Dunaferr – Liberty

2019.12.10. 08:00

A munkáltató tájékoztatója a leépítésekről

Lapunk információja szerint megkezdődtek az egyeztetések a Dunaferr menedzsmentje, a reprezentatív szakszervezetek és az üzemi tanács képviselői között a munkáltató által 2019. október 29-én bejelentett csoportos létszámcsökkentés szándékával kapcsolatban.

duol.hu

Erről a munkáltató, az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje a múlt hét végén adott tájékoztatást a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet és a Dunaferr Központi Üzemi Tanácsa képviselői számára. Ezek szerint a létszámcsökkentést két ütemben tervezik végrehajtani, amellyel kapcsolatban a „részdöntésekre” 2020. januárban, illetve a tárgy­év II. negyedévében kerülhet sor. Megfogalmazásuk szerint megelőző intézkedésként egy ún. SENIOR 2 programot indítanak, amelyre azok jelentkezhetnek majd, akik 2021. június 30-ig nyugdíjjogosulttá válnak a cégnél.

A cég megkezdte a létszámleépítés ütemezését
Fotó: DH-archív

A programban legfeljebb egy évet lehet eltölteni, amelyre a programban részt vevők az ott töltött időre a távolléti díjuk 100 százalékát kapják bérként. A tájékoztató szerint a leépíteni tervezett maximum 350 fős létszámot csökkenti majd a SENIOR 2 programban várhatóan részt vevők és a – létszámleépítés bejelentése után – már leépített kölcsönzött munkavállalók száma. (Nagy kérdés, hogy statisztikailag a kölcsönzött létszámból céges állományba átvett munkavállalók ez utóbbi kategóriába sorolhatók-e? – a szerk.) A munkáltató szerint a SENIOR 2 programban részt vevők által betöltött munkaköröket, akár átképzéssel is, felajánlják a leépítésben érintett területek munkavállalói részére. Információink szerint a gyáregységek már megkapták a leépítendő keretszámokat. A tájékoztató arról nem szól, hogy a kollektív szerződés alá nem tartozó munkavállalókat, akik a kiszervezett tevékenységek miatt máshol kényszerülnek dolgozni, mennyire érinti a Dunaferr acélpiaci helyzete, a cég tartalékképzésének hiánya.

A Dunaferr munkavállalóit továbbra is élénken foglalkoztatja az, hogy ebben az évben a Dunaferr nem utalja az ún. pulykapénzt. Azt két részletben, a következő esztendőben tervezi kifizetni. Az érdekképviseletek – tagjaik véleményét tolmácsolva – nem támogatják a munkáltató ezen gyakorlatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában