Egyetemi szintű kapcsolat

2023.04.20. 19:59

A DKKA-nál szakmai gyakorlatukat végezhetik el a PTE hallgatói

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és a DKKA csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá, amely arról szól, hogy az edző- és sportszervező szakos hallgatók magas szintű irányítással, segítséggel végezhetik szakmai gyakorlatukat a dunaújvárosi klubnál.

Gallai Péter

Horváth Tibor, dr. Trócsányi András és dr. Váczi Márk írta alá a megállapodást csütörtökön Fotó: PTE

Háromesztendőnyi szünet után csütörtökön ismét kézilabdás szakmai napot rendezett a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet, amelyen a sportághoz kötődő legújabb trendek és aktualitások kerültek terítékre a neves előadók közreműködésével. Így például Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, dr. Marczinka Zoltán, az MKSZ nemzetközi edzőképző központjának sportigazgatója, Danyi Gábor Bajnokok Ligája-győztes mesteredző, vagy a DKKA új utánpótlás-kapus­edzője, a többszörös válogatott, KEK-győztes és BL-döntős Pastrovics Melinda állt a pódiumra. 
Az egyetem és a Kohász közötti kapcsolatot erősíti a dunaújvárosi klub szintén nemrégiben kinevezett új utánpótlás szakmai igazgatója, dr. Paic Róbert, aki egyben a Sporttudományi és Testnevelési Intézet adjunktusa. Ez pedig tovább mélyült azzal a megállapodással, amit tegnap dr. Trócsányi András, a PTE TTK dékánja, dr. Váczi Márk, a Sporttudományi és Testnevelési Intézet igazgatója, valamint Horváth Tibor, a DKKA ügyvezetője látott el kézjegyével a szakmai nap részeként. Az együttműködés részleteiről dr. Paic Róbert beszélt lapunknak. 

– Az edzőképzésben van kötelező szakmai gyakorlat, ezt a hallgatók egyesületeknél tölthetik el. A DKKA egy olyan klub, ahol a pálya mellett edzői, az irodán pedig akár sportszervező szakos hallgatókat is tudnak fogadni. Ez olyan helyzet, ami mindkét félnek gyümölcsöző lehet, és akár ebből hosszabb távú kapcsolat is kialakulhat a diákok és az egyesület között. Egyébként a ­DKKA az első NB I.-es klub, amelyikkel ilyen szerződést kötöttünk, azaz a legmagasabb szinten tanulhatnak a hallgatók a Kohásznál. 

Megtudtuk, elég sok dunaújvárosi, illetve környékbeli hallgatója van az intézménynek, így számukra kézenfekvő lehet, hogy helyben tudják a kötelező sportszakmai gyakorlatukat teljesíteni, ami kétszáz óra, ebbe sok minden belefér, és nem kötött. Megegyezés kérdése, hogy például valaki versenyt szervez, mérkőzésen jegyzőkönyvet segít vezetni, akár irodán dolgozik, vagy éppen követi Rapatyi Tamás edzéseit az első csapattal. Tréningeken aktívan részt venni, ott akár gyakorlati részfeladatokat tartani viszont inkább az utánpótlás-együtteseknél van módjuk a hallgatóknak. 

– Ez az első lépcsőfoka az együttműködésnek, én nagy terveket szövök az életútprogrammal kapcsolatban, hogy ezáltal még szorosabbá fűzzük a szálakat. Ennek keretében játékosokat iskolázunk be a Pécsi Tudományegyetemre, akiknek nemcsak a kézilabda lehet a fókuszban, hanem már az az utáni életre is gondolhatnak a tanulással. Ezt próbáljuk támogatni az intézetben, és nem csak edzőképzésre van lehetőség nálunk, tehát számos más területen el tudnak helyezkedni majd a civil életben – tette hozzá dr. Paic Róbert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában