A kajak-kenusok és a jégkorongozók egyaránt korcsolyát húztak

2020.01.14. 22:06

Séra Miklósra emlékeztek

Séra Miklós. A sportban járatosak számára sokat mond ez a név. Edzőként kajak-kenuban és jégkorongban is maradandót alkotott.

Agárdy Csaba

Fotó: Balogh David

Séra Miklós mesteredző 2007. október 23-án hunyt el. Kezei alól olyan klasszis is kikerült, mint például a kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok Horváth Gábor. A szakember kajakban korosztályos válogatott volt, jégkorongban válogatott kerettag. Végül a víz mellett tette le a voksát, 1972-től kezdve dolgozott edzőként. De a jégkorongos kötődése sem merült feledésbe, sőt. Halálának évében a Magyar Jégkorong Szövetség megalapította a Séra Miklós-díjat, amelyet minden évben a legkiválóbb utánpótlás-edzőnek ítélnek oda. Kangyal Balázs, a válogatott egykori csapatkapitánya, az egyik szaporrói hős, amikor feljutottunk a világbajnokság első osztályába, jó emlékeket fűzött Séra mesterhez: – Egészen tizennyolc éves koromig foglalkozott velem. Ő találta ki azt is, hogy hátvéd legyek, azt mondta, az majd jó lesz nekem.

A dunaújvárosi kötődésű küldöttség: Szélig Viktor, Tokaji Viktor, Vass András, Ladányi Balázs, Vas Márton
Fotó: Balogh Dávid/MKKSZ

Akkoriban túl sok jeges edzésünk nem volt, így főleg az erőnlétiek lettek emlékezetesek. Kemény volt, amit kitalált, annak úgy kellett lennie, addig nem mehettünk el, amíg nem volt meg a szintidő. Emlékszem, egyszer koromsötétben kellett egyedül futnom, majd azután kocsival vitt haza, de egész úton nem szólt hozzám.

Tehát egyáltalán nem véletlen, hogy a másik sportág felkészülésének egyik fontos része volt a hoki. Így az sem véletlen, hogy a hét végén harmadszor rendezték meg a Séra Miklós-Emléktornát, amelyen kajakosokból, kenusokból és jégkorongozókból álló csapatok mérték össze az erejüket.

Volt egy gálamérkőzés, amelyen egykori jégkorongozók és kajak-kenusok alkottak vegyes csapatokat, a torna döntőjét a Sörcsere KDSE és a Nyomorultak HC vívta, ahol egy hosszabbításban szerzett Vass András-góllal a főleg kenusokból álló társaság győzött.

A dunaújvárosi Vass András, a Dunaferr SE egykori válogatottja így emlékezett vissza: – Nagyon jó hangulat volt a pályán és az öltözőkben egyaránt. Remek dolognak tartom, hogy a két sportág szövetsége összefogott, és most már harmadszor rendezi meg ezt a tornát Séra Miklós emlékére. Itt nincs irigység, ellenségeskedés.

És hallgassuk meg az esemény egyik legfontosabb személyének, ifj. Foltán László főszervezőnek a véleményét. A szövetségnek az alábbiakat nyilatkozta: – Ott tartunk, hogy a Séra Miklós-emlékbajnokság egyre inkább motiválja a kajak-kenus csapatok tagjait, vannak, akik már hónapokkal a verseny előtt jégre lépnek, elkezdik a gyakorlást az eseményre, és természetesen zrikálják egymást, hogy majd itt meglátjuk, ki a jobb.

Kemény, de igazán jó ember volt

Nagyszerű dolog az, hogy két sportág összefog, és megemlékezik egy legendás szakemberről. Itt kicsit személyeskednem kell, mert mind nekem, mind az öcsémnek az utánpótlás-válogatottaknál edzője volt jégkorongban Séra Miklós. Próbált belőlünk embert faragni – lehetetlen küldetés, de soha sem adta fel –, nagyon tiszteltük és kedveltük. Igazán jó ember volt. Bár az sem elhanyagolható, hogy a történelem során olyan kemény „kokikat” csak ő tudott adni. Nem kímélt minket, de nem emlékszem rá, hogy valaki ne kedvelte volna, vagy a háta mögött tiszteletlenül beszélt volna róla. Tartottunk – soha sem káromkodtunk előtte –, de soha sem féltünk tőle. Talán ezért is jött össze ez a „lista” az emléktornájára, amely már harmadik volt sorban, ahol a kajak-kenusok és a hokisok megérezték, hogy a sport nem gyerekjáték. Jégkorongozók: Horváth Csaba, Hajdú Levente, Pindák László, Csibi József, Szilassy Zoltán, Svasznek Bence, Tokaji Viktor, Vas Márton, Gröschl Tamás, Ladányi Balázs, Palkovics Krisztián, Szélig Viktor. Kajak-kenusok: Horváth Gábor, Beé István, Bozsik Gábor, Kucsera Gábor, Vass András, Siebel Lajos, Hűvös Viktor, Klenyán Tamás, Illés Roland, Almási Péter, Haller Ákos, Tarr György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában