Torna - Frissítve

2022.10.30. 15:30

Büszkeség az, hogy három növendékük is szerepelhet a vb-n

Már Liverpoolban, a tornászok 51. világbajnokságának helyszínén tartózkodik a magyar férfi- és női válogatott. A hölgyeknél a nemzeti csapat gerincét három dunaújvárosi tornász, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia, Makovits Mirtill és Mayer Gréta alkotja.

Morva Dávid

Mayer Gréta nagyon örülne, ha összejönne egy döntő

Fotó: DCs/NS

Frissítés: Torna-vb: Finálés helyezések négy forduló után, Kovács vb-döntős lehet gerendán

Négy csoport már túl van a selejtezőn, ezek alapján pedig szerenkénti, egyéni összetett és csapatfinálés helyeken áll jelenleg a Bácskay Csenge, Székely Zója, Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Szilágyi Nikolett összeállítású magyar válogatott a tornászok liverpooli világbajnokságán, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófiának pedig reális esélye is lehet a gerendadöntőre.

A hölgyeknél az első két kör selejtezője már szombaton lezajlott a vb-n, vasárnap pedig egész nap a további nyolc csoport tornászai szerepelnek a Mersey parti városban. Szombaton nyilvánossá vált a szerleosztás is, amely alapján kiderült, hogy három sportoló: Szilágyi Nikolett, Mayer Gréta és Bácskay Csenge négy szeren, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia ugráson és gerendán, míg Székely Zója csak felemáskorláton mutat be gyakorlatot.
A magyarok a 4. csoportba kerültek, és talajon kezdték meg a versenyzést. Itt Bácskay Csenge (11.533 pont), Mayer Gréta (12.833) és Szilágyi Nikolett (12.266) mutatkozott be. Ezután az ugrás következett, ahol fontos megjegyezni, hogy Bácskayt leszámítva valamennyi tornász, így a szer kétszeres Eb-aranyérmese, Kovács is csak egyet ugrott. A finálét tekintve tehát csak Bácskay volt érdekelt, aki jelenleg a kilencedik (13.050). Felemáskorláton az Eb-ezüstérmes Székely Zója kiváló gyakorlatot adott elő, amellyel négy csoport után az ötödik (13.766). Itt Bácskay 12.233, Szilágyi 11.633, Mayer 10.800 ponttal zárt. Az utolsó szer a gerenda volt, ahol a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia hasfalsérülése ellenére is kiválóan teljesített, és jelenleg a második, magas, 13.533-as pontszámmal, Mayer Gréta pedig ugyanitt a hetedik (12.766).

Kovácsék jelenleg a csapatversenyben 152.296 ponttal az ötödik pozícióban állnak. Egyéni összetettben Mayer Gréta van a legelőkelőbb helyen, 49.599 ponttal a tizenkettedik. Szilágyi Nikolett (48.765) a 18., míg Bácskay Csenge (48.232) a 21. a negyedik forduló után. 
A liverpooli világbajnokságon még hat csoport van hátra, így a nap végén, magyar idő szerint csak éjfél után alakul ki, hogy egyéni összetettben és csapatban ki lett döntős, illetve hogy ki, melyik szeren jutott fináléba.

A világverseny hivatalos programja csak vasárnap, a nők selejtezőivel veszi kezdetét, de a mieink már szerdán elutaztak Liverpoolba, csütörtökön és pénteken pedig már az első pódiumedzéseket is megtartották a sportolók. 
A vb több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez az első állomása a 2024-es párizsi olimpiára történő kvalifikációnak – a csapatfinálé első három helyezettje automatikusan kijut az ötkarikás játékokra –, emellett a csapatdöntőbe bekerült nemzetek jogot szereznek a 2023-as világbajnokságon történő indulásra. A fentiek szellemében kijelenthető, igencsak nagy téttel bír az esemény. 

Trenka János: sajnos Kovács sérülése nem jött rendbe Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ezt jól jelzi, hogy a nőknél a rengeteg résztvevő miatt előzetesen tíz selejtezőcsoportot alakítottak ki, így a kvalifikáció több napot vesz igénybe. Szombaton este az első kettő, vasárnap a maradék nyolc csoport mutatja be gyakorlatait. A mieink Bácskay Csenge (Postás SE), Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill ­(DKSE), Székely Zója (Postás), Szilágyi Nikolett (UTE) összeállítású csapata a négyesbe került, csakúgy, mint a svédek és az ausztrálok, emellett az is tudott, hogy talajon kezdenek. 
A fentiekből kiderül, de fontos megjegyezni, hogy az egyéni összetett és a szerenkénti versenyszámok mellett csapatban is megméretik magukat a sportolók. A kvalifikáció a nemzetközi normák szerint zajlik, tehát a csapatból négy tornász mehet fel egy szerre, és az ott bemutatott gyakorlatokból a legjobb hármat veszik alapul a csapateredmény meghatározásához. Egyébként az itt elért pontszámok szerint alakul ki a szerenkénti döntő, valamint az egyéni összetett finálé mezőnye is. 
Az esélyekről még az elutazás előtt kérdeztük Trenka Jánost, a DKSE vezetőedzőjét, aki értelemszerűen a magyar delegáció tagjaként utazott ki Liverpoolba. 

– Dunaújvárosiként nagy büszkeség, hogy három növendék is ott lehet a válogatottban. Kovács Zsófia sajnos problémákkal küzd, ugyanis fáj a hasa. Két alkalommal is elszakadt már korábban, és ugyanazt a szúró fájdalmat érzi. Emiatt két szerről már le is állítottam. Felemás korláton – ahol világklasszis gyakorlata van – és talajon nem indul. Emellett az ugrás esetében is azt tudom mondani, hogy egyszer ugrik. Gréta és Mirtill esetében őszintén remélem, hogy ki tudják hozni azt, ami bennük van – mondta. 
A három dunaújvárosi lányból Kovács Zsófia és Mayer Gréta már Liverpoolból nyilatkozott. – Eddig nem láttunk sokat a városból, de az a kevés nagyon tetszik. Ami a kiutazást illeti, számomra fárasztó és hosszú volt. Ezzel együtt természetesen örülök annak, hogy itt lehetek. Szeretném az összes gyakorlatomat a lehető legpontosabban bemutatni és nagyon örülnék egy döntős szereplésnek – mesélt céljairól Mayer Gréta. 
– Az út hosszú volt nekem, így összességében kicsit fáradt vagyok. Igazából sajnos a sérülésem miatt gerendán tudok teljes értékű gyakorlatot bemutatni. Ugrásban csak egyet próbálkozom és az is leépített lesz. Igazából amit edzéseken begyakoroltam azzal szeretném segíteni a csapatot – adott helyzetjelentést állapotáról Kovács Zsófia. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában