Vízilabda

2017.09.21. 07:30

Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok pólós, már mint edző meccselt az uszodában

DUNAÚJVÁROS – Biros Péter neve fogalom a nemzetközi és a hazai pólóban. A klasszis már egy éve edzőként dolgozik, a III. Sipos Edit Emkléktornán beszélgettünk vele.

Szabó Szabolcs

Kritikus tekintetek - Maximalistának vallja magát a magyar póló egyik legendás alakja Biros Péter (jobbra), aki a korábbi szövetségi kapitánnyal Szilágyi Péterrel (balra) közösen irányította a ZF Eger leány ifjúsági csapatát a hét végén rendezett tornán

Fotó: Zsedrovits Enikő

Tavaly év elején jelentette be, hogy befejezi pályafutását, majd nyáron átvette az ZF Eger felnőtt női csapatának szakmai munkáját. Összeségében hol jobb: a medencében vagy a parton?

- Mindenképpen bent a vízben, hiszen akkor tudok játszani, és talán még segíteni is, ez a kispadról azért jóval nehezebb.

Miért éppen a női vonalon kezdte edzői karrierjét?

- Semmi komolyabb oka nem volt. A klub vezetése úgy látta, Egerben a férfivonal rendben van, jó úton halad. Célunk, hogy a következő években a lányok is egyre jobb eredményeket érjenek el. Örülök, hogy ebben a munkában én is szerepet vállalhatok. Azt azért el kell mondanom, hogy még jócskán az út elején járunk, de azért dolgozunk, hogy a női szakág is legalább olyan sikereket érjen el, mint az utóbbi években az egri férfi-vízilabdázók.

Edzőként túl van az első élvonalbeli szezonján. Milyen tapasztalatokat gyűjtött?

- Abszolút tanulóév volt. Korábban nem igazán foglalkoztam női vízilabdával, így meg kellett ismernem ezt a közeget és az ebből fakadó kihívásokat. A játékosoknak pedig meg kellett ismerniük engem, és azokat az elképzeléseket, ahogyan én a pólóról gondolkodom. Összességében reális eredményt értünk el a játékerőnkhöz viszonyítva. Elégedett természetesen nem vagyok. Játékosként is mindig a maximumra törekedtem, és ezt képviselem edzőként is.

Fel sem merült önben, hogy a roppant sikeres pólós pályafutás után esetleg vált és egy kicsit eltávolodik az uszoda világától?

- Nem csak a vízilabda tölti ki a napjaimat, de hogy a kérdésre válaszoljak: a sportágban akartam maradni, hiszen szeretem ezt a közeget. Tény, elég nagy fába vágtam a fejszémet, főleg úgy, hogy már az ifjúsági csapat munkáját is együtt irányítjuk a felnőttkerettel, Szilágyi Péter kollégám segítségével.

Kritikus tekintetek – Maximalistának vallja magát a magyar póló egyik legendás alakja Biros Péter (jobbra), aki a korábbi szövetségi kapitánnyal Szilágyi Péterrel (balra) közösen irányította a ZF Eger leány ifjúsági csapatát a hét végén rendezett tornán
Fotós: Zsedrovits Enikő

Hamarosan kezdődik az új idény, és minden eddigi klub számára komoly kihívást jelenthet, hogy egy új, érmes reményeket dédelgető Ferencvárossal gyarapodott a mezőny. Mire számít az idei bajnokságban?

- A bajnokság színvonalának biztosan jót tesz majd, hogy egy minőségi csapattal több szereplős lesz. Úgy látom, hasonló erőviszonyok alakulhatnak ki, mint a férfiaknál. Lesz négy nagyon erős gárda, véleményem szerint köztük lesznek a dunaújvárosiak is, amelyek kiemelkednek majd a mezőnyből, és nagyon éles meccseket játszanak egymással, azaz bárki megverhet bárkit. Sok izgalmas mérkőzésre számíthatnak majd a szurkolók. A „nagy négyes” alatt pedig szintén lesz egy másik négyes fogat. Vélhetően itt is nagyon meg kell majd küzdeni a pontokért, a helyezésekért. Azonban azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a kicsik egy-egy meccs erejéig elkapják a legjobbakat. Mi Egerben ezért is dolgozunk, remélhetőleg meg lesz az eredménye.

Középtávon elképzelhető, hogy férficsapatnál is munkát vállal majd?

- Minden szóba jöhet, mondhatni mindenevő vagyok. Azonban a viccet félre téve, nem szeretem a félmunkát. Tavaly kezdtünk el együtt dolgozni a lányokkal, nagyon szeretném, hogy kiegyenesedjen ez a történet, és sikeresek legyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában