Európa-bajnokság

2024.01.13. 06:46

Zsuzsinak szülőhazája ellen csak a himnuszok alatt lesz furcsa

Szombaton 17.30 órakor az ötödik helyért rendezett meccsen a franciákkal játszik a három DFVE pólóssal felálló magyar női vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságon. Egyikőjüknek különleges lesz a mérkőzés.

Gallai Péter

Mahieu Geraldine a DFVE egyik képviselője a válogatottban

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem másról van szó, mint Mahieu Geraldinéről, azaz ahogyan mindenki hívja, Zsuzsiról, ugyanis a dunaújvárosi klub játékosa szülőhazája ellen fog játszani, immár másodszor. A francia csapat korábbi kapitánya többször volt mostani csapattársai riválisa, aztán Mihók Attila jelenlegi társ szövetségi kapitány hívására 2017-ben igazolt a DFVE együtteséhez, majd 2021 decemberében magyar állampolgársági esküt tett Dunaújvárosban.

MAHIEU Geraldine; PLEVRITU, Margarita
Zsuzsi stabil tagja lett a magyar válogatottnak
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Amikor Dunaújvárosba jöttem játszani, már akkor is a párizsi olimpia járt a fejemben. 

Viszont napról napra egyre inkább éreztem, hogy amennyiben élsportoló akarok lenni, jobb, ha magyar állampolgár vagyok, mint ha francia.

A sport kultúrája egészen más itt, mint ott – fogalmazott Mahieu Geraldine az esküt követően a Magyar Nemzetnek.
Azonban így a nehezebb utat választotta, hiszen a franciákkal biztos helye lett volna a párizsi olimpián, így viszont meg kellett küzdenie a helyéért. 

Azt tudni kell, nálunk teljesen amatőr szinten van a sportág. Munka, iskola mellett játszanak az emberek, miután ebből nem lehet megélni, nincs ilyen profi szint. Azon viszont elég sokat gondolkodtam, hogy 2024-ben Párizsban lesz az olimpia. Egyrészt a biztos szereplésemet adom fel, másrészt érzelmileg csak nehéz a szülőhazádban játszani más nemzet színeiben, főleg a franciák ellen. Már egy összetartásra meghívott a kapitány, persze, tudom és ő is mondta, ez nem jelent bérelt helyet, meg kell érte küzdenem a többiekkel. S ha eljutunk odáig, az első magyar–francia mérkőzés biztosan nagyon érzelemdús és különleges lesz számomra - nyilatkozta a Dunaújvárosi Hírlapnak adott interjújában.

Azóta a stabil magyar válogatott csapattagságot sikerült kivívnia, viszont az Eb-n az olimpiai részvétel egyelőre elúszott, amire már csak a februári vb-n kínálkozik az utolsó lehetőség.

Ám még az Eb-n vár rájuk még egy meccs, szombaton szülőhazája, Franciaország ellen az ötödik helyért, ez lesz a második meccse magyar színekben ellenük. Az elsőn a 2022-es spliti Eb-n az 5–8. helyért rendezett meccsen a magyarok nyertek 19–9-re. A Dunaújváros pólósa az M4 Sportnak elmondta, a mostani egy teljesen más francia csapat, új szakmai stábbal és több honosított játékossal, a szombati mérkőzés pedig kiválóan fogja szolgálni a felkészülést a dohai világbajnokságra. Természetesen győzelmet vár, de ők már komolyabb ellenállást fognak tanúsítani, mint az előző meccsen a britek.

Elárulta, a szombati találkozó csak a himnuszok alatt lesz furcsa, utána már csak a saját teljesítményére fog koncentrálni. 

Furcsa a Marseillaise-t hallgatni, de utána, amikor beugrunk a vízbe, akkor már nincs a fejemben ez, nincs idő ezen gondolkodni, arra kell fókuszálnom, hogy mi az én feladatom és mit kell csinálnom.

A meccs érdekessége lesz még, hogy a francia csapatban pedig a magyar Hertzka Orsolya szerepel.  Ő a magyar utánpótlás-csapatok meghatározó játékosa volt, amerikai egyetemi tanulmányai után pedig már a francia bajnok Lille-nél játszott. 2022-ben keresték meg a franciák a honosítással kapcsolatban, hiszen nagyapja Párizsban született, ő pedig igent mondott. Magyar színekben a többi között 2019-ben Universiadét nyert, annak a válogatottnak éppen Mihók Attila volt az edzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában