kajak-kenu

2021.05.30. 20:06

Nagyszerű szereplésük négy, Európa-bajnoki számot jelent

Hajdu Jonatán és Fekete Ádám az ezer méter után az ötszáz párost hatalmas fölénnyel nyerte meg szombaton az olimpiai és Európa-bajnoki válogatón, így mindkét számban ők indulhatnak a kontinenstornán. Kenu egyes ezer méteren vasárnap DKSE-versengés volt az aranyéremért, amit Kiss Balázs nyert meg Hajdu előtt, így ő is ott lehet az Eb-n, emellett ötszázon is.

Gallai Péter

A péntektől vasárnapig tartó versenyen a figyelem természetesen a még nem elkelt olimpiai számokra irányult, ahol a hazai klasszisok sora küzdött meg egymással Tokióért. Azonban a jövő heti Európa-bajnokságra is kvalifikált a viadal, amire a Dunaújvárosi KSE több kenusának is kiváló esélye volt.

Nos, elsőként még pénteken C-2 1000 méteren, ami ötkarikás szám, Hajdu Jonatán és az újpesti Fekete Ádám szerzett indulási jogot Poznanba, miután megnyerte futamát.

Aztán szombaton a rövidebb, az 500 méteres távon is ők diadalmaskodtak, és indulhatnak szintén a kontinensviadalon. A fiúk itt igazi erődemonstrációt tartottak, hiszen majd’ négy másodpercet adtak a második hajónak. A dobogó harmadik fokára a DKSE-s Kovács Máté és a szegedi Laczó Dániel kettős állhatott fel. Szintén szombaton a C-1 500 méter fináléjában is volt dunaújvárosi érdekeltség, nem is egy. A számot végül Fekete Ádám nyerte meg, a DKSE színeit képviselő Kiss Balázs holtversenyben második lett Korisán­szky Dáviddal (MTK). Mivel Fekete a páros számokban indul az Eb-n, itt a kapitány döntésén múlt, hogy a két fiú közül ki vigye ezt a távot.

Hajdu Jonatán (b) és mellette Kiss Balázs a dobogón
Fotó: Fotó: DKSE

Vasárnap aztán a C-1000 méteres döntőben – ami szintén olimpiai szám – is szoríthattunk az újvárosi fiúkért, ami végül Kiss Balázs és Hajdu Jonatán külön csatáját hozta az első két helyen, miután leiskolázták a mezőnyt. Sokáig úgy tűnt, Kiss hatalmas fölénnyel győz, hiszen féltávnál és még 750 méternél is egy hajóval evezett az élen, ám Hajdu a végére feljött rá nagy hajrával, de Kiss két tizedet megőrzött vezetéséből, így övé az Eb-indulási jog itt. Ugyanezen a távon Slihoczki Ádám a 7. helyen ért célba, ám egy technikai probléma miatt ő végül versenyen kívül állt rajthoz, így eredménye hivatalosan nem kerül bele a verseny jegyzőkönyvébe.

– Mentálisan kellett magam összerakni erre a döntőre, mert a tájékoztató nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna – nyilatkozta a futam után Kiss Balázs. – Talán a tűz is hiányzott belőlem ott, és a szél is elrontotta a versenyemet. Akkor megtörtem, és lelkileg mélypontra kerültem. Most készülök az Európa-bajnokságra, ahol szeretnék az első hatba bekerülni, utána biztos, hogy pihennem kell, mert az utóbbi időszak elsősorban a lelkemnek nagyon fájt – tette hozzá.

Fekete Ádám (b2) és Hajdu Jonatán nyerte a két párost
Fotó: DKSE

Molnár Gergely, a DKSE vezetőedzője nagyon elégedett volt az eredményekkel, hiszen amit előzetesen elterveztek, minden megvalósult.

– Hajduék mindkét páros távot magabiztosan hozták, abszolút megérdemelten végeztek az élen, az ötszáz méteren meg fenomenálisan teljesítettek, legalább három hajót vertek a többiekre. Folyamatosan probléma volt nekik, hogy ne billegjen a hajójuk, most ez is rendben volt. Az pedig biztató, hogy a fiúkban még maradt is, mert nem volt, aki megszorítsa őket, és más, amikor a nemzetközi elittel megy valaki, mert akkor még többet ki kell hozni. Kovács Mátéék harmadik helye abszolút kiváló eredmény. Ezer méteren Bucsi Bencéék szerepeltek nagyon jól úgy, hogy ők a maraton Európa-bajnokságra készülnek, mégis ötödikek lettek. Egyesben Kiss Balázs holtversenyes második helye nagy meccs volt, a győzelmének pedig nagyon örülök, itt kijött neki most minden, kellett neki ez az eredmény. Ezek alapján vasárnap estére eldőlt, Hajduék mellett ő is duplázhat, mert 500 és 1000 egyesben ő lesz az induló Lengyelországban. Mindenki kitett magáért, jó ilyen eredményekkel hazatérni és a legfontosabb, amiért jöttünk, a négy Eb-szám részvétele, az mind megvalósult – értékelt röviden Szegedről Molnár Gergely.

Ami pedig az Eb-t illeti, a szakember ott a döntőkbe várja a fiúkat, azon belül pedig konkrét célt nem szeretne kitűzni, ezzel terhet rakva versenyzőire, ugyanis még nem ismerik a nevezéseket. Azaz nem tudják, a nemzetközi élmezőnyből kik indulnak majd Lengyelországban. – Nagyon jól jönne a srácoknak egy kiváló Eb-szereplés, ami további motivációt jelent nekik.

Kiss Balázs okkal ünnepel, miután megnyerte a C-1 1000 méter vasárnapi döntőjét Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában