Vízilabda

2024.01.02. 20:35

A női pólóválogatott már az Eb rajtjára koncentrál

A háromnapos barcelonai edzőtáborozást követően Mihók Attila és Cseh Sándor, a két szövetségi kapitány kijelölte az eindhoveni női vízilabda-Európa-bajnokságra utazó tizenöt tagú keretet. Mihók Attila elmondta: egyértelműen a csapat felgyorsítása volt a cél.

Agárdy Csaba

Mihók Attila, a válogatott egyik szövetségi kapitánya kijelölte az Európa-bajnokságra utazó csapatát

Fotó: Laczkó Izabella

Bár épp a spanyolok elleni hivatalos mérkőzés sikerült a legkevésbé jól – igazán ott sem ment azért rosszul a 7-5-ös vereség ellenére sem –, pozitív érzésekkel indultak haza a női válogatott tagjai és szakvezetői Barcelonából. A másik két, szintén meccsjelleggel lejátszott kétkapus gyakorláson ugyanis egyszer döntetlen lett a vége, pénteken pedig éppenséggel mi nyertünk. 

Három mérkőzést játszhattunk az Európa-bajnokság előtt, miután tornán ezúttal nem szerepeltünk, ahol általában több meccsre nyílik lehetőség, azaz nagyon megbecsültük ezeket az alkalmakat, mint ahogy a kínaiakkal, de különösen a spanyolokkal vívott kétkapus gyakorlásokat is 

– összegezte az elmúlt időszakot a dunaújvárosi szakember, Mihók Attila. 

Az már ennek az időszaknak a velejárója, hogy egyik hivatalos meccsen sem tudtunk az általunk ideálisnak gondolt felállásban szerepelni, mert mindig közbeszólt vagy valami betegség, vagy egy kisebb sérülés, de nem panaszkodom, mert ezzel együtt kell élnünk, és végül így is kialakult az a csapat

A barcelonai napokról a szakvezető elmondta, nagyjából ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott mindhárom mérkőzés, a két edzőtalálkozó és a hivatalos összecsapás is. 

Alapvetően sikerült kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, viszont az első félidőben, általában a második negyedben mindig akadt egy olyan periódus, amikor a spanyolok ránk erőltették az akaratukat, és elkezdett a jól ismert, kiemelkedő úszósebességük és a szenzációs lövőtechnikájuk dominálni. A csapat fizikálisan megfelelő állapotban van, hiszen végül a második félidők mindig jobban sikerültek, azaz az anareob kapacitással nincs gond – ha a spanyolok ellen, amelyik az eredmények alapján egyértelműen a világ topcsapatai közé tartozik, így tudunk teljesíteni, akkor mások ellen is elvárható ez.

Mihók Attila és Cseh Sándor örömmel látta, hogy a csapat a csütörtöki mérkőzést követő videóelemzésen elhangzottakat már pénteken remekül megvalósította a medencében, azaz sikerült azonnal orvosolni néhány hibát – innentől pedig egyértelműen a január 5-ei, görögök elleni Eb-nyitányra készülnek. 

A kontinensviadalra utazó együttes a spanyol túrán résztvevő játékosok közül kerül ki, egyedül a balkezes, dunaújvárosi Horváth Brigitta nem tarthat a többiekkel Eindhovenbe. A keretszűkítések kapcsán Mihók Attila megjegyezte: 

Ez a legnehezebb része a munkánknak, a feketeleves, ha úgy tetszik, amit azonban muszáj elfogyasztanunk... Én igyekszem különböző adatokkal ’védekezni’, azaz osztok-szorzok, számolok, s mivel deklarált cél a csapat úszósebességének a maximalizálása, ez a szempont döntött mindegyik lépcsőfoknál, amikor le kellett ülnünk a kimaradókkal.

A válogatott január 3-áig még itthon készül, akkor utazik Eindhovenbe, ahol az új, kétdivíziós lebonyolítási rend alapján először a görögökkel, majd a házigazda, vb-címvédő hollandokkal, végül a horvátokkal mérkőzik a csoportban. 

A magyarok Európa-bajnoki csapata. 
Kapusok: Magyari Alda, Nesz­mély Boglárka. 
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Keszthelyi Rita, Kuna Szonja, Kurucz-Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Mahieu Géraldine, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szabó Nikolett, Szilágyi Dorottya, Tiba Panna, Vályi Vanda. 

Forrás: waterpolo.hu 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában