Szőnyegen

2024.02.12. 17:00

A mezőfalvi iskola birkózói az országos fináléban

A grundbirkózó diákolimpia közép-dunántúli selejtezőjét Mezőfalván rendezték, a versenyen a házigazdák alaposan kitettek magukért. Azonban a többi környékbeli és dunaújvárosi iskola csapata is derekasan küzdve, dobogós és pontszerző helyeket szerzett.

Gallai Péter

Forrás: Győri AC

Tombor István, a DKSE vezetőedzője egy kis történeti áttekintést adott erről a sportágról, amit több mint 45 évvel ezelőtt egy sportújságíró álmodott meg, és dolgozta ki annak szabályait azzal az alapötlettel, ha van grundfoci, miért ne lehetne birkózás is? Ezzel az ötletével csatlakozott az akkor meghirdetett edzett ifjúságért mozgalomhoz. Ez afféle keret volt, amibe minden belefért, ami azt célozta, hogy minél több fiatal sportoljon minél rendszeresebben. A grundbirkózást azóta felkarolta az állami oktatási vezetés, választható tantervi anyaggá minősítette, a Magyar Diáksport Szövetség pedig diákolimpiai sportággá tette.

Forrás: Győri AC

Az idei tanév majd' kétszáz csapattal rekord létszámú nevezést hozott, az országos elődöntőket hat helyszínen rendezték meg. A közép-dunántúli selejtezőnek a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola adott otthont januárban, ahol 29 csapat 216 versenyzője képviselte iskoláját. A hazaiakon kívül Előszállás, Nagyvenyim és Dunaújváros több intézménye vett részt az eseményen. 

A szabályrendszer egyszerű, talán pont ezért, az egészséges virtussal megáldott gyerekek csatája sokszor gigászi küzdelmeket hozott.

- ismeretette Tombor István. 

Az iskoláknak hét súlycsoportban kellett kiállítani versenyzőt, és az egyéni eredményekből származtatták a végsőt. A házigazda, mezőfalvi iskolások nagyon kitettek magukért, hiszen minden csapatuk dobogóra állhatott, és két első helyet is sikerült otthon tartaniuk. Kategóriánként az első két helyezett jutottak a hétvégén Budapesten rendezett országos döntőbe. 

A csapatvezetők a dobogón
Forrás: Győri AC

A körzetünkhöz tartozó iskolák eredményei.

I. korcsoport (2015-16-ban születettek) fiú:

1. Mezőfalva, 3. Nagyvenyim, Kossuth Lajos Általános Iskola, 4. Előszállás, Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 5. Petőfi Sándor Általános Iskola Dunaújváros. 6. Arany János Általános Iskola Dunaújváros.

I. korcsoport lány:

1. Mezőfalva, 3. Petőfi.

II. korcsoport (2013-14-ben születettek) fiú:

2. Mezőfalva, 3. Nagyvenyim B, 5. Nagyvenyim A.

II. korcsoport lány:

3. Mezőfalva, 4. Vasvári Pál Általános Iskola, Dunaújváros, 6. Petőfi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában