birkózás

2021.10.14. 22:25

Érmek sokaságát hozták a diákolimpiai döntőről

Az elmúlt napokban a DKSE utánpótlás birkózói több versenyen is bizonyítottak, a diák II-es diákolimpiai országos döntőről például kilenc éremmel tértek haza a fiókszakosztályok képviselői.

Gallai Péter

A diákolimpiai versenysorozatok a vége felé közelednek, amelyek nem várt sikereket hoztak. Igaz, már a diák II-eseknek (10-11 évesek) Rácalmáson megrendezett területi selejtezőjén mutatott birkózás, illetve az eredmények biztató előjelekkel kecsegtettek.

Egy héttel ezelőtt Abony adott otthont az országos finálénak, a verseny rangját emelte, hogy jelenlétével megtisztelte azt és az ifjú birkózókat a Nemzet Sportolója kitüntetéssel büszkélkedhető Varga János olimpiai, világ- és Európa-bajnok, illetve a tokiói olimpia egyik hőse, az ezüstérmet szerzett Lőrincz Viktor is.

Az abonyi országos döntőn részt vevő csapat nagyszerű teljesítménnyel zárt Fotók: DKSE

A selejtezőkről a döntőbe került 163 versenyző ezúttal általános iskolájuk színeit képviselte, azonban az MBSZ versenyrendszere az igazolt klubjukat jeleníti meg az eredményekben. DKSE két fiókegyesületéből, a Gurics György BDSE-ből tíz, amíg az Enyingi VSE-ből egy sportoló mérette meg magát.

Tombor István vezetőedző lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a kiélezett küzdelmekből rendre tanítványaik kerültek ki győztesen, így a végelszámolás a Gurics ­BDSE-nek fennállása legeredményesebb versenyét hozta.

A 12-13 éveseknél országos fi náléba jutott versenyzők és edzőik

– A tizennégy súlycsoportból négy döntőst adtunk! 54 kg-ban Fekete Csaba két győztes mérkőzés után, taktikus birkózással egy nála jóval erősebb BVSC-versenyzőt tudott legyőzni a döntőben. 58 kg-ban Fierpasz András hasonló forgatókönyv szerint menetelt, de sajnos a döntőben vezető pozícióját nem tudta megtartani, az utolsó tíz másodpercben fordított a debreceni ellenfele. Zámbó Gergő a 63 kg-osok döntőjében szintén egy budapesti ellenféllel került szembe, de vetélytársának esélyt sem adva, egy dobás után fektette két vállra. Androvics Márk az első két riválisát könnyedén legyőzve jutott be a 69 kg-osok végjátékába, ott azonban a kecskeméti fiúval már nem bírt, így második helyen végzett.

Az eredmények szerencsére még nem értek véget, hiszen még öt bronz­érmet is sikerült bezsebelni. A 29 kg-osok mezőnye talán a legkiegyensúlyozottabbnak számított. Tombor Benedeknek az első fordulóban nem sikerült legyőzni erzsébetvárosi ellenfelét, de a vigaszágon már nem hibázott, és a dobogó harmadik fokáig menetelt. Ugyanebben a súlycsoportban Kaszala Máté kiesett, de birkózása fejlődést mutatott. Pribitek Ármin (50 kg) győztes, majd egy vesztes mérkőzéssel a háta mögött, a harmadik helyért vívott meccsen újra győzni tudott. Parádi László (54 kg) javítani tudott a területi versenyen elért helyezésén, a három győztes mérkőzésének köszönhetően ő is harmadik lett. Ahogy Krepsz Zalán (69 kg) is, aki hatalmasat küzdve állhatott a dobogó harmadik fokára – értékelt a szakember.

A mozgalmas hétvégén az abonyi verseny mellett a 12-13 évesek a területi kötöttfogású diákolimpiai selejtezőn vettek részt Kaposváron. Onnan az országos döntőbe jutott Nagy Erik (32 kg), Garbacz Bence (35 kg), Csőregi Zalán (46 kg), Nagy Botond (63 kg), Veréb Dávid (85 kg) és Éva Bence (85+ kg). Ezt ma szintén újra Kaposváron rendezik meg, bízva a hasonló jó eredményekben.

Utánpótlásgálán

A birkózással még csak ismerkedő gyerekek a Dél-Zselic SE szervezésében a KASI utánpótlásgálán próbálták ki magukat. Közülük soknak még csak ez volt élete első birkózó-megmérettetése. Cél az élményszerzésen túl a tapasztalatok begyűjtése volt. Nyolc egyesületből érkeztek az ifjak, hogy számot adhassanak felkészültségükről edzőiknek, a szüleiknek és nem utolsósorban saját maguknak. A nagyobbakhoz hasonlóan ők sem vallottak szégyent, és küzdöttek nagyokat az érmes helyezésekért. A hagyományostól eltérően a rendezők négyfős csoportokat alakítottak ki a súlyoknak, életkoroknak megfelelően. 1. helyezettek: Szabó Bence, Mazzag Olivér, Czeiner Péter. 2. helyezettek: Simon Áron, Kölesdi Mihály. 3. helyezettek: Urbán Levente, Tégen Ferenc, Csepreghy Péter, Fekete Csanád, Márhoffer Ármin, Bayerle-Berecz Levente.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában