Interjú Bíró Attilával

2023.03.29. 20:00

Az előző évek munkáját dicséri a klubok történelmi szereplése

A hazai női klubvízilabda történelmet írt azzal, hogy az Eurokupa döntőjét a Fradi és az UVSE vívja, a Bajnokok Ligája pénteken kezdődő négyes fináléjában pedig ott van a Dunaújváros, ami Bíró Attila szövetségi kapitánytól sem várt, ám óriási teljesítmény. Ahogy az itt pallérozódó fiatalok újabb generációja kopogtathat majd a válogatott kapuján – a DFVE múlt heti hazai bajnokija után ezekről is beszélt a szakvezető, aki ismét készségesen adott interjút lapunknak.

Gallai Péter

Bíró Attila rendszeres vendég a Dunaújváros rangadóin, múlt héten is itt járt

Fotó: Mirkó István/MN

– Mit szól a bajnokság élmezőnyének sorrendjéhez az alapszakasz után, mennyire lepte meg a Fradi hibátlan teljesítménye? 
– Annyiban igen, hogy nem gondoltam volna, veretlenül lesz első, de az tény, sok csapat küzdött elég problémával. Az UVSE-nél voltak sérülések, az Egernél is akadtak gondok, és a Dunaújváros sem volt egész végig tökéletes állapotban, ebből a szempontból az FTC-nek szerencséje is volt. Persze, nem érdemtelenül zárt az élen. 

– Ezzel kijelenthetjük, ők a legfőbb bajnokesélyesek? 
– Az alapszakaszból kiindulva igen, a Fradi az, de nem biztos, hogy aláírnám. Ezt nyilván Gerendás György is tudja, és az UVSE, DFVE, Eger hármas „beleköphet” bőven ebbe a levesbe, szerintem a zöld-fehéreken múlik, mennyire lesz egyértelmű a végső sikerük. 

– A DFVE több rangadóját személyesen nézte meg, mit szól az eddigi szezonjukhoz? 
– Az utolsó meccsen az UVSE elleni vereség volt talán a leg­gyengébb teljesítménye. Ezzel szemben a Fraditól csak óriási csatában kapott ki nagyon jól játszva, szerintem ennek is köszönhető a BL-négybe jutása, olyan jó formában volt. Ezért volt érthetetlen számomra is az Újpest-meccs második félidejében látott gyengélkedés, ami talán azért történt, mert Gardáék elfáradtak, akik minden találkozót végigjátszanak, ez komoly igénybevétel. A fiatalok pedig kevésbé merték felvállalni a helyzeteket, ellentétben az UVSE oldalán fontos gólokat szereztek, de persze, van még idő fejlődni, nem csinálnék ebből tragédiát. Annyival nehezebbé tették maguknak a helyzetet, hogy a harmadik hellyel még játszanak az elődöntőért a BVSC-vel, bár ezeknek a játékosoknak kell a sok tapasztalat és mérkőzés. Ám előtte most jön egy igen nemes feladat, a Bajnokok Ligája négyes döntője, ami óriási élmény lesz számukra, még ha nem is a Dunaújvárosnak áll a zászló, mert erősebb csapatok vannak mellette. Lehet, nem tudnak kitenni az uszoda falára újabb dicsőséget megörökítő drapériát, de azt gondolom, már így is eredményes, komoly szezonja van a Dunaújvárosnak, amit senki nem várt tőle tavaly ősszel. 

– Valóban, amit elértek idáig a BL-ben, arra nehéz jelzőket találni. Pedig a keret javarészének nemhogy nemzetközi, még ob I.-es rutinja sem volt. 
– Igen, éppen ezért nehogy el legyen itt valaki keseredve, már így is fantasztikus évadot mondhat magáénak a klub. Akármi lesz a BL-ben, elégedetten tekinthet a szezonra, a final fourt abszolút nem vártam én sem, de a padovai selejtezőben remekelt, és ezzel megalapozta a további menetelését. Persze, látjuk, milyen sztárcsapatokkal van a döntőben, az aranyéremre minimális a sansz, de hogy valami közhelyet is mondjak, a labda kerek. Ez jutalomjáték lesz, amit minden résztvevő feltehet a karrierje legmagasabb polcára. Ugyanakkor ebből lehet építkezni, nagyon sok tehetséges fiatal van a keretben, és az utánpótlás-nevelés mindig is jó volt a DFVE-nél. Bízom benne, hogy ez a munka folytatódik, ami az én szempontomból a női válogatottnak is jó lehet a jövőben. 

– A magyar női vízilabdának mekkora eredmény, hogy az Eurokupában a Fradi és az UVSE játssza a döntőt, az Újváros pedig BL final fourban van? 
– Ne felejtsük, az Eger is elődöntős volt az Eurokupában, sporttörténelmet írt ezzel a szak­águnk, ilyen még nem volt. Ez mindenképpen szenzációs, főleg ha megnézzük, görög csapat nincs egyik végjátékban sem, a BL-ben két spanyol és egy olasz, azaz összesítve magyar dominancia van. Ez az elmúlt évek kiváló klubmunkáját tükrözi, amihez a válogatott is hozzátett, és valljuk be, jót tett a szezon előtti játékosvándorlás a bajnokságnak, ami kiegyensúlyozottabb lett, szerintem a véghajrá nem lesz olyan egyértelmű, mint a korábbi évadokban. 

– Amikor eljön például Dunaújvárosba egy találkozóra, csak a kerettagokat figyeli, vagy ha lát olyan teljesítményt, akkor bekerül az illető neve a képzeletbeli noteszába? 
– A valódiba is (nevet), mert szoktam jegyzetelni, pontosan, azt is nézem, a tizenéves játékosok miként produkálnak. Most is láttam nagyon jó teljesítményt tőlük, ezúttal dunaújvárosi szempontból sajnos az ellenfélnél, de persze őket is figyelem, részükről a szezonban voltak remek produkciók. Például Dobi Dorináé, akinek jót tett, hogy ide igazolt, mint már korábban nem egy vízilabdázó teljesedett itt ki, és lett válogatott. Mihók Attiláéknak ezt kell folytatni a jövőben is, ott vannak a Kardos lányok vagy Jonkl Csenge és a többiek, akik még nem meghatározóak az ob I.-ben, de jövőre robbanthatnak. Amint most már Hajdú Kata vagy Tiba Panna az Újpestben bizonyított, jövőre ők is felérhetnek melléjük. 
 

Már az idei világbajnokságon cél olimpiai kvótát szerezni

Bíró Attila a válogatottról elmondta, az áprilisi világkupa-mérkőzéseket a világbajnoki csapatépítésre szeretné felhasználni, a keretben lesz új arc és fiatal játékos is, s olyanokat is behívott, akik nem utaznak, de a csapat előszobájában vannak. Azért fontos az idei vb, mert már innen lehet olimpiai részvételhez jutni, az első kettő szerezhet párizsi kvótát. – A célunk, hogy ez sikerüljön, ennek eléréséhez a világkupa nagyon fontos lépcsőfok, azt gondolom, ha nem jutnánk a végjátékba, akkor kicsit lépéshátrányba kerülnénk a vb-n. Bár annak is lehet jó oldala, de úgy gondolom, a csapat további építése szempontjából fontos lenne továbbjutni már most Rotterdamból az első körből a döntőbe, amihez a csoport első két helyén kell zárni. Építem tovább a csapatot, mint novemberben a világligadöntőben, ami szintén jól sikerült, remélem, hasonló léptekkel tudunk haladni, aztán április végén folytatódik a bajnoki véghajrá. Remélem, csúcsformában kapom meg a játékosokat, és úgy is fogom visszaadni őket a kluboknak. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában