Fiatal focisták

2017.11.24. 19:28

A futsal ifjúsági kupanapja zajlott Dunaújvárosban

Az I. Dunaújvárosi Általános Iskolai Futsal Kupa mérkőzéseit a Dunaújváros Sportcsarnokban játszották le pénteken délelőtt.

Balogh Tamás

Ezek a gyerekek jó úton járnak - szeretik a sportot, tehetségesek, kitartóak, áldozatot hoznak a sikerért, ha megtalálják a kellő motivációt

Fotó: Ady Géza

Az esemény fővédnöke Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere volt. Szervezője pedig a Dunaújvárosi Egyetem Diáksport Egyesületének futsal szakosztálya. Főrendezője Zemankó Zoltán, a csapataik vezetője.

Az már a kezdésnél is kiderült, hogy ez nem egy szokványos sportesemény lesz. Az ilyenkor természetes izgalmakat tovább fokozta az újdonság varázsa: ez volt az első futsal kupa a város alsó tagozatosai számára.

A megnyitó köszöntőt Izsák Máté, Dunaújváros Megye Jogú Város oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottsága elnöke olyan közvetlen barátsággal mondta el, hogy a népes mezőny szinte hellyel kínálta a soraikban. Szavaiból, amelyek az elismerésről és a biztatásról szóltak, a legkisebbek is megérezték a feléjük áradó szeretetet.

Zemankó Zoltánt, Dunaújváros futsal csapatainak vezetőjét is érthetően megérintette a nagyszerű, kupanapi hangulat:

- Nagyon örülök, hogy Dunaújváros önkormányzata a rendezvény mellé állt. Köszönöm Cserna Gábor polgármester úrnak, hogy elvállalta a rendezvényünk fővédnökségét. Hasonlóképpen Izsák Máté elnök úrnak, hogy megnyitotta a rendezvényünket és részt vett azon. Ezekből is látszik, hogy Dunaújváros vezetése számára a sport kiemelkedő fontosságú és ezért komoly hangsúlyt kap. A legfontosabb célunk az volt, hogy a részt vevő gyerekeknek újabb mozgáslehetőséget biztosítsunk, egészséges életmódra neveljük őket, és egy kicsit nyissunk az amatőr sport felé. Dunaújváros futsal klubja olyan értelmes szórakozási és sportolási lehetőséget biztosított az általános iskolás korú gyerekek részére, amelyiken jól érezték magukat. A középiskolások részére már szerveztünk hasonló kupanapokat a korábbi években. Az általános iskolások számára először rendeztünk ilyet. Ezt a tornát elsőnek neveztük el, ami egy próba volt a folytatáshoz. Leszűrjük a tanulságokat, és legközelebb még színvonalasabb eseményre várjuk a gyerekeket. Szeretnénk a régió általános iskolái felé nyitni, és azokat is bekapcsolni a következő alkalomra. Reméljük, hogy a feltételek biztosítottak lesznek hozzá! Mindent meg fogunk tenni a sikeres folytatás érdekében.

Ezek a gyerekek jó úton járnak – szeretik a sportot, tehetségesek, kitartóak, áldozatot hoznak a sikerért, ha megtalálják a kellő motivációt
Fotós: Ady Géza

Németh Péter, a Dunaferr DUE-Renalpin FC NB I-es együttesének csapatkapitánya száztizenháromszoros válogatott. Az esemény koordinátoraként vállalt szerepet. – Örömmel vártuk a résztvevőket, és láttam, hogy közöttük sok nagyon tehetséges gyerek található. Összességében egy kiváló esemény áll mögöttünk. Ezek a gyerekek jó úton járnak. Ahhoz, hogy igazán sikeresek legyenek a futsal, vagy a labdarúgás területén, arra van szükség, hogy szeressék ezeket a szakágakat, tehetségesek és kitartóak legyenek, hozzanak érte áldozatokat, találják meg hozzá a megfelelő motivációt. Megpróbáltunk olyan hangulatot teremteni, hogy ne érezzenek győzelmi kényszert, hanem élvezni tudják ezt a játékot. Természetesen díjaztuk is a teljesítményüket. A versenyszellemmel sem volt probléma, hiszen minden feltétel biztosítva volt a játékhoz, valamint a kihívás magával sodorta őket. Úgy látom, hogy ösztönzőre és tanulságosra is sikerült az első kupanapunk – fogalmazott.

Sticher Byron remekül érezte magát a vetélkedésen:

- Nagyon jó volt itt lenni. A Vasváriból érkeztem, nagyon jó csapatunk van. A legjobb meccsünk az volt, amikor tizenhárom-nullra nyertünk. Kétszer veszítettünk, de nem szomorkodtunk, mert legközelebb úgyis sikerülni fog.

Velner Péter a Móricz Zsigmond Általános Iskola másodikos tanulója:

- Énekelni és focizni is szeretek. Nagyon jó meccseket játszottunk. Volt, amikor nyertünk is. Előfordultak esések, csúszások, s ütköztünk is egymással, de nem lett baj belőle. Nem sírok, hamar megvigasztalódok.

Makó Nándor a baracsi általános iskola negyedikes tanulója:

- Kilencéves vagyok, öt éve futballozok Baracson. Nagyon jó délelőttünk volt. Két alkalommal nyertünk, és nagyon kemény meccseket játszottunk. Nem történt baleset, és nem bántuk meg az ütközéseket sem. A mi csapatunk azért jó, mert letámadtuk az ellenfeleket, passzoltunk és győzni akartunk. Energiával jól bírtam, mert otthon reggeliztem, és ezért nem is nagyon fáradtam el.

Szoboszlai Lehel Sándor a Vasvári negyedikes diákja.

- Jó játékot játszottunk, mert sokat passzoltunk, és abból támadtunk, jól védekeztünk és a kapusunk is nagyon ügyes volt. Szombaton is focizni fogok, Törökbálintra utazok a baracsiakkal együtt.

Három különdíjat adtak át.

Kéri Marcell az Arany János Általános Iskolából a legjobb kapus díját kapta:

Kéri Marcell
Fotós: Ady Géza

- Három éve járok focizni. Nagyon szeretem a posztomat, nem bántanak a társaim, ha valami nem sikerül. Megpróbáltam a védelem irányítását is, de az nem mindig sikerült. Persze van úgy, hogy szót fogadnak nekem.

Freud Barnabás Ferenc a Móricz Zsigmond Általános Iskola negyedikes tanulója lett a legjobb mezőnyjátékos:

Freud Barnabás Ferenc
Fotós: Ady Géza

- Az iskola mellett rendszeresen járok futballozni is. Három és féléves korom óta csinálom. Nagyon örülök a díjnak, mert nem voltam benne biztos, hogy én nyerhetem. A csapatunk viszont nagyon jó volt. A kedvenc posztom a szélsőé. Bármelyik oldalon szívesen játszok. Ma délelőtt öt gólt rúgtam, mellette voltak passzaim és cseleim is.

Somogyi Dominik a Vasvári Pál Általános Iskola negyedikes tanulója a gólkirály lett:

Somogyi Dominik
Fotós: Ady Géza

- A találataim egyéni akciókból és csapatjátékból is születtek. Nagyon tetszett ez a mai kupanap. Nem volt könnyű, és ezért sok helyzetet kihagytam, viszont az aranyérmet is megnyertük. A hét végén átjönnek a barátaim, és csapunk egy bulit a siker örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában