Az Év Sportolója

2021.01.01. 21:29

Az év legjobbja: négy kategória listáján dunaújvárosi jelöltekkel

A Magyar Sportújságírók Szövetsége legutóbbi, online elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány ellenére megrendezi az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2020 televíziós díjátadót 2021. január 11-én, hétfőn.

Gallai Péter

A három, újvárosi játékossal Európa-bajnoki harmadik helyet szerzett vízilabda-válogatott nagyon veretes társaságba került Fotó: MVLSZ

Ebben az évben nagyon nehéz helyzetben volt a sportvilág, rengeteg verseny elmaradt, ennek ellenére a magyar sportolók sok nagyszerű teljesítményének örülhettünk, így, ahogyan 1958 óta minden esztendőben, a sportújságírók idén már 63. alkalommal választják meg az év legjobbjait.

Ezúttal azonban a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően nézők nélkül, a fizikai találkozások számát minimálisra csökkentve a hagyományos helyszínen, a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban neves díjátadókkal, a megszokott trófeával kitüntetett győztesekkel és virtuális „vendégekkel”, műsorvezetővel. A műfaj adottságaiból fakad, hogy ez előre felvett elemekből összevágott 90 perces adás lesz, amely január 11-én 19.45 órától látható majd az M4 Sporton – közölte a sport­ujsagirok.hu.

Ezt megelőzően szombaton, azaz ma sajtótájékoztatót tart az MSÚSZ, amit a M4 Sport+ csatorna január 2-án 15 órától élőben közvetít. A szervezők ekkor ismertetik a kategóriák – az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év edzője, az Év csapata (egyéni sportágak csapatversenye), az Év csapata (hagyományos csapatsportágak) – első három-három helyezettjét. Ugyanis a héten először a jelöltek tizes listáját hozták nyilvánosságra. Ezek alapján négy kategóriában is van dunaújvárosi érdekeltség, így esély is, hogy a nagyon erős mezőnyben a végső győztesek közé is bekerülhessenek. A szűkített hármas listák alapján viszont már felkért szakemberek döntenek a nyertesről. Az Év e-sportolójára, valamint az Év szabad­idős sporteseményére pályázni kellett, a győztesekről az MSÚSZ elnöksége határoz, miként arról is, hogy ki kapja majd a szövetség Életműdíját.

Kovács Zsófia kétszeres Európa-bajnokként került a listára
Fotó: MTI

A női egyéni kategóriában szerepel Kovács Zsófia, a dunaújvárosi klub tornásza ugrásban és felemás korláton arany-, csapatban pedig bronzérmes lett a napokban befejeződött törökországi Európa-bajnokságon. Amúgy Zsófiának házon belül is akadt „konkurenciája”, ugyanis Dévai Boglárka (a szombathelyi világkupaverseny győztese ugrásban) és Székely Zója (felemás korláton ezüstérmes, csapatban bronzérmes az Eb-n) is felkerült a listára. Az egyéni sportágak csapatversenyében pedig a női tornászválogatott tagjaként jelölt.

Kovács egyébként egy másik voksoláson már az első helyen végzett. A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. A tornászoknál a hölgyek között Zsófiának negyedik alkalommal ítélték oda ezt a kitüntetést.

Trenka János, Kovács Zsófi a mestere az edzők között jelölt
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az edzők illusztris társaságában szerepel Zsófia edzője, Trenka János is, akinek többek között Szerhij Rebrovval, Märcz Tamással, vagy éppen Marco Rossival kell elsőként „versenyeznie” a háromba kerülésért.

A három, újvárosi játékossal Európa-bajnoki harmadik helyet szerzett vízilabda-válogatott nagyon veretes társaságba került
Fotó: MVLSZ

Talán a legveretesebb tizesbe került a 2020 januárjában Európa-bajnoki harmadik helyet szerzett női vízilabda-válogatott is az év csapata kategóriában a hagyományos sportágak között. A Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics együttesét akkor Garda Krisztina, Gurisatti Gréta és Vályi Vanda képviselte. Utóbbi nyáron eligazolt, viszont az Eb-csapat tagja volt Szilágyi Dorottya is, aki pedig visszatért Dunaújvárosba. A lányok mellett a jelöltek között van mások mellett a labdarúgó-válogatott (kijutott a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra, feljutott a Nemzetek Ligája A-divíziójába), az Európa-bajnok férfivízilabda-válogatott, vagy éppen a huszonöt év után a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott Ferencváros együttese.

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán veheti majd át az elismeréseket a rendezvény egyik kiemelt támogatója, a Mediaworks által szervezett Kézisek kézise- és Pólósok pólósa-díj győztese, azaz minden idők legjobb magyar női és férfi kézilabdázója, valamint vízilabdázója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában