Jégkorong

2021.09.05. 20:40

Új útra lépett a DAB – főként türelmet kérnek a szurkolóktól

A pénteki, Titánok ellen lejátszott felkészülési meccs (0–5) után szezonnyitó szurkolói ankétra várták a Dunaújvárosi Acélbikák (DAB) kitartó híveit a klubvezetői. A számos vitást kérdést érintő kérdezz-feleleken szóba került a jégcsarnok jelenlegi állapota, a klub anyagi helyzete, és a játékosoktól elvárt

Szabó Szabolcs

Együtt sikerülhet – mosolygós hangulatban, közös fotózkodással zárult a szombat esti kibeszélő

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Jégcsarnok

Szurkolói felvetésre Azari Zsolt, a DAB elnöke kifejtette, meglehetősen fura szabályozás van érvényben a jégcsarnokok üzemeltetésével kapcsolatban. Mindaddig nem kell új engedélyeztetési eljárást lebonyolítani, amíg a létesítmény nem vált üzemeltetőt. Ám amint ez megtörténik, az új gazdának már az éppen aktuális követelményeknek kell megfelelnie. Ezen elvárások pedig évről évre szigorodnak. Az újvárosi jégcsarnok esetében tavaly az Uniszoltól a DVG Zrt. vette át a csarnokot, majd idén a városgazdálkodási cégtől – kényszerből – az Acélbikákhoz került. Jelenleg a hatóság 250 főben maximalizálta a beléptetést, de az első hazai Erste Liga-találkozóra már úgy készülnek, hogy 750 szurkolót tudjanak fogadni. Azari Zsolt azt is hozzátette: bár már csak ott tartanának, hogy ez a 750 fős létszámkeret szűkösnek bizonyulna.

Meló a jégen

A leginkább forró témát a játékosok jégen mutatott hozzáállása jelentette. A hívek leszögezték: tisztában vannak a klub jelenlegi helyzetével, a játékoskeret összetételével, és nyilván nem arra számítanak, hogy győzelmi sorozatok sokaságát szállítja majd a gárda, ám azt igenis elvárják, hogy a hokisok minden mecscsen a maximumra törekedjenek. A hangadók közül volt, aki elmondta: sajnos, a lelátóról úgy tűnt, ez a Titánok ellen sem volt meg minden játékos részéről. Az Acélbikák közül két rutinos, a közönség által megbecsült hokis reagált. Szappanos Dávid szerint egy felkészülési meccs eredményéből nem érdemes hosszú távú következtetést levonni.

Ifj. Azari Zsolt, Azari Zsolt és Leo Gudas vázolta a DAB lehetőségeit és szezonbéli terveit

„Ez egy nagyon fiatal, még csak most formálódó csapat, amelynek leginkább bizalomra és időre van szüksége. Ehhez türelmet kérnek a szurkolóktól. – tette hozzá Szappanos. Németh Péter, aki a 8. idényét kezdi meg a Bikáknál, védelmébe vette társait:

„Való igaz, történt korábban olyan, hogy egy-egy kínos vereség után bizonyos játékosok már az öltözőben röhögcséltek, bontották a sört… – ha értik mire gondolok. Itt most nem ez a helyzet. Ezek a fiatal srácok sokat melóznak edzésen, bizonyítani akarják, hogy igenis jó hokis válhat belőlük. Tény, sokuknak nincs még megfelelő tapasztalata a felnőtthokiban, az Acélbikáknál azonban most megkapják a lehetőséget. Én is remélem, hogy élni fognak ezzel az eséllyel.” Ifj. Azari Zsolt az idei felkészülés hátteréről elmondta, sajnos a tervezettnél később kezdődött el a közös munka a riválisokhoz képest.

„Tudtuk, hogy nehéz lesz a az idei év, mert egy új úton indultunk el, amely jóval túlmutat az idei szezonon. Tavaly 9 légióst alkalmaztunk, idén két légióssal számolunk eddig. Egy fiatal, magyar játékosokra építő ambiciózus csapatot akarunk felépíteni.”

Leo Gudas vezetőedző hozzátette: „Ami a játékoskeret minőségét illeti, talán a világon egyetlen tréner, az NHL címvédő Tampa Bay szakvezetője, Jon Cooper lehet valamelyest elégedett. A többi edzőkolléga, így én is szinte mindig tudna erősíteni az aktuális csapatán. Természetesen én sem vagyok elégedett az elmúlt három mérkőzésen látottakkal, de a srácok valóban keményen dolgoznak, és hiszem, hogy ennek meg lesz az eredménye. A Vasas példáját tudnám említeni, évekkel ezelőtt elkezdtek egy csapatot építeni, és munkájuknak már látszik az eredménye. Én hiszek a játékosaimban. Ők most az Acélbikák. A szurkolóktól pedig azt kérem, bízzanak bennünk, és segítsenek minket a lelátóról.

Azari Zsolt klubelnök felidézte: – Bizonyára sokan emlékeznek még a korábban itt dolgozó világhírű svéd edzőre, Stephan Lundh-ra. Ő magyarázta nekem többször is: Zsolt, te azért fizetsz engem, hogy a játékosokat és a csapatot fejlesszem, nem pedig azért, hogy a játékost rávezessem arra, miért is akar jégkorongozó lenni. Ezt neki magának kell belül eldöntenie! A hozzáállás kérdésköre messzebbre vezet, társadalmi problémának is mondhatnám. E kérdésben is az őszinte beszéd lenne a leginkább célravezető, ám sok esetben fájdalmas dolog...

Együtt sikerülhet – mosolygós hangulatban, közös fotózkodással zárult a szombat esti kibeszélő
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Utánpótlás

„Fájdalmas volt megélni, hogy az országos szinten is kiváló eredményeket produkáló serdülőcsapatunk – amelyre a következő évek felnőtt együttesét is építettük volna – szinte teljes kerete, az edzővel együtt Érdre igazol. Sajnos több tehetséges játékosunk is távozott, Győrbe és Székesfehérvárra is. 2011-ben vettük át az utánpótláscsapatok versenyeztetését a Dunaferrtől, azóta több hasonló eset is történt, és ez természetesen nem segíti egy erős utánpótlásbázis felépítését. Olyan akadémiai státuszt kapott klubokkal, városokkal kell versenyeznünk, mint a MAC, az Újpest, Győr, vagy a Debrecen. Amit tehetünk, hogy újra elkezdjük erősíteni a toborzást. Elmegyünk az óvodákba, az általános iskolába, hogy minél több fiatalnak bemutassuk ezt a remek sportágat – hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában