Junior világbajnokság

2023.12.12. 13:30

Ladányi Balázs nem panaszkodik a csapatra

Két fordulón jutottak túl a csapatok a divízió I/A-s junior jégkorong-világbajnokságon

Agárdy Csaba

Ladányi Balázs (balról) és Revák Zoltán a junior válogatott kispadján

Fotó: MJSZ/Vörös Dávid

A magyar csapat eddig még nem szerzett pontot a budapesti Tüskecsarnokban, de ez nem jelenti azt, hogy elégedetlenek lehetnénk a teljesítményükkel.
A világbajnokság másodosztálya a divízió I/A csoport, ami annyit jelent, hogy Magyarország az U20-as korosztályban a világ tizenhat legjobb csapata között van. 
Többször leírtuk már, de érdemes megint megjegyezni azt, hogy  az ifjúságiak és a juniorok között  - a felnőttekkel ellentétben - nem tizenhat, hanem csak tíz válogatott szerepel a legmagasabb osztályban, a mai megnevezése szerint az elit csoportban, ami korábban volt Top divízió és A-csoport egyaránt. (Egyébkánt a divízió I/A alatt még öt divízió létezik)
Visszatérve a budapesti vébére. A mezőnyben a mieinken kívül a tavaly még az elitben szereplő Ausztria, Kazahsztán, Dánia, Franciaország és a divízió I/B-ből felkerülő Japán található.

A magyar válogatott a nyitómérkőzésén 5–2-re kikapott Kazahsztántól, majd 3–2-es vereséget szenvedett Ausztriától.
Nemzeti csapatunkat két dunaújvárosi  szakember, Ladányi Balázs szövetségi edzőként és a DAB jelenlegi sportigazgatója, Revák Zoltán irányítja. A tegnapi szünnapon kettőjükkel beszélgettünk. Ladányi Balázs így értékelt:
- A kazahok ellen jobban játszottunk, mint az osztrákok ellen, bár az eredmény nem ezt mutatja. A kazahok sokáig nem találták ellenünk önmagukat. Az osztrákoktól  negyvennyolc másodperccel a meccs vége előtt kaptunk 2-2-nél egy gólt. A játékosokra egy szavunk sem lehet, kőkemény munkát végeztek. Sajnos az apróságok nem a javunkra dőltek el. Meg kell találnunk a győzelem felé vezető utat. Most már minden ellenfelünket láttuk játszani. A dánok eddig kimondott skandináv hokit mutattak, a franciák tizenegy gólt lőttek, vagyis támadásban erősek, emellett van  egy NHL-draftos kapusuk. Japán gyors, fegyelmezettek, a munkamoráljuk kitűnő. Az látható, nagyon kiegyensúlyozott a mezőny.

Revák Zoltán Arany Mátéval együtt segíti Ladányi Balázs munkáját.
- Munkamegosztás van  közöttünk, én felelek a csapat védekezéséért és az emberhátrányos játékáért, de mindent megbeszélünk közösen.
A válogatottnak tagja a dunaújvárosi nevelésű Horváth Alex védő, aki most Csehországban légióskodik. Az ő eddig teljesítményéről még korainak tartotta a szakember az értékelést, de azt megemlítette, hogy Horváth még két évig tagja lehet a junior válogatottnak, tehát nagyon fiatal. Az látható, nem érdemtelenül van a keretben, megdolgozott azért, hogy ott legyen.

A világbajnokság eddigi eredményei: Dánia – Franciaország 4–6, Japán – Ausztria 2–5, Franciaország – Japán 5–3,  Kazahsztán – Dánia 3–2.
A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont (11-7), 2. Ausztria 6 (8-4), 3. Kazahsztán 6 (8-4), 4. Dánia 0 (6-9), 5. Magyarország 0 (4-8), 6. Japán 0 (5-10).
Az első feljut az elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.
A magyar válogatott szerdán 16 órakor Japánnal játszik, a találkozót a Sport2  TV közvetíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában