Dunaferr – Liberty

2021.04.18. 20:18

A Dunaferr megmentése, vagy jogellenes átvételi kísérlet?

Hatalmas rendőri készültség volt péntek este Dunaújvárosban, amikor egy külsős biztonságiakból álló csoport megpróbált bejutni a Dunaferr területére. Az ügy folytatódik. A kérdés az, hogy a Dunaferr megmentéséről, vagy jogellenes átvételi kísérletről van-e szó.

Baráth Eszter, FMH Várkonyi Zsolt, DH

Az ISD Dunaferr Zrt. közleménye alapján pénteken éjszaka zsoldos csapattal akarta elfoglalni a Dunaferrt az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör. Szerintük az események hátterében ugyanazok állnak, akik korábban hamis meghatalmazásokkal próbáltak meg bejutni a gyárba, képviseletükben járt el Mikó István.

Mikó azonban a vállalat fő részvényesének, a Steelhold Ltd.-nek a képviselőjeként nyilatkozott a Dunaújvárosi Hírlapnak, álláspontja szerint a cég jelenlegi menedzsmentje és ügyvédje a felszámolásig akarja juttatni a Dunaferrt, és a fő tulajdonost megbízottjaival ezért sem engedik be hónapok óta a területre. Mikó István elmondta, a vállalat legitim vezetésének megbízásából pénteken 500 fő volt jelen Dunaújvárosban különböző biztonsági cégektől. Szándékukban áll érvényesíteni megbízójuk érdekét, így terveik szerint hamarosan akár 600-800 fővel térnek vissza a városba. Mikó megerősítette, hogy a főrészvényes célja a Dunaferr tovább működtetése és a szükséges feltételek megteremtése. Mint elmondta, április 16-án céljuk az volt, hogy a márciusban történt rendkívüli közgyűlésen megválasztott cégvezető utasítására lecseréljék a biztonsági szolgálatot, és megakadályozzák, hogy a vállalat vagyonát a területről elhordják.

A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva hajtottak végre ellenőrzéseket. Egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

Jobbikos sajtótájékoztató

Az eseményekkel kapcsolatban vasárnap tartott sajtótájékoztatót Stummer János, a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke és Kálló Gergely, a térség jobbikos ország­gyűlési képviselője. Stummer úgy véli, a történteknek komoly nemzet- és gazdaságbiztonsági kockázatai is vannak. Stummer szerint az eseményeket a Fidesz pártigazgatóságából szervezték. „Véleménye fényében” Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címezve mondta: „kösse meg kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”. Ezzel szemben, a Stummerrel azonos pártot képviselő Kálló Gergely szerint Mikó István elismerte, hogy ő áll az események hátterében. Úgy véli, ha Mikó a többségi tulajdonos nevében járt el, felhatalmazással, a hatályos jogszabályokat betartva törvényesen átvehette volna a vállalat vezetését. Kálló Gergely arra kérte a kormányt, használja diplomáciai kapcsolatait, különösen a jó kapcsolatot Oroszország és Magyarország között, segítsék ki a Dunaferrt a csődközeli helyzetből és támogassák a békés tulajdonosváltást.

A Dunaferrnél péntek este rendben zajlott a délutános és éjszakai műszak váltása
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Molnár Krisztián reagált

A jobbikos honatya vádjaira dr. Molnár Krisztián, a Fe­jér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke reagált, és kategorikusan kijelentette, a biztonsági emberek ügyéhez, a felkorbácsolódott indulatokhoz a Fidesznek semmi köze. Molnár hozzátette: – Amíg a várost a Fidesz vezette, nem voltak villongások a Dunaferrnél, a termelés gyakorlatilag folyamatos volt. Jelenleg a városvezető és az országgyűlési képviselő is jobbikos, de semmit nem tesznek a gyár dolgozói érdekében, annak ellenére, hogy választási ígéreteiket erre alapozták. Molnár Krisztián arra kéri az ellenzéket, ha már képtelenek békességet teremteni, akkor ne keltsenek felesleges indulatokat, és hagyják a magántulajdonú céget, hogy rendezhesse belső ügyeit, és ne nehezítsék a vasmű és annak dolgozóinak helyzetét.

Pintér kontra Mikó

Pintér Tamás, Dunaújváros MJV jobbikos polgármestere az ATV-ben azt állította, hogy Mikó István az ukrán kisebbségi tulajdonos képviseletében járt el, és próbált bejutni a vasmű területére, illetve ezen bejutást hamisított okiratokkal végezte.

Mikó István szerint Pintér Tamás által tényként közöltek a valóságnak nem felelnek meg, ezért álláspontja szerint Pintér cselekménye alkalmas lehet a Btk. 226. paragrafusának (2) bekezdésének a), b), c) pontja szerint rágalmazás vétségének megállapítására.

Ezért Mikó levelében felszólította Pintért, hogy 24 órán belül intézkedjen a riportban közölt rágalmakkal kapcsolatban ugyanazon fórumon azaz az ATV csatornán arról, hogy személyétől nagy nyilvánosság előtt elnézést kérjen és nyilatkozzon, hogy hamisan rágalmazta meg, vagy mutassa be bizonyítékait maradéktalanul. Amennyiben ennek 2021. 04. 19. 20.00 óráig nem tesz eleget, úgy minden további értesítés mellőzése mellett bírósági úton lesz kénytelen vele szemben intézkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában