter

    Péter a tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában végezte. 2011-ben fejezte be a szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben. Azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában. Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek. A jelenlegi koronavírus helyzetben, ahogy az éttermek zárva vannak csak otthon jut a tűzhely közelébe. Mivel majdnem mindennap főz és ideje is engedi, ezekből a főzésekből videót készít.

    Így mondta el a videók történetét:

    - Teljesen a főzés szerelmese lettem az évek alatt. Szeretnék ezekkel a videókkal kis motivációt, inspirációt nyújtani az otthoni konyhában tevékenykedő embereknek is. Az „ahogy én csinálom” videók ötletgazdája a kedves feleségem, aki állapotos. A terhesség egyik jellemzője a kívánósság, ami persze minket is utolért. A jelenlegi helyzet nem annyira vészes mint, amit én férfiként gondoltam a kívánósságról. Egy mindenkori problémát oldott meg a kívánósság, az pedig az, hogy amikor felteszem a kérdést, hogy mi legyen az ebéd vagy vacsora ő kész fogásokkal áll elő. Ami minden otthon főző ember álma. Szerencsére így nincsen semmi problémám azzal, hogy mi legyen a következő videóm témája.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában