Mit főzzünk ma?

2021.05.30. 09:00

Sertésszűz, burgonya gratin

Dualszky-Kovács Péter időközönként jelentkezik a duol.hu oldalán az általa készített sütős-főzős videókkal. Most a sertésszűz van soron. Felkészültek? Ez ínycsiklandó lesz!

duol.hu

Sertésszűz, burgonya gratin

Gratin:

  • 800 g Burgonya
  • 250 ml Tejszín
  • 250 ml Tej
  • 2 db Tojássárgája
  • 1 gerezd Fokhagyma
  • Parmezán
  • Só, Bors, Szerecsendió
  • A burgonyát meghámozzuk és körülbelül 1 cm vastagra egy tálba szeleteljük. Hozzáadjuk az összes hozzávalót és összekeverjük. Egy tepsit kivajazunk és beletesszük a burgonyát, ráöntjük a maradék tejszínes masszát majd parmezánnal megszórjuk a tetejét. 160°C körülbelül 70 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Sertésszűz:

  • 1 Sertésszűz
  • 1 ek Mustár
  • Só, Bors
  • Rozmaring, Kakukkfű
  • Olívaolaj
  • A húst megtisztítjuk és fűszerezzük. Friss rozmaringot, kakukkfüvet apróra vágunk. A húst a mustárban friss fűszerekkel, olívaolajjal megforgatjuk. Tűzforró serpenyőben kérgezzük a húst kb. 2-2 percig. Tálalás előtt fél órával betesszük az előmelegített sütőbe, ahol 170 °C-on körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Majd 10 percig pihentetjük szeletelés előtt.

    Szósz:

  • 2 db Répa
  • 1 db Hagyma
  • 2 gerezd Fokhagyma
  • 1 ek Sűrített paradicsom
  • 200 ml Vörösbor
  • 100 g Vaj
  • Rozmaring, Kakukkfű, Petrezselyem
  • Babérlevél, Só, Bors

    A zöldségeket megmossuk és héjastól apró kockára vágjuk. Abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük lepirítjuk a hús tisztításánál megmaradt darabokat. Ha jól megpirult hozzáadjuk a zöldségeket és azokat is lepirítjuk, hozzáadunk egy evőkanál sűrített paradicsomot. Kevés pirítás után vörösbort adunk hozzá és azt elforraljuk. Azután felöntjük vízzel és sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy babérlevelet. Minimum 2 órát főzzük nagy lángon, ha kell a vizet mindig pótoljuk. Majd egy sűrű szitán leszűrjük és még tovább redukáljuk. Hideg vajjal állandó kevergetés mellett készre sűrítjük.

    Bébirépa:

  • 200 g Bébirépa
  • Vaj
  • A bébirépát megpucoljuk és lobogó vízben megfőzzük, majd egy serpenyőben kicsi vajban megforgatjuk.

    Dualszky-Kovács Péter

    Péter a tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában végezte. 2011-ben fejezte be a szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben. Azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában. Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek. A jelenlegi koronavírus helyzetben, ahogy az éttermek zárva vannak csak otthon jut a tűzhely közelébe. Mivel majdnem mindennap főz és ideje is engedi, ezekből a főzésekből videót készít.

    Így mondta el a videók történetét:

    - Teljesen a főzés szerelmese lettem az évek alatt. Szeretnék ezekkel a videókkal kis motivációt, inspirációt nyújtani az otthoni konyhában tevékenykedő embereknek is. Az „ahogy én csinálom” videók ötletgazdája a kedves feleségem, aki állapotos. A terhesség egyik jellemzője a kívánósság, ami persze minket is utolért. A jelenlegi helyzet nem annyira vészes mint, amit én férfiként gondoltam a kívánósságról. Egy mindenkori problémát oldott meg a kívánósság, az pedig az, hogy amikor felteszem a kérdést, hogy mi legyen az ebéd vagy vacsora ő kész fogásokkal áll elő. Ami minden otthon főző ember álma. Szerencsére így nincsen semmi problémám azzal, hogy mi legyen a következő videóm témája.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában