Vízilabda

2022.06.30. 11:30

Óriási küzdelem után nyertek, már a világbajnoki döntő a tét

Kedden este a legjobb négy közé jutásért játszott a magyarországi vizes világbajnokságon a nőivízilabda-válogatott, végül elképesztő küzdelemben, fantasztikus buzdítás mellett sikerült legyőzni Ausztráliát. Csütörtökön a fináléért Hollandia csapatával találkozunk.

Gallai Péter

A dunaújvárosi egyesület elnöke, Koszi Ferenc is a helyszínen szorított a válogatottnak, a lefújás utáni öröm pillanataiban beszélgettünk vele. – Nagyon boldog vagyok, nehéz meccs volt, hatalmas küzdelemmel. Többet hibáztunk támadásban, de ez benne van az ilyen hőfokú derbikben. Nem hiszem, hogy az öt évvel ezelőtti találkozó bármilyen blokk lett volna, ami most feloldódott. Minden világverseny nagyon nehéz, és minden egyes találkozónak megvan a maga nehézsége. Az ausztrálok eddig nem játszottak egy komoly meccset sem, mi túl voltunk kettőn, lehet, ez számított. 

Koszi Ferenc, a DFVE elnöke is a helyszínen szurkolt Fotó: Gallai Péter

Koszi Ferenc természetesen nagyon büszke arra, hogy a klub több vízilabdázója ott van a keretben. Sőt, számos olyan játékos, aki korábban megfordult Dunaújvárosban. 
– Mindenkinek nagyon szurkoltam, remek megoldásokat láthattunk, fantasztikus volt a hangulat. Szeretem az ilyen rangadókat, szuper volt át- és megélni. Ezek után azt gondolom, Hollandiát is le tudjuk győzni, a döntőbe várom a csapatot – tette hozzá. 
A riválisnál ott lesz a kapuban a dunaújvárosi csapathoz visszatérő Laura Aarts, aki a görögök ellen hatvanegy százalékos hatékonysággal teljesített – jegyeztük meg az elnöknek, amire így felelt: 
– Nem kívánom, hogy rosszul teljesítsen ellenünk, viszont azt igen, ennek ellenére mi nyerjünk. Nagyon szeretem Laurát, aki kitűnő kapus, de most mi örüljünk. 
 

A meccs után Gurisatti Gréta családja körében is ünnepelt, akik persze hogy nem hiányozhattak a lelátóról Fotó: MVLSZ/Derencsényi István

A találkozó után a Carpa­thian Brigade „fekete serege” sokáig éltette a csapatot, a játékosokat és a szakmai stábot. Ezen kívül barátok, családtagok, valamint ismerősök hosszasan ölelgették a lányokat, így eléggé elhúzódott, mire odaértek az újságírókhoz a vegyes zónába. Itt aztán egy nagy ölelés után Garda Krisztinával, a DFVE kapitányával értékeltük ezt az iszonyatos csatát. 
– Nem foglalkoztunk vele, mi volt öt évvel ezelőtt, igyekeztünk nem túlpörögni a találkozót, mert nyilván tudtuk, mi a tét. Aki veszít, annak nem lesz esélye megnyerni a világbajnokságot. Tényleg csak azzal szerettünk volna foglalkozni, jól menjen a védekezés. Ami a meccs második felére össze is állt, persze, voltak hullámvölgyek, de ezekből mi jöttünk ki jobban. Kőkemény fizikai csata volt, erre épül az ausztrálok játéka, hogy egy az egyben meg tudnak fogni bárkit. Örülök, hogy ezt a játékvezetők nem támogatták most, ezáltal nagyon sok emberelőnyt kaptunk. Nekünk ezen túl jól működött a zónánk, már az első meccs után kiderült, a szoros védekezést nem támogatja a bírói felfogás. Két negyeden keresztül gólt sem kaptunk, a blokkok a helyükön voltak, így Aldának már „csak” ki kellett védeni azokat a labdákat, amik felé mentek – értékelt. 

Természetesen fülig ért a szája a győzelem után, mint mindenkinek, de a nagy örömmámorban azért felhívta a figyelmet arra, a hollandok elleni elődöntő sem lesz könnyebb. Azonban ez az este számukra a boldogságé. Garda megjegyezte, az olimpiához képest is vannak változások a holland keretben, ami átalakulóban van. Biztos, hogy szerdán elég sok videót megnéznek róluk. 
Egyébként a németalföldi keretben nem egy játékos van, aki korábban a magyar bajnokságban szerepelt. Sevenich, Koolhaas, van de Kraats, van der Sloot, a cserekapus, Sarah Buis pedig az előző szezont töltötte Dunaújvárosban. 
 

Megkérdeztük Gardától, vajon Aartsszal váltanak-e üzenet a csütörtöki találkozó előtt? 
– Csak a meccs után, amikor gratulálhat. Előtte nem szoktunk beszélgetni. Egyébként neki kimaradt egy időszak a válogatottnál, majd visszatért, de azért kölcsönösen ismerjük egymást. Jó kapus, de nem kell túlgondolni, hogy ő lesz majd velünk szemben. A többi válogatottnál is olyanok vannak, akik ellen elég sokat vízilabdáztunk. Ez a magyar együttes, ha így tud védekezni, bárki ellen van esélye, tényleg ez a legfontosabb, ami csak csapatként tud működni. Az elmúlt két meccsen ezt bebizonyítottunk és működött. Amennyiben kevés gólon tudjuk tartani az ellenfelet, akkor nagy san­szunk van a győzelemre is. Ami pedig a hangulatot illeti, fantasztikus érzés, hogy ennyien kijöttek. Bízom benne, csütörtökön még ennél is többen lesznek, nagyon jó itthon játszani – nyilatkozta. 
Majd emlékeztettük a vb előtti interjúra, amikor azt mondta lapunknak, nem csak a kabalafigurát szeretné elhozni megmutatni. Ehhez minimum egy lépést kell már csak tenniük. – Be fogom tartani az ígéretemet – közölte mosolyogva. 
Csütörtökön 21 órakor kezdődik az elődöntőnk, a másik ágon az Egyesült Államok Olaszországgal találkozik. 
 

Nem gondolta, hogy ennyire gennyes lesz - A meccs emberének választott Rybanska Natasa az NSO Tv-nek ezt mondta: – Hihetetlen érzés, kimondhatatlan. Mindegyik sportolónak azt kívánom, hogy tapasztalhassa ezt meg. Libabőrös voltam egész mérkőzésen, olyan eksztázisba kerültem, hogy nem is éreztem a fáradtságot, most jöttem rá, hogy azért elfáradtam. Nagyon jó volt itt játszani, nagyon élveztem, és már várom a következőt. 
Bíró Attila szövetségi kapitány szerint a lányok megmutatták; tudnak küzdeni. 
– Hogy ennyire gennyes lesz, nem gondoltam volna – jobb szót nem tudok rá mondani, ez tényleg ilyen volt. Ez a csapat sokszor megmutatta, hogy tud jól vízilabdázni, most megmutatta, hogy küzdeni és harcolni is tud. Ez gyakorlatilag egy kiszenvedett, kiharcolt, kibrusztolt, kierőszakolt győzelem volt. Megmutattuk, hogy tudunk védekezni, megmutattuk, hogy ha az Aldának sok segítséget adunk, akkor ő is visszasegít, és meghálálja ezt. A védekezésünk hibátlan volt majdhogynem, az első negyed két centerakciója kivételével elégedett vagyok. Elöl nyilván lesz mit javítanunk, de teljesen más meccs lesz a hollandok ellen. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában