Dunaferr – Liberty

2021.04.21. 07:47

Parázs hangulat a Dunaferr körül – Mikó István válságmenedzser válaszol

Nehéz tisztán látni a Dunaferr körül zajló események sűrűjében. A felek egymásnak ellentmondó információkat és történéseket emlegetnek. Mikó István válságmenedzsert, a fennálló helyzet egyik kulcsfiguráját kérdeztük. Szerinte semmis az új, állítólagos befektetővel kötött előszerződés.

Baráth Eszter

Fotó: archív

Ahogy arról korábban beszámoltunk, pénteken több száz, különböző biztonsági cégekhez kapcsolódó személy érkezett Dunaújvárosba, akiket a rendőrség feltartóztatott, így nem jutottak el a gyár területéhez, ahol céljuk a biztonsági szolgálat lecserélése volt. Az események hátterében, mint kiderült, Mikó István válságmenedzser állt. A róla szóló hírekben és nyilatkozatokban viszont ellentétes információk szerepeltek arról is, tulajdonképpen a kisebbségi, vagy a többségi tulajdonost képviseli.

Lapunk megkeresésére Mikó István elmondta, az ISD Dunaferr Zrt.-ben 99,61 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Steelhold Limited meghatalmazott képviselője. – Tulajdonképpen azt mondhatom, majdhogynem az egyedüli tulajdonost képviselem – emelete ki Mikó István. Bár elmondása szerint a többségi tulajdonos nevében jár el, a gyár területére mégsem engedik be őket. – A vezetőség megpróbálja eltulajdonítani a tulajdonos vagyonát, ebben mi megpróbáljuk megakadályozni, ezért nem engednek be minket – mondta el a válságmenedzser.

Stummer János a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke a péntek esti eseményekre reagálva vasárnap tartott sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte a Fidesz Pártigazgatóságából és Kubatov Gábortól indult az akció. Mikó István erre így reagált: – Ez egyáltalán nem igaz. Én a magam szándékából, a tulajdonos és a Vnyesekonombank megbízottjaként, a rendkívüli közgyűlésen megválasztott cégvezető felkérésére mentem a gyárhoz. Nem úgy ébredtem fel reggel, hogy most megyek és elfoglalom Dunaújvárost.

Mikó István válságmenedzser, a fennálló helyzet egyik kulcsfigurája Fotó: Zsedrovits Enikő/DH

Mikó István kérdésünkre elmondta, később vissza fognak térni Dunaújvárosba, de az időpontról még folynak az egyeztetések. – Nagy Péter sajtótájékoztatóján elmondottakat mérlegelve még két eljárást el fogunk indítani, majd azt követően fogjuk ismét a tulajdonos vagyonát biztosítani – mondta el Mikó István a későbbiekre vonatkozó tervről.

Nagy Péter befektetővel kötött előszerződésről és új cég bejegyzéséről adott sajtótájékoztatójáról tegnap lapunkban is beszámoltunk. Mikó István úgy véli, akármennyi céget bejegyeztethetnek, de ennek semmi köze nem lesz az ISD Dunaferr Zrt.-hez, nem fogjuk engedni, hogy ellopják a tulajdonos vagyonát és a gyár helyén sem tudják majd megvalósítani a működést. – Ennek a társaságnak van egy egyszemélyes tulajdonosa, aki óriásit hibázott, amikor Nagy Péter ügyvédet, Sevcsik Mónikát és Evgeny Tanchilevichet bízta meg a képviselettel. Ezt a rossz döntést most megpróbálják kijavítani – emelte ki a válságmenedzser.

Fennállhat viszont a lehetőség, hogy a következő próbálkozás sem lesz sikeres. Mikó István azonban erre nem lát opciót: – El fogunk jutni a gyárba és át fogjuk venni annak vagyonvédelmi szolgáltatásait és azonnal meg fogjuk kezdeni a leltározást. Én azt gondolom, hogy egyszer volt Budán kutyavásár, egyszer tudta csak becsapni a polgármester és az inlegitim vezetés a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságot azzal, hogy itt valami óriási probléma készül.

A válságmenedzser elmondta, május hatodikára a Steelhold Limited kérésére rendelt el a cégbíróság közgyűlést. – Amit Nagy Péter állított, az nettó hazugság, semmiféle hamis papírok nincsenek, amit a cégbíróság megfelelő módon mérlegelt is, amikor ott is hamis meghatalmazásokról beszélt. Ezeket a Székesfehérvári Törvényszék megvizsgálta és a közgyűlés megtartása mellett határozott. Mikó István hozzátette, a rendkívüli közgyűlésen megválasztott legitim vezetésnek már kész tervei vannak a jövőre, ami a végső megoldást jelentheti a problémákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!