Magdás kirándulás

2024.04.29. 13:00

Határtalanul jól érezték magukat a Felvidéken

Egy csodálatos héten vannak túl a Bocskai István Református Általános Iskola Szabó Magda Tagintézményének hetedikesei. A Bethlen Gábor Közalapítvány ismét pozitívan bírálta el a pályázatukat, "II. Rákóczi Ferenc nyomában"  címmel. Ezúttal is a Felvidékre utazhatott el a program jóvoltából 21 magdás hetedikes diák és 3 kísérő tanár  2024. április 22-26. között. 

Körmendi Erzsébet

Forrás: Bocskai István Református Általános Iskola Szabó Magda Tagintézménye

Gömörben, Kassán, Kelet-Felvidéken és a Szepességben a Rákóczi-szabadságharc történetében és II. Rákóczi Ferenc életében meghatározó helyszíneken is jártak a magdás csoport tagjai, miközben a Felvidék legszebb tájait, városait, kulturális és épített örökségét ismertek meg. Útjuk során megtekintették Somoskő várának romjait, voltak Romaszombatban, Késmárkon, Lőcsén, Rozsnyón, Tőketerebesen, Betléren, Eperjesen, Kassán. Ismerkedtek az Adrássyak bitrokaival. Megkoszorúzták Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc fejedelmek szarkofágját, valamint Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós, Andrássy Gyula sírját.  Túráztak Gömörhorkán, jártak a Szlovák Paradicsomban a Tamásfalvi-kilátónál. Kirándultak a Szilicei jégbarlaghoz, meglátogatták a Gombaszögi pálos monostort. 

Céljuk volt, hogy kapcsolatot teremtsenek az érintett tájegységek magyarságával és erősítsék egymásban az együvé tartozás érzését.

Ennek részeként meglátogattak egy iskolát, ahol ismerkedtek a diákokkal, bemutatták egymásnak az iskolájukat, a településüket és azok neves magyar szülötteit. Meglátogatták Gönczy Bertalan gazdaembert Királyhelmecen, aki megmutatta a Csonkavárat, valamint a várromok alatti középkori pincét is, ahol szőlőművelőként a mezőgazdasági folyamatokról tartott előadást. 

Határtalanul jól érezte magát a csapat, s közben felejthetetlenül szép emlékeket gyűjtött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában