Ladányi is segít

2023.10.24. 13:08

Kanadai szakember a hokiválogatott élén

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) az évek óta hazánkban dolgozó kanadai szakembert, Don MacAdamot bízta meg a férfi felnőtt válogatott vezetésével.

Agárdy Csaba

Fotó: MJSZ

A Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége a szezon végéig Don MacAdamet nevezte ki a férfi válogatott szövetségi kapitányának. 

„Kevin Constantine váratlan távozása után nehéz helyzetbe kerültünk. Az elmúlt időszakban minden szempontot mérlegelve kerestük a legjobb megoldást. Voltak olyan edzők a látókörünkben, akiket szerettünk volna a programunkba hívni, de el kellett fogadnunk, hogy a válogatott melletti feladat nem mindig összeegyeztethető a klubkötelezettségekkel. Azért döntöttünk Don kinevezése mellett, mert évek óta a magyar jégkorongban dolgozik, így jól ismeri a játékosokat és az edzőket, a sportág lehetőségeit, céljait és kihívásait. Hatalmas tapasztalata és szaktudása van, hiszen dolgozott az NHL-ben, könyveket írt és tanított is. Nem titkolt célunk, sőt, prioritás, hogy az edzők felkészítésével segítse kiválasztani azt a magyar szakembert, aki alkalmas lehet majd átvenni tőle a stafétabotot” – mondta Sipos Levente, az MJSZ főtitkára a szövetség honlapjának. Hozzátette: Don MacAdam továbbra is ellátja eddigi feladatait, vagyis marad sport- és fejlesztési igazgató, és a mostani kinevezés ezeknek a logikus kiterjesztése. 

A szövetségi kapitány munkáját a novemberi Sárközy Tamás Emléktornán Bartalis Balázs és Szilassy Zoltán (a DAB egykori csapatkapitánya, majd másodedzője) segíti a stábban. A tervek szerint a decemberi, ausztriai tornán más magyar edzők dolgoznak majd a nemzeti együttes mellett. Ladányi Balázs, a dunaújvárosi jégkorong egyik ikonja, U20-as szövetségi kapitányi feladatai mellett a felnőtt stáb munkáját is segíti a külföldön szereplő játékosok teljesítményének nyomon követésével, a decemberi junior-világbajnokság után pedig személyesen is bekapcsolódik a munkába. Kapusedzőként a DEL-es Nürnbergnél dolgozó Daniel Goller csatlakozik a stábhoz. 

Don MacAdam 1950. augusztus 14-én született, és bár játékosként csak alacsonyabb osztályú észak-amerikai ligákban jégkorongozott, már húszas évei végén az edzői pályára lépett. A University of New Brunswick egyetemi csapatának lett előbb segédedzője 1976-ban, majd vezetőedzőként nyolc évig irányította a csapatot – már az első évben az év edzőjének választották. Tanított és edzősködött Kanadában, aztán egy NHL-csapatnál kapott lehetőséget, 1986-tól a Detroit Red Wings másodedzője lett Jacques Demers segítőjeként. 

Három idény után a szintén NHL-es Edmondon farmcsapatához igazolt, az 1990-ben Stanley-kupát nyerő Oilers stábtagjaként ő is bajnoki aranygyűrűvel gazdagodott. A 90-es években az AHL, a 2000-es években az ECHL csapatai foglalkoztatták (de edzősködött Japánban is két idényen át), vezetőedzőként és általános igazgatóként is dolgozott, valamint a kanadai válogatott mellett is volt tanácsadó. 2008-tól klubelnökként is kipróbálta magát, a quebeci juniorligában szereplő Lewiston MAINEiacs élén. 

Hatalmas tapasztalatait 2014-től Európában kamatoztatta, előbb Bolzanóban dolgozott, később az EBEL-t segítette tanácsaival, majd Csíkszeredában volt vezetőedző. 2019-ben a Ferencváros utánpótlás szakmai igazgatójának kérték fel, aztán 2021-től az MJSZ fejlesztési, később sportigazgatója is lett. Széles körű tapasztalatait a felnőtt és az utánpótlás-válogatottak világversenyein is megosztotta a szakmai stábokkal.

Forrás: jegkorongszovetség.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában