Miniszterelnöki interjú

2024.05.03. 07:11

Orbán Viktor: csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz – HALLGASSA MEG!

Az európai parlamenti választások tétje, hogy hány voksot kapnak a háború-, és hány voksot a békepárti erők - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

MW

Budapest, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Fischer Zoltán

– Európa a tűzzel játszik, mivel a béke és a háború határán egyensúlyozunk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök felidézte, hogy 1999-ben, amikor beléptünk a NATO-ba, a szervezet Szerbia megtámadása mellett döntött, és volt amerikai törekvés arra, hogy mit kell hazánknak tennie, amit a kormányfő elutasított, így nem következett be akkor egy szerb–magyar háború.

Az interjút itt nézheti meg:

– Észnél kell lenni – húzta alá a kormányfő. Jelezte, hogy Magyarországot kétszer kényszerítették bele olyan háborúba, ami megpecsételte az ország jövőjét. Leszögezte: nem fogják hagyni, hogy harmadszor is belekényszerítsék hazánkat egy háborúba. Kiemelte, hogy az európai vezetők hétről hétre sodródnak a háború felé.

A miniszterelnök szerint mi, magyarok átlátunk a szitán. Tudjuk, hogy vannak, akik nyernek a háborún. Hozzátette: az amerikai elnök és a külügyminiszter már kijelentették, hogy az amerikai gazdaság ezzel jól jár, hiszen ez hatalmas megrendelés az amerikai hadiiparnak. Mint mondta, a háborús irányzat mögött nagyon komoly erők mozdultak meg, de az emberek többsége a béke mögött áll. A miniszterelnök szerint folyamatosan nő azok száma Európában, akik érzik a veszélyt.

– Közép-Európa minden háborún vesztett, míg Nyugat-Európa minden háborún nyert. Igaz, hogy szenvedések árán – mondta. Hozzátette: a földrajzi elhelyezkedés miatt gondolunk mást a háborúról. 

A miniszterelnök szerint az oroszokkal kell biztonsági garanciánkat kötni. A franciák, vagy ha az amerikaiak itt akarnak háborúzni, később hazamennek, de mi nem tehetjük meg. Nekünk ez a hazánk.

Kiemelte: minél közelebb vagyunk a háborúhoz, annál nagyobb árat fizetünk. Mint mondta, lassacskán Európában háborús felárat kell fizetni a boltokban. A miniszterelnök elmondta: a nagyon nehéz 2023-as év után az a tervük, hogy a 2024-es év a gazdasági növekedésről szóljon. De ha nem háborús közegben lennénk, akkor nem 2,5 százalék lenne a gazdasági növekedés, hanem a kétszerese.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A miniszterelnök elmondta,

a magyarok legmélyebb életösztönei beszélnek a háború ellen és a béke mellett.

Mint mondta, bátorság és nemzeti egység kell a béke melletti kiálláshoz.

– A baloldal háborúpárti, de nem azért, mert gonoszok, hanem azért, mert fizetik őket – jegyezte meg Orbán Viktor.

Magyarország kilóg a sorból, ezért a Nyugat kormányváltást akar elérni hazánkban, hogy egy háborúpárti kormány jöjjön létre

– tette hozzá a kormányfő.

Felhívta a figyelmet, hogy a választások tétje a háború, ezért nem pártokat vagy ideológiákat kell nézni, hanem azt, hogy a megválasztott képviselők hogyan viszonyulnak a háborúhoz. – Lehet olyan európai parlament, ami nem a háború, hanem a béke felé tolja Európát. Magyarország esetében a békére az szavaz, aki a Fideszre szavaz – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta:

ha az emberek a baloldalra szavaznak, a háborúra szavaznak. Így ha békét akarnak, Magyarországon szavazzanak a Fideszre.

A kormányfő szerint harc van: a háborúpárti és a békepárti erők küzdenek egymással. A háború alatt ott vannak még olyan témák, mint például a gender. Az emberek érzik, hogy Európa válaszút előtt áll. Szerinte önbizalomra adhat okot, hogy a békepárti erők nyitottá tudták tenni a választásokat, ugyanis egy évvel ezelőtt többen támogatták Európában a háborút, mint most.

Orbán Viktor elmondta, ő kampányolt az uniós tagság mellett, és ma is azt gondolja, hogy jobb belül, mint kívül, de az az unió nem az volt, mint ami ma. Akkor nem volt szó migránsok betelepítéséről, genderről, háborúról. Az az Európa több mint húsz százalékát állította elő a gazdasági összterméknek, ma a versenytársaink megelőztek minket. Orbán Viktor szerint érdemes lenne a mögöttünk hagyott éveket áttekinteni.

A miniszterelnök szerint jogos elvárás a magyar emberek és a magyar kormány részéről, hogy a magyar emberek olyan áron jussanak üzemanyaghoz, ahogy a régióban ezt más országok megteszik.

Ezért kérte arra Nagy Márton minisztert, hogy egyezzen meg a kereskedőkkel. A szomszédos országok átlagára szerint fogják újrakalkulálni az árakat. A magyar emberek ennél nem fizethetnek többet a jövőben.

Orbán Viktor elmondta: hazavágta a német gazdaságot, hogy leválasztották az orosz energiáról. Ez Magyarországra is hat, mert Magyarország számára nagyon fontos a német piac. Úgy kell ma gazdasági növekedést elérnünk, hogy a nyugat-európai gazdaság döcög. Hozzátette: nem véletlenül jön Magyarországra jövő héten a kínai elnök, nem véletlenül növeltük aktivitásunkat Közép-Ázsiában, éledeznek a gazdasági kapcsolataink Afrikával is.

A magyar gazdaság akcióképességét ki kell terjesztenünk sokkal nagyobb mértékben, mint ahogy ahhoz az előző évtizedekben hozzászoktunk – zárta gondolatait Magyarország miniszterelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában