Női vízilabda

2021.02.23. 20:00

Úgy akarnak hazatérni, hogy saját kezükben legyen sorsuk

Három a magyar igazság, egy pedig a ráadás – tartja a közmondás. A DUE-Maarsk női vízilabdázóinak kapitánya, Garda Krisztina számára eddig az idei két olaszországi szereplés siker­élménnyel zárult, most pedig reméli, a szerda esti, SIS Roma elleni Euroliga-negyeddöntő első felvonása után a harmadik is. A meccs a kiírtnál később, 18.30 órakor kezdődik, amit a klub közösségi oldalán keresztül lehet nézni.

Gallai Péter

2020.11.19. DUE Maarsk Graphics- BVSC Zugló női felnőtt vízilabda bajnoki mérkőzés Dunaújváros Fabó Éva Sport Uszoda Fotós: Szabóné zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hjrlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A válogatottal Triesztben harcolták ki az olimpiai részvételt, együttesével pedig az Euroliga veronai csoportköréből a továbbjutást. Most az örök városban, Rómában kell olyan eredményt elérni, hogy a visszavágóra jó esélyekkel készülhessenek.

– Bizakodó vagyok, ám mivel ez kétmeccses párharc, nem gondolnám, hogy már ma eldőlne a továbbjutás. Ha mégis tíz góllal nyernénk, akkor sem jelenteném ki, persze azzal hatalmas lépést tennénk a négy felé. Mindenképpen úgy szeretnék hazatérni, hogy saját kezünkben legyen a sorsunk, és kedvező helyzetből várjuk a dunaújvárosi visszavágót.

Már a döntetlen is az lenne?

– Végül is az sem rossz, de azt gondolom, ennél többre vagyunk képesek. S azt is, ha nagyon jól játszunk, lehet elfogultság, de akkor alig van olyan csapat, amely szívesen lenne ellenfelünk. Féljen a Róma.

Garda-bombákra ezúttal is számítani lehet, de a jó blokkokra is ugyanolyan szükség lesz
Fotó:Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Ráadásul a visszavágó itthon lesz, bár zárt kapuk mögött.

– Annak előnyét akkor élveznénk igazán, ha telt ház előtt játszhatnánk, amire sajnos nagyon régen volt lehetőség. Ha ott lennének drukkereink, az olaszok is tapasztalhatnák, milyen légkör van nálunk. Persze, nem kell utazni és a megszokott közegben leszünk, de az egészségügyi előírások ugyanúgy érintenek mindenkit. Ezek a zárt kapus meccsek közönség nélkül sajnos teljesen mások.

Vissza a szerdához, a hazai pálya előnyébe bele szokták érteni a nézők mellett a játékvezetőket is, főleg Olaszországban.

– Nyertünk már meg olyan fontos találkozókat, ahol nem volt korrekt a játékvezetés. Erre is fel kell készülni, elsősorban mentálisan, ha ezen sikerül túllépni, akkor ez annak a csapatnak teher, akit támogatnak a bírók és nem tudnak élni a lehetőségekkel.

Említette az energiát, nagyon kemény időszakon vannak túl, a válogatott és klubfeladatok közben mennyire fáradtak, elsősorban fizikálisan?

– Ilyen erőltetett menetre, mint amiben most vagyunk, nem emlékszem, és ez még messze nem a vége. Például hazaérkezünk csütörtökön, szombaton már bajnoki a Szentes, szerdán a Honvéd ellen... Zsinór­ban jönnek a mérkőzések, de elsősorban azért edzünk, hogy vízilabdázzunk, és ne legyünk fáradtak. Persze, ilyenkor mentálisan is túl kell lendülni azon, hogy nincs pihenős hétvége, nincs szabadnap. De mindenkinek olyan céljai vannak, amire nem szabad, hogy bármilyen fáradtság is negatívan hasson.

A válogatott olimpiai kvalifikációja, a sikeres veronai csoportkör viszont nagy pluszt adhatott.

– Jó állapotban vagyunk minden téren, sikerélményekkel a hátunk mögött, ami pozitívan hat. Azonban azt se felejtsük el, hogy pont az olaszokat ütöttük el az olimpiától, ezáltal nekik tényleg nem maradt más, mint a hazai bajnokságuk és az Euroliga. A Rómában pedig nem egy válogatott szerepel, akik nyilván vissza akarnak vágni legalább így. Ez viszont nekik adhat olyan többletet, hogy kettőzött erővel akarnak ellenünk bizonyítani és nyerni. Azonban csak magunkkal szabad foglalkozni minden téren.

A formájára nem lehet panasz, amilyen bombagólokat ragaszt az ellenfelek kapujába.

– Örülök, ha elsül a kezem, de ez mégis csapatsportág. Nem csak én, mindenki jó formában van, azon, ha kimarad egy lövés, nem szabad leragadni. Nagyon sokszor csak a gólszerzésről esik szó, de egy jó blokk pont azt jelenti, az ellenfél nem talált be. Éppen ezért a védekezés a legfontosabb, mert 7–6-ra könnyebb nyerni, mint 13–12-re.

Ha már védekezés, Magyari Aldáról, akit a válogatott tornán az olaszok ellen bevetett a kapitány és remekelt, rossz emlékeik lehetnek a Róma válogatottjainak. Ez sem hátrány.

– Nagyon örülök, hogy akkor ilyen jól ment neki, az elmúlt fél évben sokat fejlődött, kiegyensúlyozott a kapuban. A másik oldalon meg olyanok jönnek szembe, akiknek Triesztben túljárt az eszén, izguljanak csak ezért ők.

A csoportelsők közül, bár itt már nincs könnyű csapat, a Róma az egyik legjobb, akit kihúztak, s nem csak az utazási távolság miatt.

– Kirishibe nem lett volna jó menni, főleg manapság. Az Újpestet is kaphattuk volna, amelyet megvertünk az utóbbi két Magyar Kupa-döntőben, szerintem jobb, mint a Róma. Mondhatjuk jól jártunk, de majd a párharc után derül ki, valóban így volt-e. A négyes döntőben meg jöjjön az UVSE.

Tizenhat éve jártak ilyen magasságban, mint amire most ismét jó esélyük van. A LEN Kupa-siker után tényleg már csak ez a lépcső hiányzik.

– Úgy kezdtük öt éve, Mihók Attila azt mondta, akkor indulunk a nemzetközi porondon, ha itthon már jó eredményeket érünk el. Aztán ide kilépve, harmadikok lettünk a LEN Kupában, amit 2019-ben megnyertünk, majd az európai szuperkupát is. A Sabadelltől eltekintve az utóbbi években az összes top csapatot megvertük már, én is azt gondolom, az Euroliga négyes döntőben a helyünk. Azonban ez nem úgy jár, hogy ki mit érdemel, hanem ezért tenni is kell, nem keveset. Éppen ezen leszünk szerdán is.

A tengert csak az ablakból

A küldöttség indulás előtti koronavírustesztje mindenki esetében negatív lett, majd kiérkezés után következett egy gyorsteszt, majd pedig egy PCR is, ha előbbi negatív, akkor az érintett bemehetett a szállásra, ha utóbbi is az lesz, akkor pedig játszhat ma. Az előírások hasonlóan szigorúak, mint korábban a válogatott olimpiai selejtezőjén, vagy az Euroliga csoportkörben. Azaz a találkozóig a lakhelyet nem hagyhatja el senki, a pár lépésre található uszodát kivéve, még a száz méterre lévő tengerpartra sem mehetnek el sétálni egyet a lányok, mert az a karanténszabályok megsértését jelentené. A meccs előtti bemutatáskor is maszkban kell még lenni, a pacsi pedig tilos az ellenféllel. Az együttes csütörtökön indul haza a kisbuszokkal.

Ami a lebonyolítást illeti, az már biztos, hogy a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics európai kupadöntőben játszhat a negyeddöntőbe jutással, ugyanis a párharcok győztesei az Euroliga, a vesztesei a LEN Kupa négyes fináléjába jutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában