A vízi- és életmentő versenyen az akadályúszásban nagy fölénnyel győztek a fiúk

2022.07.11. 11:39

Takácsék Világjátékok-csúccsal lettek aranyérmesek a váltóval - Frissítve

Világjátékok-rekorddal győzött a férfi staféta a 4x50 méteres akadályúszásban, az egyesült államokbeli Birminghamben zajló eseményen, magyar idő szerint hétfőn hajnalban. A győztes csapat tagja volt Dunaújváros négyszeres olimpikonja, az 50 méter gyorsúszás sokszoros magyar bajnoka és csúcstartója, Takács Krisztián is, aki egyben a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség elnökségi tagja.

Gallai Péter

Fotó: Freschli József

Fotó: Jozsef Freschli

Birmingham A nem olimpiai sportágak négy évenkénti multisport versenye a Világjátékok, az Egyesült Államokban rendezett versenyen rekord létszámú induló, száztíz ország 3600 sportolója vesz részt. Idén a magyar színeket tizenhét sportágban ötvenkilenc versenyző képviseli.

Kinti idő szerint vasárnap este a vízi- és életmentő versenyeken három számban volt érdekelt a magyar csapat. A 4x50 méteres akadályúszásban a női és a férfi staféta is indult, 200 méteres akadályúszásban pedig Jakabos Zsuzsanna. A két váltóban egyaránt korábbi és jelenlegi úszók alkotják a csapatot, a vízimentők világversenyein olyan medencés és nyílt vízi versenyszámok vannak, amelyek jóval többet jelentenek a hobbisportnál, a külföldi válogatottak is tele vannak olimpikonokkal.

A Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség egyébként már komoly sikerekkel büszkélkedhet, világ- és Európa-bajnoki aranyérmet is szereztek ebben a hazánkban fiatal versenysportágban. A kontinensbajnoki címet a Takács Krisztián, a korábban a Dunaferr SE-ben is szereplő Balog Gábor, Keresztes Mátyás és Gyárfás Bence alkotta csapat szerezte meg 2019-ben a 4x50 méteres akadályváltóban. Közülük hárman, Takács, Balogh és Gyárfás a Világjátékok csapatban is helyet kapott most is, hozzájuk pedig a magyarországi vizes világbajnokságon 50 gyorson negyedik Szabó Szebasztián csatlakozott.

Balogh Gábor
Forrás: Jozsef Freschli

Takács Krisztián még az indulás előtt érdeklődésünkre elmondta, ezek a versenyszámok a gyorsaságot, az ügyességet, illetve a szabályok betartását egyaránt megkövetelik. Aki még aktív úszó, annak is be lehet illesztenie a versenynaptárba ezt a sportágat, aki pedig már visszavonult, annak a vizes közegbe egyfajta visszatérés, ezen felül remek mozgásforma. Egyébként ahhoz, hogy valaki ilyen versenyen indulhasson, meg kell szereznie az életmentő vizsgát.

– A medencés szakággal még 2017-ben kezdtünk el foglalkozni, Batházi Tamás szövetségi elnök, korábbi úszó olimpikon jóvoltából. S egyből jól is kezdtünk, hiszen rögtön másodikak lettünk az első Európa-bajnokságon. Aztán rá egy évre jött az ezüst a világbajnokságon, amit az Eb-sikerrel fejeltünk meg. A Világjátékokra is kijutottunk, ráadásul először sikerült női és férfi vonalon is – mondta.

Az USA-ban vasárnap a 4x50 méteres akadályváltóban a férfi és a női csapat is indult. Amit erről a számról tudni kell: a versenyzők gyorsúszásban teszik meg a távot. A váltó során tizenkét és fél méternél van egy hatvancentis akadály, a víz alatt át kell úszni alatta, vagyis megtöri a mozgást. A beugrás után, valamint minden egyes akadály alatti elúszást követően a versenyzőknek fel kell jönniük, ehhez megengedett az ellökés a medence aljáról.

Nos, mindkét staféta remekelt, a nők – Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn – századmásodpercre ugyanannyit úsztak, mint a lengyelek Világjátékok-rekorddal, így a dobogó tetejére mindkét válogatott felállhatott.

A fiúk úgy készültek, hogy nagy időeredménnyel lehet nyerni, ennek megfelelően alaposan bekezdtek, s végül magabiztos győzelmet arattak szintén Világjáték-rekorddal, megelőzve az olaszokat és a japánokat. Harmadik emberként következett Takács, aki nagy előnnyel váltotta a stafétát.

– Nyilván itt egy csapatért úszunk, ezért figyeltem az előttem lévőket is. Szebasztián azért megadta az alaphangot,  amikor ránéztem az eredményjelzőre és láttam, mekkora előnyünk van. Ezt Bence pedig tovább növelte, nekem csak arra kellett figyelnem, nehogy elrontsam a váltást és ne hibázzak nagyot az ötven méter alatt és megtartsam a vezetésünket – nyilatkozta az éremátadást követően a Nemzeti Versenyport Szövetség YouTube csatornáján.

„Örömmel tölt el minket, és hálásak vagyunk, hogy 15 millió magyar honfitársunknak pici büszkeséget szerezhettünk”– írta a szövetség közösségi oldalán a sikerek után. A csapat hétfőn ismét érdekelt volt a versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában