bárki számára elérhető mozgásforma

2020.04.26. 10:00

Mozogj a lelki békéért – jóga a karanténban

A sport és a mozgás életünk egyik meghatározó eleme. A koronavírus okozta járványhelyzet miatt azonban jelentősen korlátozódtak a lehetőségeink. Az alábbiakban egy olyan mozgásfajtáról olvashatnak, amely kis ráfordítással testi-lelki szempontból is javíthat közérzetünkön, a jógáról.

Morva Dávid

Fotó: LI

Már számtalan cikk, felmérés és elemzés született arról, hogy mi, magyarok bizony egészségtelen életvitelt folytatunk, elhízottak és lusták vagyunk. Mégis! Most, amikor a koronavírus okozta járványhelyzet miatt a kormány kijárást korlátozó intézkedéseket vezetett be, megelőzendő a vírus további terjedését, durcás kisgyerekként tudunk haragudni az egész világra, amiért nem űzhetjük az általunk kedvelt mozgásformákat.

Müller Zsófia Jóga közben Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ez az időszak – amelynek még nem látjuk a végét – remek alkalom arra, hogy új szokásokat alakítsunk ki, vagy hagyjuk el a régieket. Korábban, már közöltünk egy összeállítást arról, hogyan, miként lehet a karantén ideje alatt is megőrizni formánkat, hogy amikor a nem túl távoli jövőben – remélhetőleg – kinyitnak a strandok, a szégyenérzet legkisebb szikrája nélkül tudjunk végigvonulni a vízparton.

A jóga

A mozgásforma általános jellemzőiről nemrégiben írtunk, így a ezekkel most nem foglalkozunk. Lényeg, hogy testalkattól, életkortól és nemtől függetlenül bárki járhat a jógára, ez pedig mind testi, mind lelki feltöltődésünket segíti. Ami pedig szintén nagy előny, többi „versenytársával” szemben, hogy kis helyen, kevés eszközzel végezhető sport.

- Jelenleg én magam is karanténban vagyok – kezdi Müller Zsófia gyermek-és felnőtt jóga oktató – eígy azt nehéz megmondani, hogy mennyire nőtt a jóga iránti igény, mivel a mai, digitális korban számtalan lehetőség van arra, hogy akár kezdőként, előképzettség nélkül valaki jógázni kezdjen Az eszközigény irányzatonként változó. Az IYENGAR rendszer, amelyben én tanultam, a pózok tökéletesítése érdekében használ téglát, blokkot, hengerpárnát, széket, hevedert, de otthon a jógaszőnyegen kívül elegendő egy párna, könyv a gyakorláshoz. Tudomásom szerint több olyan stúdió is van, például a dunaújvárosi Dharma Stúdió is, ahol a „ZOOM”-rendszeren keresztül tartanak interaktív foglalkozásokat.

Befelé figyelni

Müller Zsófia Jóga közben Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

További előnye a jógának, hogy a négy fal között, egy tágasabb erkélyen, de akár a saját udvarunkon, a szabadban is végezhetjük a gyakorlatokat.

- Tavaly többször jógáztunk csoportosan a Duna-parton, ez sajnos a jelenlegi helyzetben nem igazán megoldható! A természetben lehetőségünk van közelebb kerülni önmagunkhoz és a teremtett világgal eggyé válni. Egyénenként most ez a feladatunk. Az összekapcsolódásunkat a ami technika megoldásai segítik. Az onlinejóga alternatívája működik.

A karanténban felfedezhetjük eddig rejtett forrásainkat, megismerhetjük önmaunkat. Rendezhetjük belső konfliktusainkat. Ez a bezártság tehát, eddig néma belső utakat nyithat meg, amelyben a jóga komoly segítség mindannyiunknak.

A jóga tehát egy testi-lelki utazás, amely segíthet abban, hogy akár a kialakult helyzetet, akár önmagunkat másképp lássuk, így amikor véget ér a karantén, és az egész vírusmizéria, egy új, jobb, ha úgy tetszik 2.0-s verziónkat mutassuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában