Tizenhatmillió madárrajz

2024.04.29. 19:00

A béke szigete a Bartókban

Sri Chinmoy békefilozófus A béke szigete című kiállítását nyitották meg péntek este a Bartók Színház aulájában, ami a kezdésre teljesen megtelt.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Sri Chinmoy békefilozófus, akinek minden földi tevékenysége a külső és a belső béke megteremtésére irányult. A festményeit forrásművészetnek, bengáli nyelven Jahra Khalanak nevezik. A képek meditatív állapotban a szív mélyéről törtek elő és általában néhány perc alatt születtek meg. A festmények szín és formavilága magával ragadja a szemlélőt. Öröm, béke, nyugalom árad belőlük. A világ több neves galériájában kiállították eredeti műveit. Mint például Tate Gallery (London), Louvre (Párizs), Modern Art Gallery (St. Petersburg)  olvasható a Bartók tájékoztatójában.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az eseményen  megjelenteket először Őze Áron, a Bartók igazgatója köszöntötte, és egy személyes élményt osztott meg a közönséggel. Egy korábbi indiai utazására emlékezett, és arra, amikor ötezer kilométer távolságra Magyarországtól két hölgy beszélgetésére lett figyelmes. A következő napokban sokat találkoztak, és szóba került egy olyan este megszervezése, ami a Bartókban most létre jött.

- Nagy örömmel vettem részt a kiállítást előkészítő munkákban, és ki kell emelnem Csakari Ildikó személyét, akit Indiában ismertem meg, és nélküle nem jöhetett volna létre ez a tárlat - fogalmazott az igazgató.

Őze Áron után Rontgits Gábor nyitotta meg a kiállítást, megemlítve, hogy Sri Chinmoy csak madárrajzból készített élete során tizenhatmillió rajzot.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A megnyitót követően Sri Chinmoy dalait a Rainbow Dreams énekkórus és Kapusi Balázs (zongora) adták elő.

A hivatalos program után kulináris vizekre evezhettünk, az egészséges táplálkozás jegyében.

Az estét Gunagriha (dr. Fülöp Sándor) Sri Chinmoy magyar tanítványának előadása zárta keretbe, aminek címe A belső béke volt.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában