Hasznos találkozás

2024.03.17. 18:00

Ilyen még nem volt, interaktív szabályismertető játékvezető és futballisták között

Példa értékű játékvezető és futballista találkozót szervezett Ruzsás László a beloianniszi felnőtt csapat edzője. Célzottan a büntetőlapok és a büntetések számának csökkentése okán jöttek össze egy igazán értékes megbeszélésre.

Horváth László

Nem csak a kluboknak, hanem a játékvezetésnek is óriási segítség, ha a csapatok tisztában vannak a szabályokkal.

Fotó: Horváth László

- Tudomásunk szerint ilyen az országban még nem volt – hallottuk a nem mindennapi információt a csapat trénerétől. Meghívtuk Becséri Gergelyt, hogy az új szabályokat átbeszélhessük. Igazán szakavatott személytől kapjunk útmutatást, de nevezhetjük felkészítésnek is a reklamációk, büntetőlapok és egyéb kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében. Közel másfél órás oktatásban részesültünk. Nézhettünk képeket, videókat. Egy interaktív programot kaptunk, ami biztosan sokat segít majd megérteni a pályán történteket

Akár prevenciós foglalkozásnak is tekinthető. Talán más egyesületek is követik példánkat, és akkor a bajnokság közben is sokkal élvezetesebb játékot nyújthatunk.

A kezdeményezésről megkérdeztük Becséri Gergelyt is, aki a következőket mondta:

- Még senki nem keresett meg ilyen, vagy hasonló kéréssel. Beszélgettünk, hogy ez milyen jó ötlet. Régebben volt hasonló próbálkozás, de a csapatok akkor nem voltak vevők. Talán ez egy kicsit felhívás is a többi csapatnak, hátha fogékonyak lesznek erre a történetre. 

Nem csak a kluboknak, hanem a játékvezetésnek is óriási segítség, ha a csapatok tisztában vannak a szabályokkal.

- A találkozón külön hangsúlyt kaptak a kezezésekre vonatkozó szabályok, mivel ez okozza a legtöbb félreértést a beloianniszi csapatnál. Ezért itt több olyan jelenetet is kitárgyalhattunk, ahol erről kaphattak útmutatást. Jó lenne, ha más csapatok is élnének a lehetőséggel! Mindenképpen hasznos a játékvezetőnek és a játékosoknak egyaránt. Tisztában kell lenni az alapvető szabályokkal, és ehhez az ilyen program kitűnő alkalom. Nagyon nem mindegy, hogy a csapatok milyen véleménnyel vannak az adott mérkőzés játékvezetőjéről a találkozó után, ezen szabályok tudatában.

- A hallgatóság mennyire volt fogékony Beloianniszban?

- Már a fogadtatás is rendkívül szívélyes és baráti hangulatban indult, ami azután végig megmaradt a találkozó során. Közel negyven ember ült a teremben! Interaktív volt a foglalkozás. Tehát a játékvezető helyébe kellett képzelni magukat. Azaz játékosból játékvezetők leszünk. Mikor lejátszottam egy adott szituációt, az UEFA álláspontjának ismertetése előtt egy adott játékos elmondhatta a véleményét. 

Természetesen vita is alakulhatott ki, tehát igazán élményszerű, valós helyzeteket bemutatva és megbeszélve elemezhettük a szituációkat.

- Továbbá arra is fényderült, miket kell figyelembe venni a játékvezetőnek egy-egy esemény megítélésekor. Az előadás végén sokan mondták, nagyon hasznos volt, és megpróbálják a most megismert vagy elmélyített információkat beépíteni a mérkőzések alatti játékba.

- Milyen módon csatlakozhatnak más csapatok is hasonló programhoz?

- A vármegyei szövetségen keresztül jószívvel fogadjuk a megkereséseket. Örömmel segítünk, hiszen az a cél, hogy a megyei futball minél minőségibb és élvezetesebb lehessen!

Becséri Gergely 2006-ban tett játékvezető vizsgát Székesfehérváron. Végigjárta a ranglétrát. Elvégezte az alapfokú és haladó játékvezető akadémiát. Utána lehetőséget kapott részt venni egy Center of Refereeing Excelence (CORE) programon, ami az UEFA központjában a svájci Nyonban zajlott. Pár országból hívnak játékvezetőket és egy magyar team-nek lehetett tagja a 2016-os évben. Egy nemzetközi A válogatott mérkőzése volt. Itthon 2011-ben debütált az NB II-ben, 2013 óta NB I-es asszisztens. Tizenegy éve dolgozik ebben a minőségben, ami alatt 167 mérkőzésen vett részt. A vármegyei játékvezetői bizottságban is tevékenykedik elnökségi tag, Sári Csaba helyetteseként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában