szponzorált tartalom

2021.07.21. 14:10

Mosógép vásárlás okosan – Így nem foghatunk mellé

A megfelelő mosógép megtalálása kérdéseket vethet fel, hiszen a kínálat rendkívül széles, a gépek sokféle funkcióval rendelkeznek, ráadásul az árak is nagy eltérést mutatnak. Mire kell figyelnünk, hogy biztosan ne fogjunk mellé? Erre a kérdésre kerestünk válaszokat.

 

Mindenekelőtt arról a felvetésről érdemes beszélni, miszerint a mai készülékek élettartama sokkal rövidebb, mint amit néhány évtizeddel ezelőtt tapasztalhattunk. A megkérdezett szakelőadó szerint a jelenségre létezik logikus magyarázat. Korábban a gyártók érdekeltek voltak abban, hogy az általuk előállított mosógépek és más háztartási nagygépek minél hosszabb élettartammal rendelkezzenek, illetve minél kevesebb alkalommal szoruljanak javításra.

Az utóbbi tíz-húsz évben azonban nagymértékben felgyorsult az innováció, a készülékek egyre több újszerű funkcióval és programmal lettek ellátva, ráadásul az energiahatékonyságuk is sokat javult. Nem meglepő, hogy mindenki új gépet szeretett volna használni. Ez azzal járt együtt, hogy 8-10 év után lecseréltük a jó állapotban lévő készülékeket is. A tendencia a mai napig megfigyelhető, így a gyártók arra kényszerültek, hogy rövidebb élettartamra optimalizálják a készülékeket, alacsonyabb árat, illetve jobb ár-érték arányt kínálva ilyen módon.

Forrás: pixabay

Ez persze nem jelenti azt, hogy 10 év után törvényszerűen meg kell szabadulnunk a mosógéptől. A neves gyártók termékei akár jelentősen magasabb élettartammal rendelkezhetnek, ez elsősorban a használat és a karbantartás függvénye. Mindenesetre, ha új készüléket vásárlunk, érdemes figyelmet fordítani a kiválasztásra.

Elsőként a mosógép típusáról kell döntést hoznunk. A hazai kínálatban hagyományos elöltöltős, felültöltős és keskeny elöltöltős változatokkal találkozhatunk. Mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így elsősorban a saját preferenciáinkat kell szem előtt tartani. A hagyományos elöltöltős gép tökéletes választás abban az esetben, ha kellő szabad hely áll rendelkezésünkre. Ha minden négyzetcentiméter számít, abban az esetben a felültöltős gépek jelentenek szerencsés választást. Ugyanakkor el kell mondani velük kapcsolatban, hogy kevésbé energiahatékonyak és a mosószerrel is pazarlóbban bánnak, mint az elöltöltős társaik. A két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek ötvözni a keskeny elöltöltős gépek, amelyek helytakarékosabbak a hagyományos gépeknél, de az előrefelé nyíló ajtó miatt a felültöltős változatokkal nem képesek felvenni a versenyt.

Mindenképpen érdemes megfontolni azt is, mekkora dobkapacitással rendelkezzen a leendő mosógépünk. Noha léteznek alapvető ajánlások, ezeket gyakran felülírják a szokásaink, illetve a ruháink koszolódásának sebessége. Egyedül élők számára 4 kg, párok számára 5-6 kg, gyermekes családok számára 7 kg vagy afölötti dobkapacitás ajánlott. Érdemes megfontolt döntést hozni, hiszen a féltöltetek mosása jelentős energiaveszteséggel jár. Természetesen létezik technológia megoldás; az úgynevezett súlyautomatika képes a ruhamennyiség alapján adagolni a vizet és a mosószert, ám az ilyen extra tulajdonságokkal rendelkező gépekért jellemzően magasabb árat kell fizetnünk. Minél magasabb energiaosztályba tartozik egy készülék, annál energiahatékonyabbnak mondható.

Érdemes további szempontokra is figyelni. A centrifuga sebessége meghatározza, mennyi vizet tudunk eltávolítani a ruhák szövetszálai közül. Minél nagyobb a sebesség, annál gyorsabb a száradás, szárítógép esetén annál kevesebb villamos energiára lesz szükség. A zajszint is fontos tulajdonság lehet, különösen abban az esetben, ha a gépet nyitott helyiségben vagy amerikai konyhás nappaliban kényszerülünk elhelyezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában