Hirdetés

2023.05.14. 22:35

Egészség: Tüdőrákszűrés vérvétellel?

A daganatos betegségek a világ legtöbb országában, így Magyarországon is a második leggyakoribb haláloknak számítanak, közvetlenül a szív- és érrendszeri betegségek után. Ezek közül magasan kiemelkedik a tüdőrák: itthon évente majdnem 10 000 ember haláláért felel.

PR
Forrás: Shutterstock

Magyarországon tízezer ember haláláért felel évente ez a daganatos betegség

A daganatos betegségek a világ legtöbb országában, így Magyarországon is a második leggyakoribb haláloknak számítanak, közvetlenül a szív- és érrendszeri betegségek után. Ezek közül magasan kiemelkedik a tüdőrák: itthon évente majdnem 10 000 ember haláláért felel. A tüdőráknak többféle típusa van, gyakori, a megbetegedések mintegy 15 százalékáért felel az ún. kissejtes tüdőrák (Small Cell Lung Cancer - SCLC). Nevét arról kapta, ahogy a daganatsejtek mutatnak mikroszkóp alatt: a környezetükhöz képest aprók, zabszemszerűek.

Az SCLC esetén 5-évvel a diagnózis után már csak a betegek alig 7 százaléka van életben, ami nemcsak nagyon rossz arány, de évtizedek óta nem is sikerült jelentősen javítani rajta. Ennek egyik fő oka, hogy a daganat először mélyen a szervezet belsejében jelentkezik, nem lehet kitapintani, mint az emlőrákot, vagy szabad szemmel meglátni, mint a bőrrákot, ráadásul sokáig nem is okoz zavaró tüneteket. Mire azonosítják, gyakran már szétterjedt a szervezetben, és olyan változásokon ment át, amelyek miatt rosszul reagál a kezelésekre. ellenben, ha idejében észreveszik, akkor a túlélési aránya mindjárt sokkal magasabb, 30 százalék körül mozog – a korai diagnózis tehát nagyon fontos.

Pongor Lőrinc
Forrás: HCEMM

Korai diagnosztikán dolgoznak a szegedi kutatók

A HCEMM Rákgenomika és Epigenetika kutatócsoportjának vezetője, Pongor Lőrinc a csapatával azon dolgozik, hogy megértsék a betegség kialakulásának mechanizmusát, és így új gyógyszerek előtt nyissák meg az utat, de legalább ilyen fontos céljuk a diagnosztika fejlesztése is. A jelenlegi, összetett és kellemetlen mintavételi módszerek helyett olyan eljárást fejlesztenek, ami egy vérminta alapján felfedheti nem csak a daganat jelenlétét, de azt is, hogy pontosan mi romlott el a rákos sejtekben. Ez lehetővé teszi, hogy a daganatot a lehető leghatékonyabb terápiákkal célozzák meg. Az eljárás mögött az a felismerés áll, hogy a daganatok genetikai anyaga kijut a daganatsejtekből, és bekerül a véráramba, ahol a megfelelő eljárással azonosítható.

Mi is az a HCEMM?

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Cencter of Excellence for Molecular Medicine - HCEMM) egy több létesítményben működő intézet, amelynek kutatói úttörő eljárások és terápiás módszerek fejlesztésével járulnak hozzá az egészségesebb öregedéshez. A HCEMM többek között a Horizont 2020 pályázat támogatásával működik, melynek keretei között a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a heidelbergi székhelyű EMBL-lel mint partnerintézménnyel dolgozik együtt. A Tématerületi Kiválósági Program és az NKFIH-n keresztül a magyar kormány támogatása szintén elengedhetetlenek a HCEMM működéséhez. A szervezet sokrétű munkájának koordinációja a Szegeden található központból történik, és célja, hogy az akadémiai és ipari területek között közvetítve, a molekuláris orvostudomány legújabb eszközein keresztül hozzájáruljon az öregedő magyar népesség életminőségének javításához, és az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában