egy arany, egy bronz

2018.08.16. 20:24

Némedi Konrád hálás a mestereinek

Az egyetemi világbajnokságot a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség rendezi meg 1963 óta. 2018-ban 34 sportágban mérkőznek meg az egyetemisták, amelynek a kajak-kenu versenyeit múlt hétvégén rendezték Szolnokon.

KF

Konrád az egyetemi világbajnokságon egy aranyérmet és egy bronzérmet szerzett Fotó: kajakkenusport.hu

Dunafölvári vonatkozása is van az érmesek táborának, hiszen Némedi Konrád egy arany- és egy bronzérmet is szerzett a versenyen. A fiatal bajnokot a kezdetekről kérdeztem.

Minden nyáron feljártam a dunaújvárosi uszodába az úszótáborba

– Dunaföldváron nőttem fel. Általános iskolában egész jó tanuló voltam, de a sport miatt ez a lendület a középiskolára visszaesett. Sok sportban kipróbáltam magam, kilenc évig úsztam, teniszeztem és egy ideig fociztam is. Minden nyáron jártam úszótáborba Dunaújvárosba. 2006-ban az egyik extra program a kajakozás volt. Nagyon megtetszett ez a sport, így felkerestük a helyi klubot. Itt Sziklenka Laci bácsi fogadott, aki egyből a kenuzás felé terelt. Általa kellően megszerettem ezt a sportágat, sokat sárkányhajóztunk is nála. Minden fontos verseny előtt kenus misét tartottunk és kenus dalokat énekeltünk. Laci bácsi minden olyan apró részletre figyelt, amitől a jövőben jobb kenusokká válhatunk. Minden évben kaptunk tőle egy edzésnaplót, benne a kenusok 12 pontjával. Csak annyit tudok mondani, hogy mint nevelőedző a lehető legtöbbet kaptam tőle karrierem további részére. 2010–2016-ig Molnár Gergelynél készültem Dunaújvárosban. Nála már jóval fontosabbak voltak a versenyen elért eredmények. Hirtelen nagyobbakkal kezdtünk edzeni, nagyon új volt a helyzet. Gergő bától nagyon sok apróságot lehetett tanulni technikai és taktikai szempontból is. Nagyon jól együtt lehetett dolgozni vele. Szakmai szempontból az egyik legjobb edző Magyarországon. Mikor a Testnevelési Egyetem hallgatója lettem, a KSIbe mentem kenuzni. Jelenleg Oláh Tamás és Varga Zsolt tanítványa vagyok.

Konrád az egyetemi világbajnokságon egy aranyérmet és egy bronzérmet szerzett Fotó: kajakkenusport.hu

Milyen eredményeket értél el eddig?

– 2016-ban ifjúsági világbajnoki bronzérmet szereztem C1 200 méteren és C4 500 méteren. Idén a felnőttek Európabajnokságán hetedik lettem az 500-as négyes tagjaként, az U23-as világbajnokságon pedig C2 500 méteren szinten hetedikek lettünk. Az egyetemi világbajnokságon erős volt a mezőny. A férfi kenu szakágban több egységben is voltak olyanok, akik idén érmet szereztek az utánpótlás világbajnokságon. Szerintem minden ország a lehető legerősebb kerettel érkezett. Mi magyarok szereztük a legtöbb érmet, 11 aranyat, 5 ezüstöt és 4 bronzot, pedig 22 ország, 250 versenyzője küzdött az érmekért.

Mivel töltöd a napjaidat, a szabadidődet?

– Az iskolával szerencsére nagyon jól haladok, a kevés szabadidőmet pedig a barátnőmre fordítom. Nagyon szeretek még életrajzi könyveket olvasni. Sajnos ritkán tudok csak hazajárni, úgy havonta egyszer. A versenyidőszak alatt pedig még ritkábban.

Mit szeretnél elérni a sportban és a magánéletben?

– Jövőre szeretnék az U23- as világbajnokságon indulni olimpiai számban, illetve a felnőtt vb-n is szeretnék rajthoz állni. Egy boldog és kiegyensúlyozott családban lenne jó élni. Nekem nagyon fontos, hogy a magánéletem nyugodt legyen és tudjak hova hazamenni. Munka terén nincsen még tervem, sose tudtam nagyon előre tervezni. Mindig ami éppen érdekel, afelé megyek.

Barátok, rokonok, ismerősök mit szóltak az eredményeidhez?

– Mindenki örült és gratulált a környezetemben. Az egész évem jól sikerült, nagyon sok tapasztalatot szereztem mind a hazai mind a nemzetközi mezőnyben. Úgy gondolom, nagyon szépen zártam ezt az évadot. Köszönöm mindenkinek, aki támogatott a sikereim elérésében, hogy hittek bennem és bátorítottak a nehéz időkben!

Molnár Gergely edző így emlékszik vissza a tanítványára:

– Konrád, amíg a tanítványom volt, sok-sok szép eredményt ért el. Nyert korosztályos országos bajnokságot, Olimpiai Reménységek Versenyét, valamint az ifjúsági vb-n 3. helyezést ért el. A sportot mindig nagyon szerette. Céljaiért keményen megdolgozott. Nagyon örülök neki, hogy továbbra is remek sporteredményeket ér el. Céltudatos sportolónak tartom. Habár már nem a mi sportegyesületünk tagja, azért a versenyeken találkozunk, és ott néhány szót tudunk váltani egymással. További szép eredményeket kívánok neki!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában