Eltiltás alatt

2023.11.23. 22:12

Rasszista megnyilvánulás – három pont levonás

Három pontot vonnak le a sportszervezettől hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése miatt. Emellett háromezer eurós pénzbüntetést is meg kell fizetnie, és minden további hasonló fegyelmi vétség minden mérkőzés után három pont levonással jár.

Agárdy Csaba

Kevin Constantine-t hivatalos személyként az SC Csíkszereda – Gyergyói HK meccsen nevezte jogosulatlanul a Sport Club

Fotó: SC Csíkszereda

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ)  főtitkára, Sipos Levente fegyelmi eljárást kezdeményezett az MJSZ fegyelmi bizottságának elnökénél az SC Csíkszereda sportszervezettel szemben az Erste Liga és a MJSZ versenyszabályzatának megszegésének gyanújával, miután Kevin Constantine-t a sportszervezet hivatalos személyként nevezte a Gyergyói HK elleni mérkőzésre november 19-én. A testület elnöke az eset körülményeit megvizsgálta és elrendelte tárgyalás lefolytatását. Olvasható az Erste Liga honlapján, majd az írás így folytatódik

Az MJSZ birtokába jutott információk szerint Kevin Constantine-t az észak-amerikai junior WHL bajnokság illetékes bizottsága súlyos fegyelmi vétség miatt eltiltotta. A WHL képviselői az MJSZ megkeresésére megerősítették, hogy Kevin Constantine mindennemű tevékenységét 2023. szeptember 25. napján határozatlan időre felfüggesztették faji jellegű, rasszista megnyilvánulása miatt. A döntés hatálya alatt nem szerepelhet semmilyen pozícióban a WHL-ben. A tevékenységtől eltiltás alól kérelemmel mentesülhet, de nem korábban, mint 2025 júliusa. 

Az Erste Liga menedzsere november 6-án értesítette a Sport Club Csíkszeredát, hogy Kevin Constantine az Erste Liga és az MJSZ versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll. Ezt követően november 13-án a MJSZ főtitkára is értesítette a sportszervezetet és jelezte, az eltiltását töltő sportszakember nem nevezhető mérkőzésre hivatalos személyként az Erste Ligában. Az MJSZ főtitkára felhívta a sportszervezet figyelmét, hogy a korábbi hazai gyakorlat alapján az MJSZ elnöksége november 3-án pontosította a versenyszabályzat vonatkozó részét, ezzel egyértelműsítve a rendelkezés alkalmazhatóságát. Azonban a klub a jelzések és figyelmeztetések ellenére mérkőzés hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t november 19-én.

A fegyelmi bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve, és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a Csíkszereda szándékosan megsértette a vonatkozó szabályozásokat, és a versenyszervező MJSZ képviselőinek többszöri felszólításának ellenére mérkőzés hivatalos személynek nevezte Kevin Constantine-t. A döntés értelmében a sportszervezetnek háromezer euró pénzbüntetést kell megfizetnie, valamint levonnak tőle három büntetőpontot az Erste Ligában. A testület minden további Erste Liga-mérkőzésre három büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha jogosulatlan hivatalos személy tartózkodik a cserepadon. 

A határozat a kézbesítéstől számított 15. napon válik jogerőssé és végrehajthatóvá. Fellebbezni tizenöt napon belül lehet, ekkor a másodfokon eljáró MJSZ elnöksége dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában