2021.05.08. 14:00
Így készül a tökéletes szilvásgombóc
Dualszky-Kovács Péter időközönként jelentkezik a duol.hu oldalán az általa készített sütős-főzős videókkal. Most a szilvásgombóc van soron. Felkészültek? Ez ínycsiklandó lesz!
Szilvásgombóc
Hozzávalók:
½ kg Burgonya
1.5 ek Sertészsír
200 g Zsemlemorzsa
250 g Szilva
Cukor, Fahéj
Tejföl
Porcukor
Vaníliáscukor
Só
A burgonyát megpucoljuk és sós vízben megfőzzük, még melegen összetörjük majd félretesszük hűlni. A sertészsírt egy serpenyőbe felolvasztjuk és a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. Cukrot kis fahéjjal kikeverünk. A lisztet a kihűlt törtburgonyához szitáljuk és összegyúrjuk. Egy lágyabb tésztát kell kapnunk. Körülbelül ujjnyivastagra nyújtjuk és 8x8 cm-es kockákat vágunk, beletesszük a lefelezett szilvát és kevés fahéjas cukrot. Kiformázzuk a gombócokat és forró vízben megfőzzük őket. Akkor vesszük ki a gombócokat, ha a víz tetejére felúsztak. A maradék fahéjas cukrot összekeverjük a zsemlemorzsával és megforgatjuk benne a gombócokat. Tejfölt kikeverünk porcukorral, fahéjjal, vaníliáscukorral.
Péter a tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában végezte. 2011-ben fejezte be a szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben. Azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában. Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek. A jelenlegi koronavírus helyzetben, ahogy az éttermek zárva vannak csak otthon jut a tűzhely közelébe. Mivel majdnem mindennap főz és ideje is engedi, ezekből a főzésekből videót készít.
Így mondta el a videók történetét:
- Teljesen a főzés szerelmese lettem az évek alatt. Szeretnék ezekkel a videókkal kis motivációt, inspirációt nyújtani az otthoni konyhában tevékenykedő embereknek is. Az „ahogy én csinálom” videók ötletgazdája a kedves feleségem, aki állapotos. A terhesség egyik jellemzője a kívánósság, ami persze minket is utolért. A jelenlegi helyzet nem annyira vészes mint, amit én férfiként gondoltam a kívánósságról. Egy mindenkori problémát oldott meg a kívánósság, az pedig az, hogy amikor felteszem a kérdést, hogy mi legyen az ebéd vagy vacsora ő kész fogásokkal áll elő. Ami minden otthon főző ember álma. Szerencsére így nincsen semmi problémám azzal, hogy mi legyen a következő videóm témája.