Nehéz, de nem megoldhatatlan

2023.12.11. 17:30

A labdarúgó-válogatott Eb esélyeiről kérdeztünk helyi szakembereket, szurkolókat

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőben csoportját megnyerve jutott ki a 2024-es németországi tornára. Azóta elkészült a sorsolás is, ahol a mieink ellenfele a házigazdán kívül, Skócia és Svájc lesz. Erről kérdeztünk dunaújvárosi szakembereket, vagy labdarúgást szerető, közéleti személyeket.

Gróf András

Az utolsó selejtezőn Montenegrót győzte le a csapat a Puskás Arénában

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egy kontinenstornán soha nem szerencsés a rendezővel egy csoportba kerülni, hiszen bizonyos előnyök mindig „megilletik” a hazaiakat. A skótok és svájciak ellen sem mehet biztosra egyetlen válogatott sem. Érdekes az erőviszonyok összehasonlítása a FIFA világranglista alapján. Jelenleg Németország a tizenhatodik, Svájc a tizennyolcadik, Magyarország a huszonhetedik, míg Skócia a harminchatodik helyen áll. Az Eb-n a hat csoport első két helyezettje jut tovább, valamint a legjobb négy harmadik. 
Megkérdeztünk néhány labdarúgással foglalkozó szakembert és szurkolót, hogy miként látják a magyar válogatott továbbjutási esélyeit a csoportból.

Dobos Barna, a Dunaújváros FC vezetőedzője.

Dobos Barna
Fotó: Laczkó Izabella


– Nagyon örömteli tény, hogy zsinórban a harmadik kontinensviadalra kvalifikálta magát csapatunk, amit nagyon meg kell becsülnünk. Azt nem lehet megkérdőjelezni, az Eb résztvevői okkal jutottak el idáig, így a tradicionális futball nagyhatalmak mellett, bármelyik válogatott képes lehet meglepetést okozni. Átlagosnak nevezném a csoportunk erősségét. Lehetet volna sokkal nehezebb, de kicsivel könnyebb is. 

Az utoljára kihúzott Svájc helyett el tudtam volna képzelni más csapatot. Úgy még nagyobb esélyünk lenne a továbbjutásra. Szerintem a svájciak elleni nyitómeccs kulcsfontosságú.

Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselője.

Dr Mészáros Lajos 
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő


– Annak ellenére, hogy ez nem egy „halálcsoport”, nem lesz egyszerű kiharcolni a továbbjutást. Azonban bízom a válogatottban, hiszen csoportelsőként harcolták ki a részvételt.

 Az elmúlt időszakban Marco Rossi remek munkát végzett, ami eredményekkel párosult.

Természetesen a sikerhez kellenek a nemzetközi szinten is meghatározó képességű labdarúgók, akik hétről hétre komoly bajnokságokban edződnek.

Horváth Attila, a Campus Étterem ügyvezetője, valamint a Padbol Hungary ügyvezetője és társtulajdonosa.

Horváth Attila
Fotó: Balogh Tamás


– A németek az utóbbi időben nem olyan formát mutatnak, amit a szurkolóik elvárnának, de hazai környezetben biztos „felszívják” magukat.

 A svájciakat és a skótokat a jelenlegi magyar válogatott viszont képes legyőzni. 

Rossi jól összerakta a csapatot, más mentalitása van ennek a gárdának. Rendkívül pozitívan gondolkodom, ami azt jelenti, szerintem hét pont elérhető, amivel a csoport második helyén végezhetünk.

Zemankó Zoltán, a Dunaújváros Futsal Klub operatív vezetője így nyilatkozott.

Zemankó Zoltán
Fotó: Laczkó Izabella

– Nehéz előzetesen jóslatokba bonyolódni. Nekem azonban tetszik a szövetségi kapitány nyilatkozataiban megjelenő óvatos hozzáállás. Nem szabad a biztos továbbjutásra vonatkozó terhet rakni a csapatra. Az tény, az utóbbi világversenyeken a klasszikus nagyok mellé felnőttek az úgynevezett kisebb csapatok. Az elmúlt időszakban nekünk is sikerült megszorítani, megverni az előrébb rangsorolt válogatottakat. Rendelkezünk több nemzetközi szinten is meghatározó labdarúgóval, akik képesek olyan váratlan dolgokat húzni, amivel eldönthetnek mérkőzéseket. 

Van hite a csapatnak, így nem ördögtől való gondolat, hanem realitás lehet a továbbjutás.

Jakab Elek, az MLSZ Fejér Vármegyei Igazgatóság szakmai bizottságának tagja.

Jakab Elek
Fotó: Horog László


– Teljesen kiegyenlített a csoport erőviszonya. A németek az utóbbi időszakban gyenge formát mutattak, de házigazdaként nem engedhetik meg maguknak, hogy leszerepeljenek. Kérdés, az eredményes torna érdekében ilyen rövid idő alatt miként tudják addig átalakítani a válogatottjukat. Képesek lehetünk ellenük egy szoros eredményre. A svájci labdarúgás az utóbbi évek alapos munkájának köszönhetően sokat fejlődött. Ráadásul az úgynevezett „bevándorló” labdarúgók is erősítést jelentenek a válogatottjuk számára. Úgy érzem, ellenük egy igazi ki-ki meccset játszunk majd. Papíron a skótoknál erősebbek vagyunk, de az ő stílusuk nem igazán fekszik nekünk. Azonban, ha felépülnek a jelenleg sérült, de fizikálisan erős játékosaink, akkor nyerhetünk ellenük. 

Összességében bizakodó vagyok a továbbjutást illetően, és ha fiataljaink tovább fejlődnek, akkor előrébb is léphetünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában