olimpiai elsőségek

2019.03.19. 17:30

Dunaújvárosi fiatalok remeklése a speciális játékokon

A kizárólag dunaújvárosi sportolókból álló magyar tornászválogatott tagjai fantasztikus teljesítménnyel halmozták az aranyérmeket a XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon, amelyet az Egyesült Arab Emírségekben rendeznek meg.

Gallai Péter

A seregszemlén több mint 190 ország 7500 sportolója huszonnégy olimpiai sportágban méri össze tudását.

A magyar csapat hatvankét tagú, köztük van a dunaújvárosi Juhász Szebasztián és Latinovics Lívia, a Mozdulj Diák! DSE tornászai. Előbbi még a Móra iskola tanulója, utóbbi pedig korábban volt az, most középiskolás. Velük tartott Salamonné Szabó Éva, a Móra testnevelője, a Mozdulj Diák! DSE vezetője és egyben a MSOSZ tornaszakágvezető-helyettese is.

A két dunaújvárosi fiatal alkotta csapat fantasztikusan teljesített, elsőként Juhász Szebasztián – példaképe, az edzője, Salamonné Szabó Éva – volt érdekelt a hét végén, aki aranyérmet szerzett talajon, nyújtón, valamint összetettben is. Ezen felül a dobogó második fokára állhatott fel lólengésben, illetve a harmadikra korláton. Jutott még pontszerző helyből is, negyedik lett ugrásban és ötödik gyűrűn.

Ám még ezzel nem volt vége az éremesőnek, hiszen vasárnap következett Latinovics Lívia – akinek példaképe az Európa-bajnoki ezüst­érmes Dunaferr SE tornász, Kovács Zsófia – folytatta a diadalmenetet, hiszen az MSOSZ tájékoztatása szerint összetettben, gerendán, talajon és felemás korláton egyaránt olimpiai bajnoki címet szerzett.

A tornaszakágat csak dunaújvárosiak alkotják, Latinovics Líva és Juhász Szebasztián mellett edzőjük, Salamonné Szabó Éva
Fotó: : MSOSZ

Lívia a verseny előtt azt mondta: nagyon büszke rá, hogy Abu Dhabiba utazhat. Célja, hogy szépen sikerüljenek a gyakorlatai, és minél jobb eredményt érjen el. Szebasztián szintén a minél jobb szerep­lésben bízott, s abban, lehetőleg aranyérmet is nyerjen. Ez lenne számára a legszebb születésnapi ajándék, hiszen hazaérkezésünk másnapján, március 25-én lesz 17 éves. Nos, mindketten alaposan felülmúlták várakozásaikat.

A fiatalok teljesítményét Cserna Gábor polgármester is méltatta, aki közösségi oldalán gratulált nekik és felkészítő edzőjüknek.

Nagyszerű teljesítményekre képesek

A Special Olympics International az értelmileg sérült emberek nemzetközi szervezete, amelyet Eunice Kennedy Shriver alapított Washington D. C.-ben, 1968-ban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. Napjainkra a világ több mint 200 országában, 2 millió fogyatékossággal élő sportoló 26 téli és nyári olimpiai sportágban edz és versenyez. A mozgalom célja – azon túl, hogy rendszeres testmozgást és versenyzési lehetőséget biztosítson az értelmileg sérült embereknek – az, hogy bemutassa a társadalomnak: ezek az emberek saját munkájuk, szorgalmuk és kitartásuk révén nagyszerű teljesítményekre képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában