Átadás június végén

2024.02.16. 11:30

Újabb jégcsarnok Dunaújvárosban!

Újabb jégcsarnok, vagyis inkább sportközpont épül Dunaújvárosban. A radari, egykori atlétikai csarnokban kap majd helyet egy jégpálya, egy görhoki-pálya és egy metodikai központ. A létesítmény az Angels Női Jégkorong SE otthona lesz.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Szerdán az építkezés bejárásán vettünk részt Kováts Andrással, az Angels SE elnökével, Jobb Dávid alelnökkel – akinek cége a kivitelezésben is részt vesz – és Láng Zoltán vezetőedzővel.

Azt elsőre láthattuk, hogy lázas munka folyik az egykori atlétikai csarnokban. De honnan is jött az ötlet jégcsarnok építésére – amikor a városban már üzemel egy –, és miből valósítják meg?

- Az egyesületünk annak idején a női jégkorong fejlesztésére jött létre, továbbra is az a célunk, hogy Dunaújvárosban minél minőségibb legyen a hölgyek jégkorongja. Nem volt már számunkra megoldás a Dunaújvárosi Jégcsarnok, általában késő estére kaptunk jégidőt, körülményesek voltak ott az edzéslehetőségeink. Tavaly jött az ötlet, hogy vágjunk vele egy edzőközpont létrehozásába. Azután az ötletből valóság lett. TAO-támogatásból építjük a létesítményt. Mivel csak állami, vagy önkormányzati területen lévő beruházáshoz lehet a támogatást igényelni, első lépésként az önkormányzattal kellett megegyeznünk. Ennek értelmében tartós bérleti szerződést kötöttünk velük. Tavaly decemberben kezdődtek el a munkálatok – tudtuk meg Kováts Andrástól.

A kivitelezést az Amper 99 Kft. mint fővállalkozó és a DVN Építő Kft. végzi. Az Amper 99 Kft. nemcsak fővállalkozó, hanem az eddig elvégzett munkálatokhoz a pénzt megelőlegezte, vagyis előfinanszírozó, és ha lehívható lesz a TAO-pénz - február végén -, akkor kapja vissza a „kölcsönt”. Ahogy Kováts András fogalmazott, „minimum fél év előnyre tettünk szert, ami ebben a gyorsan változó árak világában óriási segítség”.

A DVN Építő Kft. tulajdonosa Jobb Dávid. Róla tudni kell, hogy egykori válogatott jégkorongozó, a Dunaújvárosi Acélbikák és a székesfehérváriak EBEL-csapatának hokisa is volt. Napjainkban alelnöke az Angels NJSE-nek, és harmincöt évesen a Worm Angels Andersen Ligás együttesének a tagja is egyben.)

Jobb Dávid a látogatásunk alkalmával elmondta, úgy tervezik, június végére befejezik az építkezést.

- Először az volt a legfontosabb, hogy az épületszerkezetet felújítsuk, a szigetelést tökéletesítsük, mivel az a tervünk, hogy tizenkét hónapig legyen jég. Szerencsére kevés bontásra volt szükség, gyakorlatilag a régi épület kap új értelmet. A beruházás bruttó háromszázmillió forint értékű. Ebből elkészülnek a pályák, a metodikai központ a száraz felkészülésre és az elméleti oktatásra, valamint a kiszolgáló létesítmények, öltözők, vécék, zuhanyzók. Hatvanszázalékos állapotban van a létesítmény, most kezdjük el a jégpálya alapjainak építését, a hűtőberendezést már megrendeltük egy magyar cégtől, vagyis jól haladunk. Szeretném megjegyezni, az építkezés során több dunaújvárosi és környékbeli cég is bedolgozik, beszállít. Ha kész leszünk, szeretnénk még TAO-támogatásra pályázni, tovább fejleszteni a létesítményt. 

Láng Zoltán örömmel újságolta, hogy a görhoki-pályát már ki is próbálták, ahol inline bajnoki mérkőzéseket is rendezhetnek.

- A jégpálya a szabvány kispályától valamivel nagyobb lesz, ezeken az U8-as és az U10-es korosztályoknak lehet hivatalos mérkőzéseket rendezni, valamint 3x3-as hokimeccseket. Edzésre kiválóan alkalmasak, különösen a skill-képzésekre (korcsolyázás technika fejlesztés – a szerk.).

A beruházással kapcsolatban felmerül egy igen fontos kérdés. Miként tervezi az egyesület az üzemeltetést? Mert ugye nem „nagy kaland” támogatásból felhúzni egy pályát, de azt fent is kell tartani. Már pedig egy jégcsarnoknak csak az energia felhasználása komoly tényező.

Kováts András szavaiból kiderült, tisztában vannak a kihívással.

- Tudjuk, ez nem lesz egyszerű feladat. Ezért is fektettünk nagy hangsúlyt a kiváló minőségű szigetelésre. Hűtő-fűtő rendszerrel dolgozunk majd, a hűtést át lehet állítani fűtésre, ezzel az energia igényünket alaposan le tudjuk csökkenteni. Számítunk saját bevételekre. Ha tizenkét hónapig tudunk üzemelni, akkor a bérbe adásokból komoly bevételünk lehet. Görhokira, akár kispályás labdarúgásra is kiadhatjuk a létesítményt – tudtuk meg az elnöktől.

A jelek szerint egy remek edzőközpontot láthatunk készülőben. Ha hozzávesszük, hogy egy műfüves labdarúgópálya, és a Nyers László Küzdősport Központ található a szomszédban, elmondhatjuk, egy egész komoly komplexum van születőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában