Ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság

2019.08.01. 21:05

Horváth Benedekék továbbjutottak

A romániai Pitestiben csütörtökön megkezdődött az ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság. A magyar válogatott tagja Horváth Benedek is, a Rácalmás SE sportolója.

Agárdy Csaba

Ő az ifjúságiak mezőnyében indul, tegnap kezdésnek párjával, a dunaharaszti Besenyei Ádámmal C-II 1000 méteren továbbjutott a középdöntőbe. Hét végén még tagja lesz az ötszáz méteren induló kenu négyesnek is (Hodován Dávid, Kollár Kristóf, Horváth Benedek, Besenyei Ádám).

Szurkolhatunk Horváth Benedekért (a hajóban elöl) a romániai Pitestiben rendezett ifjúsági vb-n
Fotó: amatőr felvétel

A világbajnokságra több mint hatvan ország jelezte részvételi szándékát. A mezőny elképesztően erős, hiszen tele van olyan versenyzőkkel, akik már a felnőttek között is bizonyítottak.

– Tavaly a tíz aranyéremmel egy kirívóan jól sikerült világbajnokságot zártunk, maximálisan elégedett lennék azzal, ha ezt meg tudnánk most közelíteni – mondta az indulás előtt Makrai Csaba szövetségi kapitány.

Válogatottunk roppant viszontagságos módon érkezett meg a helyszínre, Pitestibe.

– Kedden este 12 órás buszozás, mintegy 800 kilométer megtétele után megérkeztünk a helyszínre. Másnap, szerdán reggel az egyik shuttle buszra két és fél órát kellett várnunk, de sikerült elintéznünk a pályán a kvalifikációt, majd a gyerekek elmentek evezni egyet. A hiányzók ellenére nagyon optimista vagyok, hiszen a versenyzőink kiváló formában vannak. Nagyon bízunk abban a munkában, amit elvégeztünk, és abban a tehetségben, amely a fiatal magyar kajak-kenusokat jellemzi – nyilatkozta a kapitány a magyar szövetség honlapjának.

Bölcskei Ferenc, a rácalmásiak szakosztályvezetője így várja versenyzőjük szereplését: – Nagyon kiegyensúlyozott és erős a mezőny. Az Európa-bajnokságon, ahol a magyarok a második vonallal indultak, az ifjúságiak győztese az U23-as mezőnyben hatodik lett volna az időeredménye alapján. Párosban az első hatba várom a fiúkat, de bízunk egy dobogós helyezésben. Sajnos Besenyei Ádám sérüléssel bajlódott az utóbbi időben, de a finálé minden körülmények között elvárható tőlük. Ha az erőviszonyokat figyelembe veszem, a négyes érhet el jobb eredményt.

Tegnap a Horváth Benedek–Besenyei Ádám páros harmadik lett a futamában, így a középdöntőben folytathatja ma délelőtt (csak a futamgyőztesek jutottak közvetlenül a fináléba), délután pedig remélhetőleg a döntőben evezhetnek.

Gyerekek versenye a világbajnokságon

„Állj rajthoz te is a világbajnokságon!” elnevezéssel zajló program nagy siker lesz az augusztusi szegedi világbajnokságon. „Sokat gondolkoztunk azon, hogy ezt a gyerekek szemében misztikus vb-t hogyan tegyük számukra elérhetővé – mondta Weisz Róbert, a vb szervező bizottságának egyik tagja. – Akkor jött ez az ötlet, hogy a gyerekeknek szervezzünk négyes versenyeket. A program keretében válogatókat rendeztünk, a vidék- és Budapest-bajnokság első négy-öt helyezettjei juthattak a döntőbe, amelyet a szegedi vb-n, várhatóan az egyik napon a délelőtti és a délutáni program között rendezünk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában