2021.05.30. 09:00
Sertésszűz, burgonya gratin
Dualszky-Kovács Péter időközönként jelentkezik a duol.hu oldalán az általa készített sütős-főzős videókkal. Most a sertésszűz van soron. Felkészültek? Ez ínycsiklandó lesz!
Sertésszűz, burgonya gratin
Gratin:
A burgonyát meghámozzuk és körülbelül 1 cm vastagra egy tálba szeleteljük. Hozzáadjuk az összes hozzávalót és összekeverjük. Egy tepsit kivajazunk és beletesszük a burgonyát, ráöntjük a maradék tejszínes masszát majd parmezánnal megszórjuk a tetejét. 160°C körülbelül 70 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sertésszűz:
A húst megtisztítjuk és fűszerezzük. Friss rozmaringot, kakukkfüvet apróra vágunk. A húst a mustárban friss fűszerekkel, olívaolajjal megforgatjuk. Tűzforró serpenyőben kérgezzük a húst kb. 2-2 percig. Tálalás előtt fél órával betesszük az előmelegített sütőbe, ahol 170 °C-on körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Majd 10 percig pihentetjük szeletelés előtt.
Szósz:
Babérlevél, Só, Bors
A zöldségeket megmossuk és héjastól apró kockára vágjuk. Abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük lepirítjuk a hús tisztításánál megmaradt darabokat. Ha jól megpirult hozzáadjuk a zöldségeket és azokat is lepirítjuk, hozzáadunk egy evőkanál sűrített paradicsomot. Kevés pirítás után vörösbort adunk hozzá és azt elforraljuk. Azután felöntjük vízzel és sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy babérlevelet. Minimum 2 órát főzzük nagy lángon, ha kell a vizet mindig pótoljuk. Majd egy sűrű szitán leszűrjük és még tovább redukáljuk. Hideg vajjal állandó kevergetés mellett készre sűrítjük.
Bébirépa:
A bébirépát megpucoljuk és lobogó vízben megfőzzük, majd egy serpenyőben kicsi vajban megforgatjuk.
Péter a tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában végezte. 2011-ben fejezte be a szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben. Azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában. Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek. A jelenlegi koronavírus helyzetben, ahogy az éttermek zárva vannak csak otthon jut a tűzhely közelébe. Mivel majdnem mindennap főz és ideje is engedi, ezekből a főzésekből videót készít.
Így mondta el a videók történetét:
- Teljesen a főzés szerelmese lettem az évek alatt. Szeretnék ezekkel a videókkal kis motivációt, inspirációt nyújtani az otthoni konyhában tevékenykedő embereknek is. Az „ahogy én csinálom” videók ötletgazdája a kedves feleségem, aki állapotos. A terhesség egyik jellemzője a kívánósság, ami persze minket is utolért. A jelenlegi helyzet nem annyira vészes mint, amit én férfiként gondoltam a kívánósságról. Egy mindenkori problémát oldott meg a kívánósság, az pedig az, hogy amikor felteszem a kérdést, hogy mi legyen az ebéd vagy vacsora ő kész fogásokkal áll elő. Ami minden otthon főző ember álma. Szerencsére így nincsen semmi problémám azzal, hogy mi legyen a következő videóm témája.