Bulvár-celeb

2024.05.03. 05:00

Hétvégén nézzen fel az égre! Ilyen csodát láthat

Látványos csillaghullás várható vasárnap hajnalban.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: AstroStar

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható május első hétvégéjén. Az idei évre a raj egy kisebb kitörését jósolják, amelyhez hasonló valószínűleg nem lesz 2046-ig – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása alapján. 

Hajnali 3 és 4 óra között várható a legszebb látvány
Forrás: Shutterstock / illusztráció

Az Éta Aquaridák csillaghullás idején megfigyelhető meteorok a sebességükről ismertek, ugyanis igen nagy, hozzávetőlegesen 66 km/s sebességgel érkeznek, és hirtelen fékeződnek le a Föld légkörébe érve. Idén a raj vasárnap hajnalban éri el a maximumát. Az átlagos, óránként 25 meteor helyett most 

akár óránként 60 hullócsillagban is gyönyörködhetünk 

– olvasható a közleményben. 

A leggazdagabb hullás hajnali 3 és 4 óra között, körülbelül fél három után várható. Érdemes kelet felé nézni az égbolton, és jó horizontú, sötét, vidéki észlelőhelyen gyönyörködni a májusi hullócsillagesőben. 

Ha vasárnap hajnalban nem lenne derült, akkor sem kell csüggednünk, mert az Éta Aquaridák maximuma elnyújtott, így előtte és utána egy-két nappal is dús hullócsillagzáport láthatunk a hajnali órákban.

A meteorraj szülőobjektuma a Halley-üstökös
Fotó: Brian Donovan / Forrás: Shutterstock

A közleményben felidézik, hogy az Éta Aquaridák az év negyedik legintenzívebb meteorzápora, amely minden év május elején éri el csúcspontját. A meteorraj szülőobjektuma a Halley-üstökös.

A Halley-üstökös átlagosan 76 évente kerüli meg a Napot. A legkorábbi történelmi feljegyzése feltehetően Kr. e. 467-ből származik. Legutóbb 1986-ban járt földközelben, legközelebb pedig 2061-ben tér vissza.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában