kajak-kenu

2020.09.25. 21:28

Kiss Balázs döntőbe jutott

Pénteken reggel a szegedi Maty-éren elrajtolt a szezon egyetlen felnőtt kajak-kenu világversenye, az első napon a Dunaferr SE két indulója mindhárom számában egyből érdekelt is volt.

Gallai Péter

Fotó: Balint_Vekassy

A magyarországi gyorsasági és a para szak­ágban idén a péntektől vasárnapig tartó viadalon 33 ország több mint 400 sportolója vesz részt.

A Dunaferr SE-t Hajdu Jonatán és Kiss Balázs képviseli, elsőként utóbbi volt érdekelt a tegnapi előfutamok során olimpiai távon, C-1 1000 méteren. Ahol azon túl, hogy felmérheti magát a külföldi riválisokkal szemben, megküzdhet itthoni ellenfelével, Bodonyi Andrással, akit az országos bajnokságon nagy bravúrral le tudott győzni. Mivel ebben a számban még nincs ötkarikás kvótánk, ezért a legjobb magyar kenus indulhat a jövő évi pótkvalifikációs viadalon, amiért Kiss Balázs is harcban van, nem is rossz esélyekkel.

Kiss miután az előfutamában a harmadik helyen ért célba, Bodonyi pedig a másikban a másodikon, a délutáni középdöntő első körében máris összekerültek, ráadásul egymás melletti pályára.

Kiss Balázs hazai riválisát óriási csatában megelőzve lett fi nalista az olimpiai számban
Fotó: MKKSZ

A rajt után 250 méternél Kiss a negyedik helyen haladt, Bodonyi pedig az utolsón, hogy aztán féltávnál Balázs a német Gebhardot megelőzve feljöjjön egy helyet, a másik magyar hármat javított eddigre. Az utolsó etapra a vezető orosz Pervukhin mögé zárkózott fel a Dunaferr kenusa, Bodonyi pedig már negyedik volt. A befutó hatalmas izgalmat hozott, ugyanis a cseh Dvorak óriásit hajrázva feljött másodiknak, a két magyar pedig egymással harcolt a harmadik, még döntőt érő helyezésért, amit jobb berúgásának köszönhetően, pár centiméter előnnyel Kiss szerzett meg.

– Nehéz verseny volt, nagyon elfáradtam. Sajnálom, hogy így sikerült a befutó, de örülök, hogy ott vagyok a döntőben. Remélem, hogy enyhül a szembeszél szombatra, mert nehéz így evezni. Nagyon erős a nemzetközi mezőny, de úgy gondolom, hogy egy jó felkészüléssel jövőre az olimpiai kvótáért harcban lehetek majd – idézte őt a szövetség honlapja.

A kenu kettesek 500 méterén Hajdu Fekete Ádámmal térdelt hajóba, hogy előfutamukban az olasz, a román, a spanyol és a moldáv egység mögött ötödikként érjenek célba. Így a szombati középfutamból vívhatják ki a döntős szereplés jogát. Az első nap utolsó futamai a mix párosokról szóltak. Kenu 200 méteren az országos bajnok Molnár Csenge és Hajdu Jonatán előfutamában a második lett, ezzel egyből kvalifikálták magukat a vasárnapi döntőbe.

Egyébként a járványügyi szabályok és korlátozások ellenére, illetve azok szigorú betartása mellett szurkolók is lehetnek a Maty-éren. Szombaton és vasárnap délelőtt pedig a döntőket az M4 Sport élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában