Kulcsár Dorina, Máthé Krisztián helytállt

2022.07.31. 19:26

Maratoni távokon szerepeltek a dániai Európa-bajnokságon

Vasárnap befejeződött a maraton kajak-kenu Európa-bajnokság, ahol a Dunaújvárosi Központi Sport­egyesületet két versenyző, Kulcsár Dorina és Máthé Krisztián képviselte. A záró napon Máthé a kajak kettesek harminc kilométeres távján kilencedik helyet szerzett párjával.

Gallai Péter

Kulcsár Dorina számára a síkvízi U23-as vb-re való felkészülést szolgálta a verseny

Fotó: LI

Silkeborg - A maraton szakág idei kontinensviadalát Silkeborgban rendezték meg július 28–31. között. A magyar csapatban a kilencszeres világbajnok Kövér Márton, valamint az Európa-bajnok Horváth Márton sem volt ott Dániában, ahol az U23, valamint ifjúsági korosztály is lapátot fogott. 
Kadler Viktor maraton-vezetőedző a kezdés előtti nyilatkozatában kitért rá, hogy a pályát annyira nem ismerik, az viszont biztos, hogy sokkal hűvösebb lesz az idő, mint itthon. Éppen ezért azt gondolta, hogy a körülményekhez való alkalmazkodás lesz a legnagyobb kihívás a versenyzők számára ezekben a napokban. 
A férfi kajakosok mezőnye a korábbi évekhez hasonlóan most is nagyon kemény volt, itt szerepelt három távon a DKSE sportolója és egyben edzője, Máthé Krisztián. 

Máthé a rövid körön, ami 3,4 kilométert jelent, 18. lett a nyitó napon, majd szombaton egyesben várt rá a futószakaszokkal – a hajót is magukkal viszik ilyenkor – tarkított harminc kilométer. Krisztián az első négy kör után a tizenötödik helyen evezett, majd onnan az utolsó előttire három helyet javított, s végül ezt megtartva, tizenkettedikként ért be a célba. A győztes dán Pedersenhez képest 8,2 perccel lemaradva. 
Vasárnap pedig kettesben volt érdekelt Aranyosi Gáborral. Itt a táv feléig a mezőny második felében haladtak, majd nagy hajrába kezdtek az utolsó körökre, a záró kettőben már holtversenyben hatodikak voltak. S ugyan az utolsó etapot is nagyon megnyomták – az ötödik legjobb részidőt érték el –, végül szoros befutó után, pár másodperces különbségeggel, kilencedikként értek be a célba. 

Máthé Krisztián három számban volt érdekelt a kontinenstornán
Fotók: Laczkó Izabella

A felnőtt nőknél Kisbán Zsófi hiányában nem volt meghatározó egységünk egyesben, a kapitány így kíváncsi volt, hogy Kulcsár Dorina és Bonyai Regina mire lesz képes. 
Nos, a dunaújvárosi kenus a rövid körön nyolcadik lett, majd szombaton a 15,4 kilométeres számban fogott lapátot, ahol a nagyon erős mezőnyben végül a hetedik helyen végzett, honfitársa, Bonyai Regina mögött. 
A magyar küldöttség összességében remekelt Dániában, hiszen tizenhét medáliával – hat arany, hét ezüst és négy bronz – térhet haza, megnyerve az idei kontinensviadal éremtáblázatát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában