Kocsis Sándor, az Aranyfejű fia Székesfehérváron

2023.08.10. 13:00

Egy élet ragyogó fényben, árnyékban és sötétségben

Kű Lajosnak, az Aranycsapat Alapítvány elnökének meghívására minap Székesfehérvárra látogatott a Barcelonában élő ifjabb Kocsis Sándor, az Aranycsapat legendás csatárának a fia. Együtt helyeztek el koszorút édesapja, valamint az 1952-es Helsinki olimpia többi hősének tiszteletére és emlékére azon a helyen, ahol Kű Lajosnak három további terve van.

Duol.hu

Kű Lajos, aki hazahozta az Aranycsapat csatárának hamvait és ifjabb Kocsis Sándor a székesfehérvári olimpiai emlékműnél

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Azt szeretné elérni, hogy legyen a helyszín Hungarikum, ott tegyék le sportolóink az olimpiai esküt, és tanítsanak ezekről a világraszóló sporteredményekről az iskolákban, írja a feol.hu. Az Aranycsapat Alapítvány székesfehérvári elnöke, Kű Lajos, a Videoton és a Ferencváros egykori válogatott labdarúgója volt az, aki szorgalmazta és elérte, hogy Kocsis Sándor hamvait 2012-ben hazahozzák és Puskás Ferenc földi maradványai mellé helyezzék el a budapesti Szent István Bazilikában. Ott vettek két év múlva végső búcsút Grosics Gyulától is.

– Mit szól ahhoz a tisztelethez, amellyel édesapja emlékét őrzik Magyarországon és azon belül itt Székesfehérváron?  

– Nehéz válaszolni erre röviden, hiszen nagyon szerettem, szeretem és mindig is szeretni fogom édesapámat. De sajnos nagyon kevés időt tölthettem el együtt vele, 21 éves voltam, amikor meghalt, és a hiánya mindig jelen van az életemben. Nagyon szép és jó, ahogyan őrzik az Aranycsapat emlékét, mivel ők megmutatták a világnak, hogyan kell focizni. Ám a múlt tisztelete mellett a jelent és a jövőt is építeni kell, ezért örültem barcelonaiként annak, amikor futballakadémiát indított Budapesten az FC Barcelona.

Fiával a barcelonai búcsúmérkőzésen: utána már semmi sem lehetett újra a régi
Fotó: Fortepan

– Nem gondolja, hogy ehhez olyan példaképek kellenek, mint amilyen az ön édesapja is volt?

– Valóban, de nekem inkább az a problémám, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar futball távolabbra került a világ élvonalától, miközben minden más sportágban, például vízilabdában és úszásban világbajnoki aranyérmeket nyernek a magyarok.  

Kocsis Sándor, a főként levegőben legyőzhetetlen Kocka
Fotó: Fortepan

– Mit szól például a 4:0-ás nagyszerű győzelmünkhöz Anglia ellen?

– De nem csak gólokból áll a foci, attól igazán szép, ahogyan játszanak a pályán. Lehet, hogy nem Messi a legjobb labdarúgó a világon, de ő játszik a legszebben. Egyébként sokban hasonlít Messi az édesapámhoz. Ugyanolyan szerénység él benne, nem páváskodik, csak csodálatosan futballozik. Czibor Zoltán fia mindig azt mondta nekem, hogy amikor apám kifutott a pályára, az olyannak tűnt, mintha az égből egy fény megvilágította volna és egyszerűen csodálatos volt látni, ahogyan bánt a labdával, abban a pillanatban átváltozott és más ember lett. Jött az égi jel és ő csak a játéknak élt. Régen a focisták még élvezték a játékot, ma azonban ez megváltozott, ma többnyire csak védekeznek, azt akarják megakadályozni, hogy az ellenfél gólt lőjön, és ez nagy különbség. Így kevesebb idő marad támadások vezetésére, és ahelyett, hogy élveznék a játékot, inkább görcsölnek és szenvedésként élik meg a pályán azt, ami ott történik. Látni, milyen sok 1:0 van, ez is azt mutatja, hogy a védekezésre teszik a hangsúlyt. Pedig arra kellene törekedni, hogy minél több gólt lőjön egy csapat. Én úgy gondolom, más lenne a játékosok hozzáállása, ha az edzők azt ösztönöznék, hogy játszanak és gólra törekedjenek. A foci a nézőnek és a játékosoknak is élvezetesebb lenne. Márpedig az emberek azért fizetnek, hogy jó focit lássanak és szórakozzanak, ezért van tele a stadion Barcelonában. Amikor edzőként dolgoztam, azt mondtam a játékosaimnak, hogy elsősorban azért megyünk ki a pályára, mert szeretünk játszani, nem a győzelem vagy a vereség a lényeg. Én nem aggódó fejeket akartam látni a pályán, hanem igazi, önfeledt futballt.

Az Aranycsapat: álló sorban balról a negyedik Kocsis Sándor
Fotó: Fortepan

– Fiatal fiúként tudta, milyen nagyszerű eredményeket ért el az édesapja még Magyarországon az Aranycsapat tagjaként? Beszéltek erről otthon?

– Természesen jól tudtam, mindennel tisztában voltam. Szeretek beszélni édesapámról, egy kóla mellett bármikor elmondom a történeteket. De nem csak Magyarországon volt ő nagy labdarúgó, hanem később Barcelonában is. Elég csak arra gondolni, hogy kétszer, 1959-ben és 1963-ban is elnyerte a Spanyol Kupát, 1960-ban pedig BEK-döntőt játszott. Előtte sokáig nem nyert semmit a Barcelona, addig, amíg apám meg nem érkezett. Az idős barcelonaiak nem csak arra emlékeznek, milyen nagyszerű sportoló volt, hanem azt is tudják, hogy egy jó embert veszítettünk el vele.

– Ön nem próbálkozott komolyan a labdarúgással?

– Szerettem volna focizni, de édesapám nem igazán akarta. Az volt a véleménye, hogy ezzel a vezetéknévvel mindig csak hozzá hasonlítanának. Én erre általában azt válaszoltam, hogy nem azért fociznék, mert a Kocsis Sándor fia vagyok, hanem a labdarúgás szeretetéért. És végül igazából az életem felét focival töltöttem, játszottam a harmadik ligában és edzői oklevelet szereztem. Aztán a munka mellett már nem edzősködtem, de nem azért, mert nem szerettem, csak másként alakult az életem.

– Mivel tölti a napjait?  

– Most már nyugdíjba mentem, előtte biztosítási ügynökként dolgoztam, a feleségemnek pedig ruházati üzlete van Barcelonában. Mostanában többnyire neki segítek, és időnként felváltom a háztartásban, a konyhában, mert nagyon szeretek főzni.

– Miként érezte magát az édesapja Barcelonában?

– Nem túl jól, mert alapvetően zárkózott lett már azokban az években. Nem beszélt helyesen spanyolul, ezért keveset kommunikált az ottani emberekkel, és emiatt nem tudott szoros kapcsolatokat sem kialakítani. A csapattársaitól tudom ezt, mert nagyon sok időt töltött velük. Ők mondták nekem, miután meghalt, hogy édesapád a csúcs volt, a maximum! Pontosan, de utolsóként érkezett az edzésekre, és legelsőként távozott. A többiek még zuhanyoztak, de ő már ott sem volt, keresték, aztán kiderült, hogy a Sanyi már hazament. Magamról tudom, hogy a nyelvtudás hiánya mennyire akadályozza az integrációt, mert bár sokkal többet értek magyarul, mint ti azt gondolnátok, ha meg kell szólalni, csak keresem a szavakat. Mivel spanyolul a gyors beszédhez vagyok szokva, ez nekem nem annyira komfortos. Aztán édesapám idővel otthon is zárkózott lett, már velem sem beszélt sokat, még a fociról sem. Igen korán, 49 évesen meghalt. Nagy az űr, amit érzek, mert fiatalon veszítettem el őt. Én akkor még csak 21 éves voltam és katonáskodtam abban az évben. A sors elvette tőlem apámat és számomra örök fájdalom, hogy annyi mindenről nem tudtam beszélni vele.

Kű Lajos és Tárnok Ákos, a Los Andinos együttes vezetője. Feleségével ő tolmácsolta ifjabb Kocsis Sándor szavait: édesapjától sok ragyogó történetet hallott az Aranycsapatról
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Az interjú elkészítéséhez tolmácsként Tárnok Ákos, a Los Andinos és a Kákics együttes vezetője és felesége, Cecil sietett a segítségünkre. Köszönjük!

– Gyermekként számomra Kocsis Sándor és az Aranycsapat emléke azt jelentette, amiről apám beszélt nekem olyan sokat – mondta Tárnok Ákos a FEOL-nak. – Amikor felidézte, hogy a mérkőzések napján fogták a sámlit, átvitték a szomszédba, mert ott volt a rádió. A kommunista diktatúrában azok a csodálatos labdarúgók megmutatták az egész világnak, hogy mi magyarok milyen nagyszerű eredményekre vagyunk képesek! Nézett az egész világ, hogy bárhová odamentünk bizonyos értelemben a semmiből, és bárkit megvertünk. Azokban a 90 percekben a magyarok szabadnak érezték magukat, lehetett akármilyen súlyos az elnyomás.

 

Kocsis Sándor az 1954. évi világbajnokságon szerzett 11 találatával lett a mérkőzéssorozat gólkirálya, de ő volt a hőse annak a találkozónak is, amit a sportújságírók minden idők legnagyobb futball mérkőzésének szavaztak meg. Pályafutása során sok nagyszerű kilencven perce volt, de talán az 1954-es világbajnokság elődöntőjében, Uruguay csapata ellen mutatott teljesítménye a legemlékezetesebb. Gólerősségére jellemző, hogy a később világbajnok NSZK válogatottja ellen négy találatot is elért. Életében 904 mérkőzésen lépett pályára és 1183 gólt szerzett, mérkőzésenkénti átlaga 1,31 volt.

Az Aranycsapat klasszisának apja Budapesten, a Teleki téren volt éjjeliőr, fia pedig az ottani grundon focizott még késő este, holdfényben is a többi gyerekkel. Egyenes út vezetett számára a Ferencvároshoz, majd 1950-ben átküldték Bozsik és Puskás mellé a Honvédba. Páratlan rugalmasságának köszönhetően az ellenfél kapusánál rendszerint magasabbra ugrott és úgy fejelte be a labdát a hálóba: híressé vált a felhőfejese. Kocka – ez volt itthon a beceneve – talán csak abban nem lett példakép, hogy egész életében szenvedélyesen dohányzott. Sajnos meg is lett ennek a következménye.

De előtte még sok siker várta.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után egyike lett azoknak a labdarúgóknak, akik külföldre távoztak és idegenben folytatták pályafutásukat. Felesége Puskás Ferenc feleségével együtt utazott el 1956 decemberében Bécsbe, úgy találkoztak. Először egy zürichi amatőr csapatban játszott, majd az FC Barcelona labdarúgója lett. Cabeza de Oro, vagyis az Aranyfejű becenevet kapta a katalán drukkerektől. Közben itthon egyszerűen hazaárulónak minősítették a világ egyik legnagyszerűbb labdarúgóját, mert a kommunisták úgy gondolták, minden esély megvan arra, hogy Nyugaton ellenséges tevékenységet folytasson a rendszerük ellen. Az utolsó mérkőzésen, 1968-ban Sándor fia kezét fogva vonult le a pályáról, a zsúfolt stadionban mindenki felállva tapsolt, a kis Sanyi pedig sírt a meghatottságtól.

Pályafutásának befejezése után Barcelonában üzemeltetett egy kávézót a feleségével, és nagy szeretetben nevelték három gyermeküket: Sándort és két lánytestvérét. De rossz napok jöttek. Sajnos nagyon korán súlyos beteg lett, előbb egy baleset miatt amputálni kellett az egyik lábfejét, majd gyomorrákot állapítottak meg nála. Ráadásul depresszióval küzdött, fia jól emlékszik arra az időszakra, amikor rögeszméjévé vált, hogy minden lépését figyelik, és disszidálásáért a magyar ügynökök majd bosszút állnak. Halála évében, 1979-ben megengedték, hogy hazalátogasson, de az már nem változtatta meg a sorsát. Tisztázatlan körülmények között kizuhant – kiugrott vagy kiesett – egy barcelonai kórház harmadik emeletéről, néhány hónappal ötvenedik születésnapja előtt. Senki sem tudja biztosan mi történt, fia szerint a véletlen baleset a valószínűbb.

Személyében egy olyan csatár távozott el végleg, aki mindkét lábával és fejjel is állandó veszélyt jelentett az ellenfél kapujára. A pályán verhetetlen volt, a pályán kívül azonban nem volt túl kegyes hozzá az élet. Budapest díszpolgára, szobra van a Groupama Aréna főbejáratánál, és természetesen ott szerepel a neve a székesfehérvári olimpiai emlékművön is – aranyszínű betűkkel. És ott van még sokak szívében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában