nagy sikerek kapujában

2019.06.25. 07:30

Hét versenyzővel a különböző nemzetközi megmérettetéseken

A minszki Európa Játékokon ma kezdődnek a kajak-kenu küzdelmek, a tulajdonképpeni Európa-bajnokságon két Dunaferr SE sportolóért is szoríthatunk.

Gallai Péter

Ám nem csak emiatt van oka nagy büszkeségre a szakosztály elnökének, Pető Zsoltnak, hiszen a nyáron nem nagyon lesz olyan korosztályos vagy felnőtt világverseny, ahol ne indulna dunaújvárosi kajakos vagy kenus. Ugyan idén minden tekintet az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra fókuszál, amelyre C-2 1000 méteren szétlövés után Kiss Balázs az újpesti Dóri Bencével kivívta az indulás jogát, de ennek „árnyékában” azért más nemzetközi megmérettetések is várnak a kajak-kenu szakág képviselőire a nyáron. Amelyek számunkra azért bírnak szintén kiemelt figyelemmel, mert a Dunaferr SE versenyzői szinte mindenütt érdekeltek lesznek. Az első állomás keddtől a minszki Európa Játékok, ahol Kiss és Dóri ma C-2 1000 méteren, míg Hajdu Jonatán szerdán C-1 200 méteren mutatkozik be.

Pető Zsolt szakosztályelnök okkal büszke versenyzőikre
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A Dunaferr SE életében kiemelkedő eredménynek számít Balázsék sikere, hogy ők nyerték a szegedi vb válogatóját ezen a távon. Azt hiszem jelen pillanatban nincs is ennél nagyobb dolog, hiszen ötkarikás indulási jogot lehet szerezni majd itt. Az, hogy Kiss eljutott idáig, nagyon fontos mind az ő, mind a klub életében, hiszen Balázst hosszú évek óta támogatjuk, az elmúlt évek munkája szépen be- és összeérett, s eljutott erre a szintre. Ez egy folyamat, egy út, amely során kitartó munkával és hittel a magyar élmezőnybe verekedte be magát. Persze most majd meglátjuk az Európa Játékokon,

 

hogy a nemzetközi mezőnyben ez mit ér. Ne felejtsük el, hogy a második válogatón Hajdu Jonatán és Fekete Ádám jelentősen fejlődve, csak húsz centivel maradt el Balázséktól, akik akkor másodikak lettek. Tavalyhoz képest, amikor ebben a tempóban tulajdonképpen végig sem bírták menni ezt a távot, óriási előrelépés.

Fontos emlékeztetni, hogy Jonatán a riói olimpia előtt csak a kétszázra készült, majd amikor 2017-ben kiderült, hogy levették az ötkarikás műsorról a sprinttávot, akkor kezdett átállni az ezerre. Tehát több év kimaradt neki ebből a típusú munkából. Azonban mivel nagyon gyorsak, ezért úgy néz ki, a szegedi vb-n ők kapják meg az ötszáz méter párost. Ezen felül Hajdu bebizonyította az egyesek között ezer méteren, hogy odaért az élmezőnybe, s minden versenyen látszott, hogy a rajt utáni néhány száz méteren továbbra is mindenki előtt van, így a kétszáz egyes szintén az övé lehet. Az Európa Játékokon is ezért ő indul, de nem tudom, mit várhatunk, hiszen erre a távra semmit nem készült, de ha a sejtjei mélyéről elő tudja varázsolni a sebességét, akkor ott lehet a fináléban. Szegeden ugyan az ötszáz páros lesz a fókuszban, de oda azért már a kétszázra is gyakorol. Egyébként Hajdu motiváltabb, mint valaha, belátta, hogy az ezer is megy neki, emellett mentálisan is hatalmasat fejlődött. Amennyiben így folytatja ezt a munkát, akkor jövőre átírhatja az erősorrendet és a legjobb lehet. Kissék esetében is nagyon bízom a döntős szereplésben, és jó lenne az első öt-hat között végezniük – mondta Pető Zsolt.

A C-2 1000 méter második válogatójának dobogója, balról Dóri Bence és Kiss Balázs, jobbról a második Hajdu Jonatán
Fotó: MKKSZ

A szakosztályelnök szerint annak ellenére, hogy ilyenkor csak az olimpiai számok vannak a fókuszban, az összes többi eredménynek is ugyanolyan sportértéke van. Sőt, ott van a maratoni szakág, ahol a Dunaferrnek két Európai-bajnoki indulója lesz, Máthé Krisztinán a felnőttek között és Katona Lili az U23-as korosztályban, ami a lehető legkeményebb munkát igényli, húsz-harminc kilométer evezéssel, futószakaszokkal tűzdelve.

A klub két fiatal kajakosa, Mányi Zsófia és Boldis Csenge már tavaly is megmutatta oroszlánkörmeit, idén pedig harmadikak lettek a válogatón olimpiai távon, s mivel az előttük végzett egységek a vb-n indulnak, így övék lesz az ifi Európa-bajnokságon a K-2 500. Kulcsár Dorina szintén dobogós lett a kenu kettesek ötszáz méteres mezőnyében az U23-as korosztályban, ezzel pedig ő is szerepelhet a kontinenstornán, szintén ötkarikás számban.

– Tehát az Európa Játékok mellett ott leszünk az U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságon, a felnőtt és U23-as maraton Eb-n, illetve a szegedi világbajnokságon. Ezeken hét versenyzőnk szerepelhet, nagyon büszkék vagyunk, hogy ennyien képviselhetik ezeken Dunaújvárost. Szeretném megköszönni az edzőknek, az önkormányzatnak, a klubnak, de a sajtónak is a támogatást, hogy ezt elérhettük, meg persze versenyzőinknek, akik rengeteget dolgoznak azért, hogy napról napra jobbak legyenek. Menet közben kiváló ütemben halad a szövetség és az önkormányzat közös finanszírozásában a csónakház felújítása, olimpiai bajnok és elkötelezett edzőink vannak, mindkét szakágban összeálltak a csapatok. Soha ne legyenek rosszabb napjaink – tette hozzá Pető Zsolt.

A kapitány is nagyon figyeli Balázsékat

– Mindenki tudja, hogy az év fő versenye a világbajnokság lesz, hiszen ott osztanak kvótákat, így érem szempontjából semmilyen elvárás nincs a csapat felé Minszkben. Most felmérjük a nemzetközi mezőnyt, és megpróbálunk még fejlődni a világbajnokságig – fogalmazott Hüttner Csaba szövetségi kapitány a rajt előtt. A kapitány elárulta, hogy az újonnan alakult egységek közül a két 1000 méteres férfi páros, a Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajakos és az első felnőtt világversenyére készülő Kiss Balázs, Dóri Bence kenus egység van fókuszban. – Az Európa Játékok után döntünk arról, hogyan megyünk tovább a világbajnokságra. Itt dől el az is, hogy érdemes-e ezzel a két párossal is foglalkozni, vagy esetleg kell még válogatót rendeznünk, de nagyon remélem, hogy mindkét egységünk úgy fog szerepelni, hogy pont kerül az ügy végére – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában