Harza Márk, Hungler Teodor, Pintér Ádám

2019.11.07. 07:00

Táplálkozási problémák a fiatalok körében

Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma

Fotó: Dana Tentis fotója a Pexels oldaláról

Egyre több elhízott, vagy esetenként túlkórosan sovány gyermeket vehetünk észre az utcákon, rendezvényeken, a mindennapi életünkben. A túlzásba vitt, vagy nem teljes – hiányos – táplálkozás is egészségkárosodásokat okozhat a gyermekek szervezetében, melyek később komoly problémákhoz is vezethetnek. A tinédzserek körében a passzív, mozgáshiánnyal járó életmódot folytatók sokkal nagyobb arányban lesznek elhízottak. Amennyiben ez az életmód mellé az egészséges táplálkozást sem követik, az vezethet például szív- és érrendszeri betegségekhez, magas vérnyomáshoz. Súlyosabb esetben orvosi segítséghez kell fordulnunk, azonban vannak házi praktikák a túlsúlyosság kezelésére. Testsúly normalizálásánál fontos, hogy elérhető cél legyen kitűzve a fogyásnál. Ellenkező esetben kialakulhat az anorexia, amelyről a későbbiekben írunk. Ezek mellett figyelnünk kell arra, hogy testünk kalóriaigényét meghatározzuk, az alapján folytassuk a kúrát.

A tinédzser lányok körében gyakori a tipikus „modell” alakú lányok követése, rosszabb esetben pedig olyanná akarnak válni, mint ők. Kialakulhat bennük pszichésen egy anorexia nevű betegség, mely a pszichés eredetű étvágytalanságot jelenti. A betegségben szenvedők túlsúlyosnak érzik magukat, ezért fogyókúrát kezdenek, de a kúra után nem tudnak visszaállni a normál étkezésre. Ezért a gyerekek nem szívesen esznek, és esetleg bűntudatuk is lesz egy-egy komolyabb étkezés után. Többek közt tünetei lehetnek például a testsúly csökkenés, elhízástól való félelem, torz testkép, fázékonyság, szédüléses rosszullét. Lányoknál elmaradhat a menstruáció. A legnagyobb sikert akkor érhetjük el, ha az említett szakemberek összehangoltan dolgoznak az ügy érdekében.

Egy ritkább előfordulása az anorexiának a bulímia. Kiváltó oka lehet személyiségzavar, gyermekkorban elszenvedett trauma, magány, önértékelési zavarok. Az ebben a betegségben szenvedőknél heti legalább egy alkalommal falásrohamai lehetnek a betegnek, mely során nagyon sok kalóriát visznek szervezetükbe. Ez az állapot jelentkezhet alvás közben, félálomszerűen, „transzállapotban”. A bulímia nervosa valójában három különböző betegségből áll össze: önhánytatás, vízhajtó szedése, intenzív testedzés, koplalás. Az önhánytatások következményeként kophat a fogzománc és a nyelőcső, nyálkahártyája begyulladhat. A hányás és a hasmenés következmény lehet a vér káliumszintjének leesése is ami szívritmuszavart okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!