Dunaferr – Liberty

2020.11.03. 16:50

Az októberi béreket is két részletben fizeti majd a vasmű-Frissítve

Evgeny Tankhilevich az ISD Dunaferr Zrt. vezető tisztségviselőjeként, ezúttal is legfőbb-, általános vezérigazgató- helyettesként és nem cégvezetőként tájékoztatta a Dunaferr munkavállalóit, hogy a 2020. októberi béreket is – a szeptemberihez hasonlóan – csak két részletben tudják kifizetni. Eközben a társadalombiztosítási ellátásokat teljes mértékben, időben teljesíteni kívánja.

Várkonyi Zsolt

A terméktanúsítványok gyártási és minőségi megfelelőségét folyamatosan igazolni kell Fotó: ISD DUNAFERR

Ezúttal is az első részlettel nettó 200.000 forint érkezik, ezt november 6-ig teljesítik, míg a második részlet az előző havi ütemezéséhez képest egy héttel később, november 27-ig lesz kifizetve. A munkavállalóknak írt levél szerint az önkéntes egészségpénztár munkáltatói hozzájárulása szeptember és október havi teljes összege kifizetésre kerül. Az önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulását 15.100 Ft/hó összegig utalják, szintén erre a terminusra. A törzsgárda biztosítási járadék kifizetését, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás fennmaradó részét a cég pénzügyi lehetőségeinek függvényében egy későbbi időpontban fogja teljesíteni.

Ami nekik nem megy, azt ne erőltessék!

A kormány korábban pontosan azt tette, amit egy felelős kormány ebben a nehéz helyzetben tehetett. Vételi ajánlatot tett résztulajdon vásárlására a Dunaferre. Így tudott volna segíteni. Nem kellett. Sem a Dunaferrnek, sem a helyi politikának. Aztán most meg levelet írnak kormánynak, ki márciusban, ki meg októberben, önkormányzati határozattá emelve, hogy mégis kell a segítség, „Csak nem úgy, hanem így”. A kormány által a nehéz helyzetbe jutott gazdasági vállalkozások számára nyitott Gazdaságvédelmi Alap forrásaira gondoltak. Erre azonban csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet „pályázni”. Például rendezett munkaügyi kapcsolatok, átlátható működés és vállalatirányítási struktúra esetén. És mindezt felülírja az Európai Unió tiltása, függetlenül a hazai Gazdaságvédelmi Alaptól. ezt a helyi önkormányzatnál és a vasműben is pontosan tudják. Talán átgondolják a cég vezetői is, hogy ami nekik nem megy, azt nem kell erőltetniük. Talán számot vetnek azzal, hogy felelős magatartással, folyamatos egyeztetésekkel, a tárgyaló partnerek emberszámba vételével és nem utolsósorban megfelelő szakértelemmel eredményt lehetne elérni. A vasmű olyan szakmakultúrával rendelkezik, amelyet nem szabad eltékozolni! Erre a legmagasabb szinten már rájöttek. Most a cég vezető tisztségviselőin a sor, hogy ezen elgondolkodjanak. Mert már most késő!

A fennálló nehézségek mellett törekszenek a termelés folyamatosságának fenntartására. A munkavállalóknak küldött levélben részletezett járandóságok átütemezésével kapcsolatban számítanak a dolgozók megértésére.

Ezzel együtt a Dunaferr újra megsérti a Munka törvénykönyvét és a cég még 2021. február közepéig érvényben lévő kollektív szerződését is.

Mindamellett a jelenlegi állás szerint a Dunaferr kivonul a sporttámogatás rendszeréből is, amely szintén érzékenyen érint(het)i a város sportéletét.

Ma már hivatalos a hír, miszerint, az ISD Dunaferr megvonta a támogatást a helyi futsalcsapattól (lásd a külön közleményben). Megkérdeztük Mátyás Gábort a Dunaferr SE elnökeként és a DKKA ügyvezetőjeként is a hogyan továbbról? Az egyesület esetében a névadó szponzor távozása esetén mi lesz az egyesülettel, milyen működésbeli változásokat indikálhat ez a lépés és milyen néven kívánják folytatni tevékenységüket? A DKKA ügyvezetőjeként, arról kérdeztük, hogy valósak-e azok az információink, miszerint az akadémián több tíz százalékkal csökkentik az ott dolgozók és játékosok juttatását, és ha ez igaz, akkor ez milyen hatással lesz az akadémia működésére, a felnőtt csapat jövőjére?

Az „elnök-ügyvezető” válaszaiban azt írta, hogy a Dunaferr Sportegyesület hétfői elnökségi ülésén hozott döntése alapján egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. E témában a közvélemény türelmét kérik. Míg a DKKA esetében közleményt fognak kiadni, ami ha megérkezik közzétesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában